Μέχρι το Μάρτιο η λύση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Μέχρι το Μάρτιο η λύση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Μέχρι το Μάρτιο η λύση για τον καταυλισμό των τσιγγάνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1223 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Ρόδου

Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να έχει λήξει το θέμα με τη χωροθέτηση χώρου μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ στη Ρόδο, όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ.

Συγκεκριμένα, το θέμα τέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του δ.σ., κ. Σάκη Στάγκα, ο οποίος είπε ότι για να προχωρήσει το νέο ΕΣΠΑ, τίθεται επιτακτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση να εξευρεθεί χώρος για τους ΡΟΜΑ που διαμένουν στη Ρόδο (σ.σ. έχει σταλεί από καιρό σχετικό επείγον έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου). Είπε, ακόμη, ότι εκείνο που ακούγεται είναι ότι, ήδη, έχει βρεθεί ο χώρος και θέλησε να μάθει αν είναι αλήθεια.

Απαντώντας ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, ξεκινώντας από το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Πολεοδομία για τα παραπήγματα στο Κορακόνερο, και χρειάζεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης προκειμένου να εκτελεστούν.

Μάλιστα, θύμισε ότι, ο ίδιος, το είχε ζητήσει από τον μέχρι πρότινος Γ.Γ. κ. Σπύρο Σπυρίδων, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία εκπροσώπων της Εισαγγελικής και Αστυνομικής Αρχής, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί ο χώρος. Ο κ. Χατζηδιάκος, ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει τέσσερις συναντήσεις επί του θέματος ενώ και, προχθές ακόμη, είχαν νέα επικοινωνία με τον κ. Σπυρίδωνα και έδειξε να γνωρίζει ότι «κυκλοφορεί» ότι έχει βρεθεί ο χώρος.

Είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος ότι το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκαν με τον Γενικό συνολικά πέντε περιοχές και αυτή που θα προταθεί θα έρθει πρώτα για διαβούλευση στο δ.σ. σε μία από τις δύο θεματικές συνεδριάσεις που θα γίνουν μέσα στο Φεβρουάριο. Επίσης, υπάρχει και ένας χώρος που υπέδειξαν οι ΡΟΜΑ ωστόσο δεν προβλέπεται διαδικασία για αγορά.

Θύμισε, ακόμη, ότι δύο εκατομμύρια ευρώ δίνονται για Ρόδο και Κω για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι το οποίο έχει προχωρήσει.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να έχει λήξει πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο το αργότερο γιατί-συνέχισε-σε διαφορετική περίπτωση, ούτε το νέο καρνάγιο μπορεί να προχωρήσει ούτε οι αναπλάσεις που σχεδιάζονται για το παραλιακό μέτωπο. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό είναι ξεκάθαρο όποιος και να είναι ο Γ.Γ.

Αναφέρθηκε, όμως, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος και στην προτροπή του πρώην Δημάρχου Ροδίων και σημερινού επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ.σ., κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, να μην αναγνωρίσει, δηλαδή, καταυλισμό ΡΟΜΑ στο νησί αφού δεν υπάρχει επίσημα, οπότε δεν θα υποχρεωθούν να βρουν χώρο.

«Υπάρχει, όμως, καταυλισμός, άσχετα αν δεν αναγνωρίζεται επίσημα», είπε, στη συνέχεια, και ανέφερε ότι υπάρχει και το έγγραφο που λέει ότι είναι προϋπόθεση να λυθεί το θέμα του χώρου για προχωρήσει το ΕΣΠΑ.

Έκανε, επίσης, γνωστό ο Δήμαρχος ότι, από τον ερχόμενο Μάρτιο, θα ζητήσει να ελέγχεται η είσοδος των ΡΟΜΑ στο νησί και αν δεν έχουν κάποια στέγη τότε θα υποχρεώνονται να φεύγουν.

Μάλιστα, θέλησε να σχολιάσει ότι αυτό που λέει δεν είναι ρατσιστικό αλλά έχει να κάνει με την ανάγκη προστασίας της κοινωνίας.

Πάντως, στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηευθυμίου επανέλαβε προς τον Δήμαρχο ότι θα είναι λάθος να αποδεχθεί ότι υπάρχει καταυλισμός στο νησί γιατί δεν υπάρχει.

«Μην το πάτε πουθενά, θα βρείτε απέναντι την κοινωνία», του είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, ό,τι έγινε έγινε, για να προστατευθεί η κοινωνία.

«Να είμαστε ρεαλιστές. Είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχει καταυλισμός εκεί. Να αποφασίσουμε αύριο να κάνουμε εκεί καθαρισμό;», απάντησε ο κ. Χατζηδιάκος και αφού θύμισε την επιχείρηση κατεδάφισης των παραπηγμάτων που είχε γίνει στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, συμπλήρωσε: «Αν μου πείτε να πάμε…μπουλντόζες, δεν θα διστάσω!», τονίζοντας, όμως, ότι εκεί υπάρχει ανθρώπινη ύπαρξη.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από τη μεγάλη επιχείρηση στο Καρακόνερο, στις 5/12/2013...
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από τη μεγάλη επιχείρηση στο Καρακόνερο, στις 5/12/2013...

Διαβάστε ακόμη

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»