ΦΛΑΣ στο παρελθόν

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 181 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 1955 Αριθ. Φύλλου 1124

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ Ρ.ΟΔ.Α.
Ανηγγέλθη χθες ότι κατόπιν της παραιτήσεως του κ. Ελευθ. Μακρή από της θέσεώς του ως Διευθυντού του ΡΟΔΑ ετοποθετήθη ως Διευθυντής προσωρινώς και μέχρις οριστικής ρυθμίσεως του ζητήματος υπό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο προϊστάμενος των Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου κ. Δ. Κώττης.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΕΙΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Εις την Ιεράν Μητρόπολιν παρελήφθησαν και ήρχισαν κατανεμόμενα 4000 δέματα τροφίμων τα οποία απέστειλεν ως δωρεά η Αμερικανική Κυβέρνησις μέσω της Επιτροπής Αλληλοβηθείας και Σχέσεων μετά Ξένων Εκκλησιών.

Τα αφιχθέντα δέματα θα διανεμηθούν μέσω Επιτροπών κυριών και δεσποινίδων εις την πόλιν, και επιτροπών ιερέων εις χωρία και λοιπάς νήσους Επαρχίας Ρόδου.

Εις την διανομήν θα λάβουν μέρος μόνον άποροι ήδη εγγεγραμμένοι εις καταλόγους απόρων α’ κατηγορίας.
Εκαστον δέμα περιέχει 144 δράμ. τυρί, 252 δραμ. λάδι φυσικό, 144 δραμ. φασόλια, 220 δραμ. αλεύρι και 864 δραμ. ρύζι.
Η κατανομή των δεμάτων έγινε ως ακολούθως:

Πόλις Ρόδου δέματα 1369, χωρία Ρόδου 2000, Σύμη 250, Χάλκη 67, Τήλος 100, Νίσυρος 150 και Καστελλόριζον 64. Εις την διανομήν των χωρίων θα επιβλέψη προσωπικώς η Α.Σ. ο Μητροπολίτης βοηθούμενος και υπό του Προϊσταμένου Προνοίας κ. Χάχλου.


Ο κ. ΖΑΝΝΗΣ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΑΣ
Πληροφορούμεθα ότι ο βουλευτής Ρόδου κ. Ζαννής επεσκέφθη την Κυριακήν τα χωρία Παραδείσι, Μαλώναν, Μάσσαρι ως και τας πλημμυροπαθείς περιοχάς μέχρι του ποταμού “Γαδουρά”, δια να σχηματίση άμεσον αντίληψιν της εκτάσεως των σημειωθεισών καταστροφών.

Κατά την παραμονήν του δε εις τα ως άνω χωρία συνειργάσθη μετά των προέδρων των κοινοτήτων επί του θέματος των ζημιών και υπεσχέσθη να αναφέρεη εις την Βουλήν το εν λόγω ζήτημα.
Ο κ. Ζαννής ανεχώρησεν χθες το εσπέρας με αεροπλάνον της γραμμής δι’ Αθήνας προκειμένου να συμμετάσχη εις τας εργασίας της Βουλής.



ΕΚΡΗΜΝΙΣΘΗ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΒΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΤΩΣΕΩΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥ
Εκτός των άλλων καταστροφών αι οποίαι εσημειώθησαν εις τας διαφόρους συνοικίας της πόλεώς μας από τας νεροποντάς του Σαββάτου και της Κυριακής έπαθε σοβαράν ζημίαν και το περίζωμα της τάφρου του φρουρίου.

Συγκεκριμένως ένα ολόκληρο τμήμα 40 περίπου μέτρων του περιτοιχίσματος το οποίον συγκρατεί το χώμα, απέναντι από το περίπτερο του Νουμεροπούλου στη Σχολή Χωροφυλακής κατεκρημνίσθη από τας νεροποντάς και πτώσιν κεραυνού, ίχνη του οποίου διακρίνονται ακόμη επί του εδάφους και των παρακειμένων δένδρων.

Ο κεραυνός, ως φαίνεται, είχε ως αποτέλεσμα την κρήμνισιν μέρους του τοίχους, αλλ’ η βροχή αποπεράτωσε το έργον της.

Πέτρες, δένδρα, λουλούδια, ευρίσκονται τώρα εις το βάθος της τάφρου, ενώ εις το έδαφος έχουν σχηματισθή ρωγμαί και καθιζήσεις, ο δε κίνδυνος της συνεχίσεως του γκρεμνίσματος είναι μεγάλος.

Συνεργείον του Δήμου περιέφραξε χθες με συρματοπλέγματα την περιοχήν αυτήν δια την πρόληψιν τυχόν δυστυχημάτων από παιδιά των γύρω συνοικιών τα οποία συνήθως παίζουν εις την περιοχήν αυτήν.


ΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
Υπό της Διευθύνσεως Γεωργίας απεστάλη εις Υπουργείον Γεωργίας το ακόλουθον τηλεγράφημα: Εικοστήν δευτέραν τρέχοντος καταρρακτώδεις βροχαί συνοδευόμεναι μετά χαλάζης μεγέθους καρύου πρωτοφανούς σφοδρότητος εντάσεως και διαρκείας, έπληξαν συνεχώς επί εικοσάωρον περίπου νήσον Ρόδου. ΣΤΟΠ. Προξενηθείσαι ζημίαι εις οδικόν δίκτυον και απάσας καλλιεργείας ιδίως πεδινών εκτάσεων κρατούν εις απόγνωσιν πληθυσμόν νήσου. ΣΤΟΠ.

Υπερχείλισις χειμάρρων επέφερεν σημαντικάς ζημίας εις δενδροκαλλιεργείας και λοιπάς καλλιεργείας. ΣΤΟΠ. Πρώιμαι καλλιέργειαι κηπευτικών δεκάδων χωρίων Γ.Δ. πλευράς νήσου κατεστράφησαν σχεδόν εξ ολοκλη΄ρου ΣΤΟΠ. Ζημίαι πρωίμους καλλιεργείας σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών υπερβαίνουσιν 30% εσπαρμένων εκτάσεων, ιδία πεδινών περιοχών ΣΤΟΠ. Επίσης πολλά ζώα και πτηνά εφονεύθησαν υπό χαλάζης και τινά παρεσύρθησαν υπό των υδάτων ΣΤΟΠ. Γεωπόνοι νήσου προβαίνουσιν εκτίμησιν ζημιών αναφερθησομένων δια νεωτέρας.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B