ΦΛΑΣ στο παρελθόν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τετάρτη 2 Μαρτίου 1955 Αριθ. Φύλλου 1156

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΠΡΩΊΑΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
Ο από ημερών συνεχιζόμενος αγών των καθηγητών Μέσης Εκπαιδεύσεως ο οποίος παρακολουθείται υπό της κοινής γνώμης με απόλυτον συμπάθειαν και κατανόησιν, έφθασεν σήμερον εις την τελικήν αυτού φάσιν δια της αποχωρήσεως του καθηγητικού προσωπικού εκ των εκπαιδευτηρίων Μ. εκπαιδεύσεως.
Η απόφασις αύτη της αποχής των καθηγητών ελήφθη κατόπιν της αρνήσεως της Κυβερνήσεως όπως ικανοποιήση τα αιτήματα αυτών και μετά αλλεπαλλήλους συνδιασκέψεις τας οποίας είχεν η ηγεσίαν της Ομοσπονδίας των Εκπαδιευτικών μετά των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Συντονισμού, αι οποίοι εις ουδέν κατέληξαν.

Ηδη από του Σαββάτου η ΑΔΕΔΥ έχει ταχθή παρά το πλευρόν των εκπαιδευτικών και των ταχυδρομικών, οι οποιόι επίσης προτίθενται να κατέλθουν εις απεργίαν.

Κατά τας πληροφορίας μας πάντες οι καθηγηταί της Δωδεκανήσου είναι έτοιμοι όπως, εφ’ όσον κατά την διάρκειαν της νυκτός δεν μεσολαβήση διαταγή της Ομοσπονδίας ανασταλής του αγώνος απόσχουν οπωσδήποτε των μαθημάτων από σήμερον την πρωίαν θα επιμείνουν δε εις την αποχήν ταύτην μέχρις αποκαταστάσεων των εις την ηθικήν και υλικήν θέσιν η οποία ανήκει εις αυτούς.

Προς διαφώτισιν δε της κοινής γνώμης, την παρελθούσαν Κυριακήν έλαβεν χώραν συγκέντρωσιν των γονέων και κηδεμόνων εις το Δημοτικόν Θέατρον.
Κατά την συγκέντρωσιν ομίλησαν διεξοδικώς οι κ.κ. Μπακίρης καθηγητής και Αχ. Κωνσταντινίδης, οι οποίοι ανέπτυξαν, ο μεν πρώτος τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ο δε δεύτερος τους λόγους δια τους οποίους ο αγών των εκαπιδευτικών είναι και αγών των γονέων και εν γένει της κοινωνίας.
Μετά ταύτα ομίλησαν οι κ.κ. Ε. Μακρής, ο Δήμαρχος Ρόδου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Λαμπριανός και ο Βουλευτής κ. Ζίγδης.

Τελικώς ορίσθη επιτροπή η οποία απέστειλεν το κάτωθι τηλεγράφημα:
1) Πρόεδρον Κυβερνήσεως
2) Πρόεδρον Βουλής
3) Υπουργόν Παιδείας
4) Υπουργόν Συντονισμού
5) Υπουργόν Οικονομικών
6) Ο.Λ.Μ.Ε.

Σύλλογοι γονέων Ιδρυμάτων Μέσης Εκπαιδεύσεως συνελθόντες από κοινού μετά εκπροσώπσων επαγγελματικών επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων Ρόδου, διαπιστώσαντες απειλουμένην εκ της λύσεως η οποία εδόθη εις τα απασχολούντα τους καθηγητάς Μέσης εκπαιδεύσεως ζητήματα κίνδυνον, εκτιμήσαντες το δίκαιον του αγώνος δι’ αποκατάστασιν τάξεών των εις τα πλαίσια εθνικής αυτών αποστολής τάσσονται ανεπιφυλάκτως υπέρ αυτών εξαιρούνται αναθεώρησιν κυβερνητικών αποφάσεων και ικανοποίησιν αιτημάτων προς αποφυγήν μεγίστου κοινωνικού σάλου.

Η Επιτροπή:
Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντής, Νικόλαος Χατζηκυριάκος, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Αχιλλεύς Κωνσταντινίδης, Σάββας Διακοσάββας, Δημήτριος Μαδονής,
Δημήτριος Λιάντος, Νικόλαος Χαρτερός.
Αργά την εσπέραν πληροφορούμεθα ότι έφθασεν εις Ρόδον εντολή της Ομοσπονδίας επιβεβαιούσα την εντολήν ανοχής εκ των μαθημάτων λόγω συνεχιζομένης αρνήσεως της Κυβερνήσεως όπως εισακούση τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών.

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΕΜΦΙΕΣΕΩΣ ΤΟΥ Ρ.Ο.Α.
Κατά τον διοργανωθέντα υπό του Ρ.Ο.Α. παιδικόν χορόν την παρελθούσαν Κυριακήν εις το ξενοδοχείον των Ρόδων, έλαβον χώραν και διαγνωισμοί δια την ανάδειξιν της καλυτέρας μεταμφιέσεως. Νικήτριαι και νικηταί ανεδείχθησαν οι κάτωθι:
Παιδιά κάτω των 5 ετών.
Κορίτσια: Μάγισσα (έπαθλον μία κούκλα αθλοθετηθείσα υπό της κ. Μπουλαλά), παπαρούνα (κρεβατοκάμαρα ο κ. Πεζώνης), Χαβανέζα (σερβίτσιο, ΡΟΑ), Πατελούδα (κουζίνα, ΡΟΑ), Ανθοπώλις (κρεβατοκάμαρα, ΡΟΑ), Ανδαλουσιάνα (πανεράκι, ΡΟΑ).
Αγόρια: Ακόλουθος (αυτοκινητάκι, κ.ας Μπουλαλά), Διάβολος (πλοίο, Γιαννακόπουλος), Τροβαδούρος (πλοίο, Δηλάρης), Μεξικάνος (μπάλλα, Γρηγοριάδης), Μαχαραγιάς (αυτοκινητάκ, Μπορ), Σωματοφύλακας (μπάλλα κ. Μπουλαλά).

Ανω των 5 ετών:
Κορίτσια: Μπονιάτισσα (κούκλα, ΡΟΑ), Μπονιάτισσα (κούκλα Λιμενάρχου κ. Γιάκου), Παγοδρόμος (κουζίνα Γ. Ζησιμάτου), Πριγκήπισσα (κούκλα ΡΟΑ), Αμαλία (κουζίνα, ΡΟΑ), Μαρκησία (κουζίνα ΡΟΑ).
Αγόρια: Λουδοβίκος (αυτοκινητάκι, Νταίηβις), Μπονιάτης (αυτοκινητάκι Σίμσον), Μεξικάνος (μοτοσυκλέττα κ. Μπουλαλά), Ρομπέν των Δασών (αυτοκινητάκι Ρ.Ο.Α.), Μαχαραγιάς (γαϊδουράκι ΡΟΑ), Εύζωνας (βαποράκι ΡΟΑ). Εξ άλλου ο ιταλός πρόξενος έδωσε 6 κουτιά μολύβι ως δώρα παρηγορίας, οι αδελφοί Φιλ. και Αχιλλεύς Ιωαννίδη εδώρησαν 52 κομμάται (κουτιά κακάο, σοκολάτα κ.λπ.) τα οποία διενεμήθησα δια κλήρου.

Επίσης όλοι άνω των 200, έλαβον μπαλόνια και φρου-φουρ.
Η Ελλανόδικος Επιτροπή απετελείτο εκ των κ.ας Μπουλαλά, κ. Πετρίδου, κ. Σπέκελ, δις Κερτσόνι, κυρίων Ι. Παπαδόπουλο, Γ. Χιωτάκη και Ι. Πεζώνη.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...