Λευτέρης Μοσχίδης: Πιστεύω ότι η Ρόδος έχει αγκαλιάσει το sushi

Λευτέρης Μοσχίδης: Πιστεύω ότι η Ρόδος έχει αγκαλιάσει το sushi

Λευτέρης Μοσχίδης: Πιστεύω ότι η Ρόδος έχει αγκαλιάσει το sushi

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2264 ΦΟΡΕΣ

Ο Λευτέρης Μοσχίδης είναι μάγειρας. Είναι καθηγητής στην Τουριστική Σχολή και Βοηθός Αρχιμάγειρα στο ξενοδοχείο Esperides.

Υπάρχει μαγειρική στον ελεύθερό σου χρόνο;
Αλίμονο… Ακόμα και τα χόμπι μου αφορούν στη μαγειρική. Ουσιαστικά, απλώς μεταφέρω ερεθίσματα από το σπίτι στη δουλειά, και από τη δουλειά στο σπίτι. Κάποια στιγμή, μέσα από τη δουλειά, άρχισε να με ενδιαφέρει πολύ η συντήρηση και η επεξεργασία των τροφίμων. Οπότε, τώρα, μεγάλο κομμάτι του ελεύθερού μου χρόνου αφιερώνεται σε αυτά που καλλιεργώ, με τα οποία φυσικά πειραματίζομαι με νέες τεχνικές για δικές μου συνταγές.

Είμαι vegan εδώ και πολλά χρόνια, και αυτή η επιλογή μου με έχει βοηθήσει πολύ να ανοίξω τους ορίζοντές μου όσον αφορά στα υλικά και τα θρεπτικά συστατικά τους. Έχω δει στην πράξη τις αρετές τους, καθώς τα χρησιμοποιώ κι εγώ ο ίδιος για ενέργεια και ευεξία. Γενικά προσπαθώ να τηρώ απλές προσεγγίσεις, γιατί πιστεύω ότι όσο πιο απλή είναι η μαγειρική, τόσο περισσότερα μας προσφέρει. Επίσης, νιώθω τυχερός που έχω την ευκαιρία να εισηγηθώ την φιλοσοφία μου και στον επαγγελματικό μου χώρο.

Είσαι από τους πρώτους στη Ρόδο που ασχολήθηκαν με το sushi. Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος αυτή τη νέα διατροφική συνήθεια;

Πιστεύω ότι η Ρόδος έχει αγκαλιάσει το sushi. Έχω συνεργαστεί με πολλές επιχειρήσεις που αποφάσισαν να το εντάξουν στο μενού τους, βοήθησα με την δημιουργία συνταγών αλλά και την κατάρτιση προσωπικού. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν στη Ρόδο πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι με τους οποίους μπορώ κι εγώ να μοιράζομαι την εμπειρία μου, αλλά και την περιέργειά μου για κάτι καινούριο. Συγκεκριμένα, με το sushi έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, ώστε να ταιριάξει περισσότερο στα δικά μας γούστα. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά πιστεύω ότι και το sushi έχει βρει την θέση του ανάμεσα στις υπόλοιπες ethnic κουζίνες στο νησί μας.

Συνεργάζεσαι εύκολα με συναδέλφους; Έχεις μυστικά;
Η επαγγελματική μου ηθική συνοψίζεται σε ένα γνωμικό που με συνοδεύει από την αρχή… Στη μαγειρική δημιουργείς με τα χέρια, με το μυαλό και πάνω απ’ όλα με την καρδιά. Συνεπώς, όχι, δεν έχω μυστικά. Δεν πιστεύω στα μυστικά. Μέσα από την συνεργατική διαδικασία δημιουργούνται προϋποθέσεις για όμορφες εμπειρίες και συγκινήσεις.

Για παράδειγμα, έχω συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής με την εθνική ομάδα, η οποία βραβεύθηκε με δύο μετάλλια σε δύο κατηγορίες! Έχω συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς chef, κυρίως από την Ελλάδα, καθώς και με εταιρείες catering από άλλες πόλεις. Προτιμώ να μοιράζομαι αυτό που γνωρίζω και ό,τι ανακαλύπτω. Άλλωστε, αυτή είναι η φύση της δουλειάς. Το ίδιο το φαγητό είναι προσφορά στον οργανισμό.

Πώς αξιοποιείς αυτή την οπτική από την θέση του καθηγητή μαγειρικής στην Τουριστική Σχολή;
Εισπράττω μεγάλη ικανοποίηση από αυτή τη δουλειά! Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου στα νέα παιδιά που σύντομα θα πάρουν την σκυτάλη. Πιστεύω πως έτσι ακριβώς εξελίσσεται η μαγειρική. Ο δάσκαλος έχει καθήκον να εφοδιάζει τους μαθητές του με όσα περισσότερα μπορεί, ώστε πάνω σε αυτά εκείνοι να μπορέσουν αργότερα να προσθέσουν δικές τους αναζητήσεις. Ακόμα και στην περίπτωση των μαθητών που βλέπουν τη σχολή και το αντικείμενο εργαλειακά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι στο χέρι μου, ως καθηγητής, να εμπνεύσω αυτά τα παιδιά και να τους δώσω τα απαραίτητα κίνητρα και ερεθίσματα για να δουν τη μαγειρική από την δική μου οπτική.

Πηγή: http://www.rodosfoodnews.gr/

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές