Ένα ποτό την ημέρα προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια

Ένα ποτό την ημέρα  προστατεύει  από την καρδιακή  ανεπάρκεια

Ένα ποτό την ημέρα προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 430 ΦΟΡΕΣ

Λίγο αλκοόλ την ημέρα μπορεί να προστατεύει τους 45άρηδες και 50άρηδες από την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι 14 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα μπορούν να μειώσουν κατά 20% τον κίνδυνο αυτό στους άντρες, σε σύγκριση με εκείνον που διατρέχουν όσοι απέχουν του αλκοόλ.
Αντίστοιχα στις γυναίκες, η ίδια ποσότητα αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 16%.
Τα 14 γραμμάρια αλκοόλ αντιστοιχούν σε ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι (περίπου 250 ml) μπύρα ή ένα «σφηνάκι» (περίπου 15 ml) βότκα ή λιγότερο από μία μερίδα (κάτω από 30 ml) ουίσκι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), οι μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ δρουν επιβαρυντικά, καθώς τα στοιχεία τους έδειξαν πως όσοι εθελοντές απείχαν του αλκοόλ και όσοι κατανάλωναν δύο ή τρία ποτά την ημέρα είχαν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Αντιθέτως, ένα έως επτά ποτά την εβδομάδα δρούσαν προστατευτικά - όταν, βεβαίως, καταναλώνονταν σκόρπια μέσα στην εβδομάδα και όχι όλα μαζί το Σαββατόβραδο.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνον δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά μπορεί να δρα και προστατευτικά», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σκοτ Σόλομον, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται όταν η καρδιά είναι πολύ αδύναμη για να ωθήσει αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα.

Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε λίγα χρόνια από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά μπορεί να έχει και άλλες αιτίες, όπως κληρονομικές παθήσεις, αρρυθμίες, ανεπάρκειες καρδιακών βαλβίδων και ιογενείς λοιμώξεις.
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 64 ετών.Πηγή: TA NEA

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του