Λεμόνι τεραστίων διαστάσεων καλλιέργησε στη Ρόδο ένας 80χρονος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2654 ΦΟΡΕΣ
Θα μπορούσε να ενταχθεί ακόμα και στο βιβλίο Γκίνες
Λεμόνι - γίγαντα καθαρού βάρους 1,5 κιλού κατάφερε να καλλιεργήσει στη Ρόδο ένας 80χρονος συνταξιούχος, ο οποίος μάλιστα μίλησε ήδη με ειδικούς ανθρώπους στην Ευρώπη για να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης για να ενταχθεί ενδεχομένως στο παγκόσμιο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.Ο συμπολίτης μας Μιχάλης Καψής που δήλωσε περήφανος στη ΡΟΔΙΑΚΗ για το λεμόνι που καλλιέργησε
Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Καψή, ο οποίος είναι Ροδίτης και ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την βιολογική καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων στο νησί της Ρόδου εδώ και πολλά χρόνια.
Χθες, κατάφερε για πρώτη φορά το ακατόρθωτο, αφού η ζυγαριά έδειξε βάρος για ένα και μοναδικό λεμόνι (όχι κιτρολέμονο ή παρεμφερές είδους) 1.500 γραμμάρια.
Ετοιμάζεται να το στείλει στο εξωτερικό για να αξιολογηθεί για το βιβλίο Γκίνες
Δεν πίστευε αυτό που έδειξε η ζυγαριά
«Έχω καλλιεργήσει κι άλλες φορές μεγάλα λεμόνια – είπε μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο κος Καψής». Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή κόβω λεμόνια από τα δέντρα μου, βάρους περίπου ενός κιλού. Αλλά φέτος ήταν το κάτι άλλο. Δεν πίστευα κι εγώ όταν η ζυγαριά μου έδειξε 1,5 κιλό.
Στην ζυγαριά η οποία έδειξε βάρος άνω του 1,5 κιλού για το λεμόνι γίγαντα
Μίλησα με γνωστούς μου στη Γερμανία και μου είπαν ότι πρέπει να κινήσω την διαδικασία για να αξιολογηθεί το λεμόνι αυτό και να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Κι αυτό θα κάνω από την ερχόμενη Δευτέρα.»
Ο κος Μιχάλης Καψής, ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Βιολογικά πάντα, όπως επισήμανε μιλώντας στη «Ροδιακή».
Είχε ζήσει κι είχε εργαστεί για 42 ολόκληρα χρόνια στην Γαλλία, όπου συνταξιοδοτήθηκε για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ρόδο.
Το… μυστικό για την υπέροχη και μοναδική αυτή παραγωγή λεμονιού, εκτός από την εύφορη Ροδίτικη γη όπως υπογράμμισε βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που ο ίδιος γνωρίζει εμπειρικά:
1) Στο καλό πότισμα όταν το δέντρο το χρειάζεται κι όταν οι καιροί το επιτρέπουν
2) Στο αριστοτεχνικό κλάδεμα που πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη εποχή.
3) Το σωστό όργωμα με τις σωστές αποστάσεις από τη ρίζα και το βάθος που χρειάζεται.
4) Στην βιολογική λίπανση του δέντρου με κοπριά που πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Μοιράζει την παραγωγή σε φίλους και γνωστούς
Ο κος Μιχάλης Καψής, γνωστός στη Ρόδο και για άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κατά καιρούς δεν έχει κανένα εμπορικό κέρδος από αυτή την δραστηριότητα που τόσο πολύ αγαπά. Καθημερινά σχεδόν, το αυτοκίνητό του είναι γεμάτο με τσάντες από λεμόνια, πορτοκάλια και άλλα φρούτα που παράγει στο αγρόκτημά του το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ρόδου, τα οποία και μοιράζει σε φίλους και γνωστούς.
Προσέχει τα δέντρα του όπως και τον εαυτό του όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Είναι 80 αλλά δεν του φαίνεται. Κι αυτό γιατί στη ζωή του δεν ξέρει τι σημαίνει καφές και τσιγάρο όπως δήλωσε στη ΡΟΔΙΑΚΗ.
Έτσι ακριβώς φροντίζει και τα δέντρα του. Καθημερινά, ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, συμβουλευόμενος πάντα τους ειδικούς στις βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίοι πιστοποιούν στη συνέχεια και το… γνήσιο της παραγωγής του.