Στον “αέρα” βρίσκονται τα ακίνητα της Περιφέρειας

Στον “αέρα” βρίσκονται  τα ακίνητα της Περιφέρειας

Στον “αέρα” βρίσκονται τα ακίνητα της Περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 559 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες του Γ. Μαχαιρίδη κατήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

«Σήμερα, με τα στοιχεία που έχουμε, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την περιουσία της Περιφέρειας στο νομό Δωδεκανήσου, με ό,τι αυτό σημαίνει», είναι ο “πυρήνας” της τοποθέτησης και της εισήγησης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της σύστασης ομάδας εργασίας για την κατάρτιση περιουσιολογίου το οποίο η Περιφέρεια δεν έχει!

Το παραπάνω ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για τη νέα χρονιά, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον κ. Χατζημάρκο και τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Εισηγούμενος το θέμα ο Περιφερειάρχης, ευθύς εξ’ αρχής το χαρακτήρισε μεγάλο και ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, καθώς έχει να κάνει με την περιουσία της Περιφέρειας στο νομό μας και θέλησε να υπάρξει μία πρώτη ενημέρωση πριν από τη σύσταση της ομάδας αυτής.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι κάνει χρήση του άρθρου 159 του Καλλικράτη, μια και μ’ αυτό δίνεται το δικαίωμα στην Περιφέρεια να συμπράξει με εξωτερικούς συνεργάτες ενώ, ήδη, έχει συσταθεί Επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς που επεξεργάζεται το θέμα.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Χατζημάρκος, κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει υποβάλει δήλωση για τα περιουσιακά της στοιχεία αλλά ούτε και έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ, κάτι που εγείρει πολλά ζητήματα, με τα οποία και ασχολείται η Επιτροπή των υπηρεσιακών. Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί Ε9 ποτέ και στην ουσία δεν υπάρχει περιουσιολόγιο! «Μια αταξία στην ακίνητη περιουσία στη Δωδεκάνησο-πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το παραπάνω δεν αποτελεί αιχμή για κανέναν, ο Περιφερειάρχης εξήγησε τι σημαίνει η έλλειψη περουσιολογίου για τα ακίνητα που έχει η Περιφέρεια στα Δωδεκάνησα και είπε ότι σήμερα που μιλάμε δεν μπορούν να την εγγυηθούν! «Να μη θεωρήσει κανείς ότι δέχεται επίθεση, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε και ανέλυσε αυτή την «αταξία» που τους ενοχλεί.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το κτίριο στο Ζέφυρος όπου στεγάζονται η ΔΟΥ, υπηρεσίες της Περιφέρειας και Υπουργείων. Είπε, λοιπόν, ότι το κτίριο εμφανίζεται στα χαρτιά να είναι της Περιφέρειας-το διεκδικούν-ωστόσο στο κτηματολόγιο αναφέρεται ως μερίδα γαιών και είναι…σαν να μην υπάρχει. Έτσι, πήραν την πολιτική απόφαση και οι υπηρεσίες το δήλωσαν, όπως δήλωσαν και ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, εδώ και είκοσι ημέρες, η ομάδα εργασίας έχει κάνει μία δουλειά επίπονη αφού και το κτηματολόγιο της Ρόδου δεν λειτουργεί όπως πρέπει και ζήτησαν βοήθεια από το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου, με την σύναψη μίας προγραμματικής σύμβασης ώστε να γίνουν οι μεταγραφές στο κτηματολόγιο, θέμα που θα φέρουν στο επόμενο π.σ.

«Νομίζω ότι υπάρχει μία τάξη!», αντέτεινε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης, εξηγώντας ότι το 1954 ο νόμος προέβλεπε ότι ακίνητα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να μεταγραφούν στο υποθηκοφυλάκειο και το κτηματολόγιο ενώ για ορισμένα ακίνητα θύμισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Όπως είπε, έκαναν αλλεπάλληλες προσπάθειες και ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών να αρθεί αυτή η δικαστική εμπλοκή, παρ’ όλα αυτά, όμως, τα Υπουργεία ήταν αντίθετα με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Ανέφερε, ακόμη, ότι στην πορεία αγοράστηκαν διάφορα ακίνητα με συμβολαιογραφικές πράξεις και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να υπάρχει μία τάξη για τα 16 ακίνητα του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, κάλεσε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους αφού και περιουσιολόγιο πρέπει να γίνει αλλά και από τα 16 ακίνητα πολλά βρίσκονται σε δικαστική εμπλοκή και αν πάνε, όπως ζητούσε το Υπουργείο, σε οριζόντια ιδιοκτησία τότε σημαίνει ότι αμφισβητούν την αποκλειστική κυριότητα που έχει στα ακίνητα η Περιφέρεια ενώ διεκδικούν το σύνολο των ακινήτων. Είπε, πάντως, ότι δεν είναι αντίθετος στη διαδικασία αλλά θα πρέπει να ασχοληθούν οι νομικοί.

Ωστόσο, ο κ. Μαχαιρίδης, είπε, στη συνέχεια, ότι αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα ότι η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης αποποιήθηκαν 25 ακίνητα στην Παλιά Πόλη δεν ισχύει. «Η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης δεν αποποιήθηκαν κανένα ακίνητο», τόνισε και θέλησε να το ξεκαθαρίσει αναφέροντας ότι, όταν ξεκίνησαν τη διαδικασία και διεκδικούσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αλλά κυρίως με το Δήμο τα «χαλατά» της Παλιάς Πόλης, είχε αναλάβει η Περιφέρεια να συνεισφέρει οικονομικά για να συντηρηθούν. Είπε, λοιπόν, ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από το Δήμο Ροδίων και η Περιφέρεια δεν διεκδίκησε ποτέ 25 ακίνητα στην Παλιά Πόλη, ούτε υπάρχει τέτοιο έγγραφο.

Το αντίθετο, υπάρχουν τα έγγραφα του Δήμου Ροδίων προς την ΚΕΔ και την ΚΥΔ για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών εκεί και η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο είναι συμβαλλόμενοι. Μάλιστα, μίλησε για βιασύνη προκειμένου να βρεθεί κάτι.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο Περιφερειάρχης για το χρόνο που κατανάλωσε ο προκάτοχός του, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να έχουν έναν έντονο διάλογο. Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι τους άφησαν μόνο…ένα excel και ρώτησε πότε υπέβαλαν αίτημα για περιουσιολόγιο ενώ ο κ. Μαχαιρίδης είπε ότι «οι εκλογές τελείωσαν».

Απαντώντας ο κ. Χατζημάρκος είπε στον κ. Μαχαιρίδη ότι με χαρτί που παρέδωσαν θα πάνε στα Δικαστήρια για να αντιπαλέψουν. «Μια ζωή τα φορτώνεις σε άλλους με ευκολία. Ηγηθήκατε πολιτικά και τα φορτώνετε σε τρίτους», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Χατζημάρκος προς τον κ. Μαχαιρίδη και ξεκίνησε μία έντονη αντιπαράθεση ανάμεσά τους. Σε άλλο σημείο είπε προς τον πρώην Περιφερειάρχη: «Απλώς…προεδρεύατε. Μόνο για να αισθανθείτε πικραμένος έρχεστε!», με τον κ. Μαχαιρίδη να επιμένει και να ρωτάει εάν η απάντηση που είχε δώσει η Περιφέρεια έχει καμία σχέση με αποποίηση ακινήτων.

«Απολύτως!», ήταν η απάντηση του κ. Χατζημάρκου ο οποίος, επίσης, επιμόνως ρωτούσε πότε διαπίστωσε ο πρώην Περιφερειάρχης ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο. «Από πότε…ένα excel είναι περιουσιολόγιο;», ρώτησε χαρακτηριστικά. Ο Περιφερειάρχης, συνέχισε λέγοντας, ακόμη, ότι πάμε και δίνουμε όπλα στο Κράτος των Αθηνών. «Πάμε και οπλίζουμε συνέχεια αυτούς που καταγγέλλουμε. Ποιος στρώνει το χαλί και κάνει τη δουλειά του το Κράτος;!», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ρόδου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, και είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη Ρόδο και την Κω που έχουν κτηματολόγιο υπάρχει καταγραφή των ακινήτων που έχει η Περιφέρεια αλλά υπάρχουν και σοβαρές παραλείψεις σε ορισμένα, όπως το κτίριο της ΔΟΥ που φαίνονται ως μερίδες γαιών και πρέπει να γίνει αποτύπωση. Είπε, ότι όντως υπάρχει μία εκκρεμότητα καθώς πρόκειται για κτίρια που ανήκουν στο ροδιακό λαό και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του.

Ο Περιφερειάρχης είπε, μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν εγγυώμαι σήμερα ότι υπάρχει περιουσία της Περιφέρειας στη Δωδεκάνησο» και δήλωσε ότι θα διεκδικήσουν τα ακίνητα ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι «στην πράξη έχουμε υπονομεύσει τον εαυτό μας κακουργηματικά»! Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάμπης Κόκκινος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αίσθηση νοικοκυρέματος για την ακίνητη περιουσία και ότι πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. «Δεν είναι θέμα προς αντιπαράθεση, είναι θέμα προς σύνθεση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα περιμένει μία εβδομάδα προκειμένου οι παρατάξεις του κ. Μπενέτου Σπύρου, της κας Λίλας Καφαντάρη και του κ. Σπυρίδη να ορίσουν-εάν το επιθυμούν-τον εκπρόσωπό τους σ’ αυτή την ομάδα εργασίας και στη συνέχεια θα συσταθεί.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου