Προσφυγή για το “Φαρμακονήσι”

Προσφυγή για το “Φαρμακονήσι”

Προσφυγή για το “Φαρμακονήσι”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 274 ΦΟΡΕΣ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα προσφύγουν οι επιζήσαντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους χτες από τον τραγικό πνιγμό 11 Αφγανών προσφύγων, μεταξύ των οποίων 8 ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, το πλοίο τους ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό προς την Τουρκία, σε μια επιχείρηση επαναπροώθησης, παρόμοια με τις δεκάδες που καταγράφουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ελληνικές αρχές, που αρνούνται ότι εφαρμόζουν παρόμοιες παράνομες πρακτικές, ισχυρίζονται ότι ρυμουλκούσαν το πλοίο προς τα ελληνικά παράλια, προκειμένου να σώσουν τους πρόσφυγες. Η ελληνική Δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, γεγονός που θεωρήθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκανδαλώδης προσπάθεια συγκάλυψής της.

«Είναι εξοργιστικό ότι, παρά τις μαρτυρίες όλων των επιζώντων και τις αντιφάσεις στα στοιχεία που παρείχε το Λιμενικό Σώμα, οι αρχές απέτυχαν να ερευνήσουν ικανοποιητικά την τραγωδία. Ευάλωτοι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν από την ίδια τους τη χώρα κατέληξαν να θρηνούν για τους αγαπημένους τους, με ελάχιστες ελπίδες για δικαιοσύνη και αποζημίωση», δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η οργάνωση αναφέρεται στην ύπαρξη πρόσφατης έκθεσης εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με την οποία το πλοίο των προσφύγων ανατράπηκε γιατί ρυμουλκούνταν με ακατάλληλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολύ κοντού σχοινιού ρυμούλκησης.

Η υπόθεση έχει φέρει σε αντιπαράθεση τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη με τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, ο οποίος επιμένει στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και εκφράζει τον φόβο ότι οι νεκροί θα αυξηθούν, εξαιτίας της «σκληρής αδιαφορίας για την τραγική απώλεια των ζωών» και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να σφραγίσει τα θαλάσσια σύνορα.

Γράφει o Δημήτρης Αγγελίδης στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"