Λογική και Ιδεολογία

Λογική και Ιδεολογία

Λογική και Ιδεολογία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Το αμερικανικό Slate.com υποτίθεται ότι απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής “κεντροαριστεράς”, έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, μεγάλη επισκεψιμότητα εντός και εκτός ΗΠΑ και θεωρείται ένα από τα δήθεν “έγκυρα” σάιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναρτήθηκε λοιπόν ένα δριμύ κατηγορώ για την Ελλάδα, που διαπράττει-όπως γράφεται-.”απάτη”! Αφού μιλάει για ανευθυνότητα, άγνοια των συσχετισμών και των κανόνων στην ΕΕ απο τη χώρα μας, μεταξύ άλλων λοιπόν, το Slate.com( ιδιοκτησίας της γαλλικής Le Monde) λέει και τα εξής:

“”Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα πολύ σκληρά τα πολλά λόγια και την πλήρη ανικανότητά της. Αλλά δεν είναι τυχαίο. Οι λαϊκιστές καταφεύγουν σε περιθωριακούς οικονομολόγους που αποκαλούνται «εναλλακτικοί». Εχουν τα συμφέροντά τους, προφανώς. Αλλά οι περισσότεροι είναι άσχετοι και νομίζουν ότι ξέρουν.Ως χθες πρόβαλαν ένα αναμάσημα νεο-μαρξιστικού τύπου. Σήμερα κατάλαβαν ότι πρέπει να έχεις γνώση της μεγάλης σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Δεν γίνεται να εκσφενδονίζεις σκοτεινές οικονομικές προτάσεις. Οπως τα αναπτυξιακά ομόλογα. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν, αλλά δείχνουν σαν να είναι κάτι σπουδαίο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας από αυτούς. Ενας από αυτούς τους γκουρού απατεώνες που πάνε από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, που διαθέτουν επιτυχημένα μπλογκ για εναλλακτικούς, αφού δεν διαθέτουν άλλη πολιτική πρόταση. Από τέτοιους είναι γεμάτο το ίντερνετ, έχουν γεμίσει τα λαϊκιστικά κόμματα, εκεί που υπήρχαν άδειες θέσεις από ρεαλιστές οικονομολόγους.Είναι αυτά τα κόμματα που περίμεναν ότι όλοι θα ενθουσιαστούν από την μαγική τους σκέψη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να μπαλαμούτιασε (επί λέξει «empapahouter») τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως αυτοί οι μαθηματικοί-χρηματιστές επινοούσαν τοξικά προϊόντα για να τα πουλούν στα αφεντικά τους. Αυταπάτες, ψεύτικες λύσεις, σοβαροφανείς ιδέες αλλά άδειες από περιεχόμενο”

Νιώθω την ανάγκη να γράψω δυο λόγια για το δημοσίευμα του Slate.com, τουλάχιστον όσον αφορά τις κρίσεις τους για τον Γ.Βαρουφάκη. Μπορεί ο συγκεκριμένος να υπέρ εκτίθεται στα ΜΜΕ , αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ αναγκη μανία υπερπροβολής. Άλλωστε, απο τα νεανικά του χρόνια, ζεί μεταξύ κάμερας και βιβλίου (είχε δική του εκπομπή στην Αυστραλία) Σαφέστατα όμως, όταν αναλαμβάνεις τον ρόλο του υπουργού οικονομικών στην χρεωμένη πατρίδα σου και χαράσσεις οικονομική πολιτική, οφείλεις να λές λιγότερα και να πράττεις περισσότερα.Θα φανεί...

Κατα το Slate.com, ο Βαρουφάκης είναι “εναλλακτικός” οικονομολόγος.Και έτσι είναι. Δεν ήταν ποτέ(τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια που τον διαβάζω ) ο πιστός, ο ορθόδοξος στην αγοραία λογική των Οικονομικών.Έχει αλλεργία στην τραπεζική και στην χρηματοοικονομική μηχανική, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν γνωρίζει τις στρεβλώσεις που γεννούν οι αγορές.Άλλωστε πολύ πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, προειδοποιούσε για κρίση στην στεγαστική πίστη και στα ενυπόθηκα ομόλογα.Ας ρωτήσουν τους φοιτητές του…

Ο Βαρουφάκης έχει κατα το Slate.com, “σκοτεινές οικονομικές προτάσεις”. Αναρωτιέμαι, είναι σκοτεινή πρόταση τα αναπτυξιακά ομόλογα απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ; Επίσης, στο βιβλίο του Παγκόσμιος Μινώταυρος, ο νυν υπουργός οικονομικών περιέγραφε την θέσπιση μηχανισμού ανακύκλωσης πλεονασμάτων ώστε να μην μπαίνουν σε ύφεση οι ελλειμματικές χώρες και να ισορροπεί μια νομισματική ένωση, όπως αυτή του ευρώ.

Πόσο σκότος κρύβει μια τέτοια πρόταση;Ή μήπως είναι σκοτεινές δοξασίες το να προτείνεις μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν δημοσιονομικό κόστος περίπου 0,5 δις ετησίως; Ναι, ο Βαρουφάκης είναι νεομαρξιστής, όπως λέει το δημοσίευμα. Αλλά με μια διαφορά: ξέρει καλά τους νεοκευνσιανούς και τους ψευδοσοσιαλιστές, ειδικά εξ Αμερικής, και αποδομεί συχνά τις απόψεις τους, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και ουτοπικές προσεγγίσεις.

Επίσης, το Slate.com τον παρομοιάζει με μαθηματικό-χρηματιστή που επινοεί τοξικά προιόντα,για να τα πουλάει στα αφεντικά του! Τί τοξικό δηλαδή πούλησε στον Τσίπρα ο Βαρουφάκης; Είναι τοξικό να κόψεις απο την ρίζα της την λιτότητα; Είναι σοβαροφάνεια να λές οτι δεν πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα που αποδεδειγμένα δεν πέτυχε; Και είναι ουτοπικό να ζητάς χώρο,χρόνο, αέρα ώστε να σπρώξεις έστω και λίγο το ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση;

Όσον αφορά το blog του Βαρουφάκη, αυτό είναι το διαδικτυακό αμφιθέατρο του.Είναι δωρεάν courses που παραδίδει ένας κοινωνικός επιστήμονας ο οποίος σέβεται τον ρόλο του στην κοινωνία .Μπορεί να κάνει υπερβολική χρήση των social media( δεν έχει facebook πάντως) Και η "μανιακή" σχέση του με τα ΜΜΕ, είναι η σχέση που σπάει τα νεύρα των ορθόδοξων τεχνοκρατών οικονομολόγων.Διότι ο Βαρουφάκης “μιλάει” στους γονείς, στους νέους, στην μεσαία τάξη.Και μιλάει απλά, όχι λαικίστικα.Μιλάει και γράφει εκλαικευμένα, κατανοητά, χωρίς να χάνει την επιστημοσύνη του, χωρίς να λέει ουτοπικές ιδέες και αστήρικτα επιχειρήματα.

Είναι δύσκολο πράγμα να παντρεύεις την Λογική με την Ιδεολογία, ειδικά στην "γερμανική" ευρωζώνη. Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, άρχισε να το προσεγγίζει,κατα την γνώμη, απο σωστή οπτική γωνία το θέμα αυτό. Θα φανεί πόσο καλά κάνει την δουλειά του και πόσο θα αποδώσει η στρατηγική του. Όμως όσοι θεωρούσαν οτι η Λογική θα παντρευτεί με την δική τους Ιδεολογία, μάλλον θα πέσουν έξω.Η μόνη Ιδεολογία που θα επικρατήσει, είναι αυτή της ψυχρής πραγματικότητας.Και η πραγματικότητα είναι οτι ζούμε σε εποχή με κρίση υπερσυσσώρευσης και παγίδα ρευστότητας.Ας ανατρέξουμε στα εγχειρίδια οικονομικής θεωρίας, να θυμηθούμε πόση αξία έχουν αυτές οι έννοιες σήμερα και με ποιές πολιτικές ανατρέπονται...

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Σαμαρτζής: Οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της Ε.Ε. και οι αντίστοιχοι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού