Η τέχνη του να είσαι Bartender!

Η τέχνη του να είσαι Bartender!

Η τέχνη του να είσαι Bartender!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4850 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Παναγιώτης Αγγέλου

Εσείς πως αποκαλείτε τον άνθρωπο που είναι πίσω από το μπαρ και σας εξυπηρετεί, δημιουργώντας όμορφα, συνήθως αλκοολούχα ποτά;

Bar Keeper, Barman (Barmaid για τις γυναίκες) και Bartender, είναι οι λέξεις που αναφέρονται στον άνθρωπο που είναι πίσω από την μπάρα κάποιου μπαρ, κάποιου εστιατορίου ή ξενοδοχείου για να προσφέρει αλκοολούχα και μη ποτά στους επισκέπτες του, και να τους χαρίσει ευχάριστες στιγμές.
Στην αρχή αυτός ο άνθρωπος (-man) ήταν συνήθως και ιδιοκτήτης του χώρου(-keeper), και ήταν πίσω από μια μπάρα(-bar) για να σερβίρει τα ποτά αλλά να προστατεύεται και από τους συχνούς καβγάδες που ξεσπούσαν εκείνη την εποχή.

Το bartending είναι -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι- σεβαστό και να θεωρείται επάγγελμα όπως και τα υπόλοιπα. Δυστυχώς, αν και βελτιώνεται σιγά-σιγά στις μέρες μας, είχε υποβαθμιστεί μιας και οι περισσότεροι το έκαναν σαν μια επιπλέον απασχόληση, για έξτρα εισόδημα ή για τα έξοδά τους σαν φοιτητές.

Αυτό δεν θα ήταν κακό αν το ασκούσαν με περισσότερο επαγγελματισμό, κάτι για το οποίο βέβαια ευθύνονται και οι ιδιοκτήτες τις περισσότερες φορές. Ίσως να βοηθούσε αν, για να δουλέψεις, έπρεπε να έχεις κάποια πιστοποίηση, όπως γίνεται σε πολλά μέρη του εξωτερικού.
Ένας επαγγελματίας bartender, όπως και κάθε επαγγελματίας, πρέπει να έχει κάποια προσόντα για να μπορεί να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι μια δουλειά που μπορούν όλοι να κάνουν, έτσι κι αλλιώς δεν κάνουμε όλοι για όλα...

Κάποια από τα προσόντα είναι να ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τους πελάτες και κυρίως του ανυπόμονους, να μπορεί να τηρεί τις κατευθύνσεις του μπαρ στο οποίο εργάζεται, και το πιο σημαντικό είναι να φέρεται επαγγελματικά και με χαμόγελο, ώστε να κρατάει ευχαριστημένους τους πελάτες του για να νιώθουν άνετα και χαρούμενοι.

Υπάρχουν σχολές και πολλά σεμινάρια για την εκπαίδευση των bartenders, όπως προστάζει η εποχή των κοκτέιλ που διανύουμε, υπάρχουν πολλές εκθέσεις αλλά και διαγωνισμοί. Έχουμε προχωρήσει λίγο από τότε που απλά έπρεπε να ήσουν εμφανίσιμος/η και να έχεις μεγάλες παρέες για να γίνεις μπάρμαν. Πλέον θα πρέπει να έχεις γνώσεις και να ξέρεις πώς να κινηθείς πίσω από το μπαρ και πώς να αντιμετωπίσεις τους επισκέπτες σου, που μπορεί να έχουν έρθει για διασκέδαση, για χαλάρωση ή για τον οποιοδήποτε λόγο.

Αν είστε λοιπόν bartenders, αφήστε τα βιντεάκια στο YouTube, εκπαιδευτείτε, ενημερωθείτε και κάντε τους επισκέπτες του μπαρ σας να σας εμπιστευτούν και χαρίστε τους νέες εμπειρίες…

Πηγή: http://www.rodosfoodnews.gr/

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές