Kατατέθηκε συλλογική αγωγή για τα δάνεια

Kατατέθηκε συλλογική αγωγή για τα δάνεια

Kατατέθηκε συλλογική αγωγή για τα δάνεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκε η πρώτη συλλογική αγωγή από τις Ενώσεις καταναλωτών και τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, για την αποκατάσταση των ζημιών όσων έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο.

Η αγωγή, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, θα γίνει δεκτή αμέσως μετά τις εκλογές και η συζήτησή της αναμένεται να προσδιοριστεί στους επόμενους 3-5 μήνες.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση θα ακολουθήσουν και άλλες συλλογικές αγωγές κατά των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Σύλλογου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) έχει ως εξής:

«Η δευτεροβάθμια Ένωση Καταναλωτών, ΙΝΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, η πρωτοβάθμια Ένωση καταναλωτών ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ και ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου ΣΥ.ΔΑΝ.ΕΦ που είναι σύλλογος μέλος του ΙΝΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και του οποίου τα φυσικά πρόσωπα μέλη είναι μέλη της Ένωση Καταναλωτών ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ολοκληρώσανε τις διαδικασίες για την κατάθεση της Συλλογικής Αγωγής υπό την αιγίδα του Ν. 2251/94 Ενώσεων καταναλωτών, για την αποκατάσταση των ζημιών των δανεισθέντων σε ελβετικό φράγκο.

Με την αγωγή αυτή, οι οργανώσεις καταναλωτών, εκπροσωπώντας το σύνολο των δανειοληπτών, καταγγέλλουν την ανύπαρκτη ενημέρωσή τους εκ μέρους των τραπεζών σχετικά με τους κινδύνους στους οποίους εκτέθηκαν, την παράβαση των κανόνων και οδηγιών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τονίζουν ότι τα εν λόγω "δάνεια" έχουν τον χαρακτήρα επενδυτικών προϊόντων που δεν μπορούσαν νόμιμα να διατεθούν σε καταναλωτές σαν δάνεια παραδοσιακής στεγαστικής πίστης, και αποκαλύπτουν 5 κρυφές προμηθειακές επιβαρύνσεις από τη λειτουργία αυτών των δανειακών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά και την τελευταία υποχώρηση της ισοτιμίας η επιβάρυνση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 60%.

Δικηγόροι υποστήριξης είναι οι κ.κ. Μάριος Μαρινάκος και Γιάννης Μυταλούλης (υποθέσεις Χαράτσι ΔΕΗ –Ολομέλεια-, Διόδια, ΟΑΕΔ κ.α.).

Στις 22.01.15 η γραμματεία του δικαστηρίου μας γνώρισε ότι η κατάθεση θα γίνει δεκτή μετά τις εκλογές.
Η Αγωγή θα συζητηθεί με προσδιορισμό 3 – 5 μηνών.

Την συγκεκριμένη συλλογική αγωγή θα ακολουθήσουν και άλλες συλλογικές αγωγές κατά και των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών».

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες

Παγκρήτια: Επεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά