Τροφές και ροφήματα που «βλάπτουν» τον οργανισμό

Τροφές και ροφήματα που «βλάπτουν» τον οργανισμό

Τροφές και ροφήματα που «βλάπτουν» τον οργανισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1937 ΦΟΡΕΣ

Καούρες, εντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες... Είναι μερικά από τα προβλήματα που μας προκαλούν οι τροφές. Υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες αποφεύγουμε πολλές από τις συγκεκριμένες διαταραχές, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Τα γαλακτοκομικά συνδέονται με διάρροια, αέρια, κοιλιακές κράμπες και φούσκωμα, σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο συνίσταται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του γάλακτος.
Τηγανητές και λιπαρές τροφές είναι ό,τι χειρότερο για το στομάχι, καθώς προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες. Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς οι λιπαρές τροφές προκαλούν σοβαρές πεπτικές διαταραχές.

Το καλαμπόκι είναι μια ωφέλιμη τροφή, αλλά απαιτεί καλό μάσημα. Η κυτταρίνη που περιέχει δεν μπορεί να μεταβολιστεί εύκολα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει ένα ένζυμο που απαιτείται για τον σκοπό αυτό. Αν δεν το μασάμε καλά, το καλαμπόκι προκαλεί πόνο στην κοιλιά και αέρια.
Οι πιπεριές τσίλι προκαλούν καούρα, καθώς ερεθίζουν τον οισοφάγο. Για άτομα με χρόνιες καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει ανυπόφορο.

Με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης σε όσους έχουν εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου συνδέονται οι μικροσκοπικοί σπόροι των μούρων. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί με μελέτες, οι ειδικοί συνιστούν να τα αποφεύγετε, αν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωσή τους προκαλούν ερεθισμό του εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ ενοχλητική και αντιμετωπίζεται με αποφυγή των τροφών που την προκαλούν. Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Το ουρικό οξύ που προκαλείται από κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών προκαλεί νεφρικές βλάβες και ουρική αρθρίτιδα. Το πρόβλημα προκαλείται από τη μη αποβολή από τον οργανισμό ουσιών που ονομάζονται πουρίνες.
Οι τροφές που τις περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες και πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες είναι οι αντσούγιες, ο κονσερβοποιημένος ζωμός κρέατος, ο εγκέφαλος ζώων, η χήνα, η σάλτσα κρέατος, η καρδιά και οι νεφροί ζώων, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο κολιός, ο κιμάς κρέατος, τα μύδια, η πέρδικα, το ζαρκάδι, τα αβγά ψαριών, η σαρδέλα και το γλυκό ψωμί.

Μικρότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες έχουν τροφές όπως πουλερικά, οστρακοειδή, λαχανικά, φασόλια, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, αχλάδια και σπανάκι.
Το «αντίδοτο» για τις αιμορροΐδες είναι η προσθήκη φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι θετική επίδραση έχουν οι τροφές ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το μαύρο ρύζι. Βοηθούν, επίσης, οι πατάτες, τα γογγύλια, τα ωμά φρέσκα λαχανικά (μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι), τα ξηρά ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα προβιοτικά γιαούρτια.

Ποιες παθήσεις προκαλούν τα αναψυκτικά, ο καφές, η σοκολάτα και το αλκοόλ
Αναψυκτικά, καφές και τσάι ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια και κράμπες, καθώς χαλαρώνουν υπερβολικά τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος κρατά το γαστρικό οξύ στο στομάχι. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον καφέ πρέπει να είναι όσοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η σοκολάτα μπορεί να βλάψει όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χρόνια δυσκοιλιότητα. Στους αλλεργικούς, το πρόβλημα σχετίζεται με το γάλα που περιέχει. Η σοκολάτα περιέχει και καφεΐνη, η οποία προκαλεί διάρροια, στομαχικές κράμπες και φούσκωμα.

Το αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, οδηγώντας σε παλινδρόμηση και καούρες. Ερεθίζει, επίσης, τον βλεννογόνο του στομαχιού, εμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με διάρροια και στομαχικές κράμπες. Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου