Ασκήθηκε έφεση για την υπόθεση τοκογλυφίας

Ασκήθηκε έφεση για  την υπόθεση τοκογλυφίας

Ασκήθηκε έφεση για την υπόθεση τοκογλυφίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1143 ΦΟΡΕΣ

Έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, άσκησε 45χρονος κάτοικος Καρπάθου.

Η έφεση κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου δια των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Κώστα Διακονή και Στέλιου Αλεξανδρή και με αυτή ζητείται να εξαφανιστεί το (23/2015) παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και να εκδοθεί απαλλαχτικό βούλευμα για τον 45χρονο.

Στην έφεσή του ο 45χρονος επικαλείται τρεις λόγους για τους οποίους και θα πρέπει να γίνει δεκτή από το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας. Καταρχήν επισημαίνονται οι καταθέσεις τριών τουλάχιστον μαρτύρων σύμφωνα με τις οποίες ο 45χρονος τους δάνεισε χρήματα για να τους εξυπηρετήσει και όχι για να κερδίσει καθώς και το γεγονός πως ο ίδιος χρειάστηκε να δανειστεί από συμπατριώτες τους προκειμένου να συγκεντρώσει συγκεκριμένο ποσό για την αγορά επιχείρησης.
Επίσης αναφέρεται η προανακριτική κατάθεση που λήφθηκε στο Αστυνομικό τμήμα Καρπάθου από τον 45χρονο και μάλιστα δύο φορές τον Φεβρουάριο του 2010 κατά την οποία δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, καθώς και η αίτηση που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Μάιο του 2012 ζητώντας να αρχειοθετηθεί η σε βάρος του ψευδής και ανυπόστατη ανώνυμη καταγγελία και η σχετική με αυτήν δικογραφία. Η αίτηση απορρίφθηκε χωρίς να αιτιολογηθεί.

Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 45χρονος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μία ιστορία η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 οπότε και επρόκειτο να αγοράσει στην Κάρπαθο ακίνητο το οποίο θα έβγαινε σε πλειστηριασμό. Η αξία του ακινήτου ξεπερνούσε το ένα εκατ. ευρώ, ωστόσο η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για αυτό ήταν περίπου στις 280.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο 45χρονος έχει δηλώσει, διέθετε τα χρήματα, ωστόσο θέλοντας να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση που η τιμή του ακινήτου ανέβαινε στον πλειστηριασμό, ζήτησε από συγγενείς και φίλους να του δανείσουν μικρά ποσά έκαστος ύψους 5-6.000 ευρώ. Συνολικά 29 άτομα δάνεισαν χρήματα στον 45χρονο, ο οποίος στη συνέχεια δια του λογιστή του τα παρουσίασε τα ποσά που είχε δανειστεί ως άτυπες δωρεές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί φορολογικά, έξοδα δικηγόρου, κ.α.. Αυτό ήταν και η αρχή για τον 45χρονο, ο οποίος τώρα είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.
Σε βάρος του είχαν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τοκογλυφία, ενεργητική δωροδοκία και φοροδιαφυγή δια υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο δια του συνηγόρου του κ. Κώστα Διακονή κατατέθηκε ένσταση η οποία λήφθηκε υπόψη από το δικαστικό συμβούλιο όχι μόνο για τον 45χρονο αλλά και για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους του (δύο αδέλφια επιχειρηματίες και μία γυναίκα προϊσταμένη σε δημόσια υπηρεσία) οι οποίοι και απαλλάχτηκαν μίας κακουργηματικής πράξης και συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής διά υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Επίσης το δικαστικό συμβούλιο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου κ. Διακονή αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του 45χρονου για ενεργητική δωροδοκία και σε βάρος της συγκατηγορούμενης του για παθητική δωροδοκία.
Έτσι ο 45χρονος παραπέμπεται να δικαστεί μόνο για δύο από τις τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ με το ίδιο βούλευμα (23/2015) διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, που του είχαν επιβληθεί όταν απολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εκτός από τρεις άνδρες που κατέθεσαν στα μέσα Ιανουαρίου 2013, όλοι οι υπόλοιποι «δανειστές» έχουν δηλώσει στις καταθέσεις ότι τα χρήματα που έδωσαν στον 45χρονο επρόκειτο να τους τα επιστρέψει. Σε ότι αφορά δε τους πρώτους τρεις αρχικά είχαν δηλώσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον 45χρονο και στη συμπληρωματική τους κατάθεση τον Ιανουάριο του 2013 αναίρεσαν τις καταθέσεις αυτές, και παραδέχτηκαν ότι πράγματι είχαν δανείσει περίπου το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος στον 45χρονο, προκειμένου να τον διευκολύνουν στην συναλλαγή που επρόκειτο να κάνει. Τα χρήματα αυτά, οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι επρόκειτο να τους επιστραφούν.

Αλλά και ο 45χρονος απολογούμενος στον ανακριτή αρνήθηκε για άλλη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ίσως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατηγορείται κάποιος για τοκογλυφία και τα 18 από τα 20 άτομα δηλώνουν ότι του δάνεισαν χρήματα και όχι ότι δάνεισε.
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως η όλη του περιπέτεια με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε από «μία ψευδέστατη ανακριβέστατη καταγγελία που προέρχεται από κύκλους με τους οποίους έχει συγκρουστεί, και των οποίων τα συμφέροντα αρνήθηκε σθεναρά να υπηρετήσει».

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου