Αύριο στο Ακταίον το Studium Generale

Αύριο στο Ακταίον το Studium Generale

Αύριο στο Ακταίον το Studium Generale

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 428 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινάει αύριο, Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα στο «Ακταίον», η δράση «Studium Generale» από τους Riches, που θα φέρει στη Ρόδο, μέχρι το Μάρτιο, προσωπικότητες των Πανεπιστημίων και της επιστήμης για να κάνουν ομιλίες.

Όπως δήλωσε, χθες, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον εκπρόσωπο των Riches κ. Χρήστο Μαλλιαράκη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, οι δράσεις των αστικών μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και εταιρειών, όπως των RICHES, αποτιμούνται, ως ενέργειες κοινωνικής προσφοράς ή ως το αποτέλεσμα μιας επωφελούς για το κοινωνικό σύνολο πρωτοβουλίας από ιδιώτες.

Και είπε:
«Από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε τα μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα, ως τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην κατασκευή της πολιτιστικής υποδομής της Ρόδου. Ως μέρος του συστήματος, ανάδειξης της πνευματικής τροφής, των ιστορικών χώρων και κτιρίων, των έργων τέχνης και γενικότερα των πολιτισμικών αγαθών που διαθέτει ο τόπος, χωρίς την ιδιοτέλεια της αναζήτησης οικονομικού κέρδους.

Τα μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν από οικονομική άποψη παρά ένα μικρό μόνο μέρος της Ροδιακής συμβολικής οικονομίας, αλλά η σημασία τους έγκειται κυρίως στην υψηλή θέση που κατέχουν στην πολιτισμική ιεραρχία.

Oι RICHES πέρα από το STUDIUM GENERALE “τρέχουν” και τις Ανοικτές Πόρτες ένα σημαντικό θεσμό της ευρωπαϊκής κουλτούρας με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού καταδεικνύει την δίψα και την διάθεση των συμπολιτών μας για τον πολιτισμό.
Επίσης είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του δήμου και στην απάλειψη κάποιων στρεβλοτήτων, όπως τα γκράφιτι στα μνημεία της πόλης και θέλω να πιστεύω ότι θα συμβάλουν στο στόχο της διεκδίκησης της Ρόδου, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαλλιαράκης, μίλησε για τον σκοπό αυτής της δράσης, που μεταφράζεται «Γενικές Σπουδές», και δεν είναι άλλος από το να ταξιδεύουν λόγιοι άνθρωποι για να επικοινωνούν με τον κόσμο και να έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας στη Ρόδο για ομιλίες και να αναπτύσσονται γέφυρες επικοινωνίας με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες.

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά που διοργανώνεται το “Studio Generale” και το πρόγραμμά του είναι το παρακάτω (σ.σ. αύριο ο Σύλλογος θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του):

ΣΑΒΒΑΤΟ 31/1/2015
Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. “Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο”.

Σάββατο 28/2/2015
Νίκος Βατόπουλος
Δημοσιογράφος-Υπεύθυνος πολιτιστικών εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”. “Η Ρόδος, μια διεθνής περίπτωση. Από την τουριστική άνθηση στην αστική αυτογνωσία”.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/3/2015
Χρύσα Μαλτέζου
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθύντρια Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. “Η Βενετία των Ελλήνων”.
Σάββατο 28/3/2015
Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος
Δικηγόρος-ιστορικός ερευνητής

“Δεκέμβριος 1944”.
Σάββατο 18/4/2015
Βασίλης Καραποστόλης
Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών. “Η θέληση για εθελοντική δράση στη σύγχρονη εποχή”.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα