Mουσείο θα αποκτήσει το νησί της Χάλκης

Mουσείο θα αποκτήσει το νησί της Χάλκης

Mουσείο θα αποκτήσει το νησί της Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 650 ΦΟΡΕΣ

Ένα σύγχρονο μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Χάλκη, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό και επιβεβαίωσε στη «Ρ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Πατρός, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και πλέον απομένει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει την υποστήριξη και της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, η οποία στις συνομιλίες που είχε με τους φορείς της Χάλκης έμεινε απόλυτα ενθουσιασμένη από την ιδέα.

Κατ’ αρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο μουσειακός χώρος είναι δωρεά του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και σημερινού αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Σάββα Θεοδωρίδη, ο οποίος ως γνωστόν κατάγεται από την Χάλκη.

Η δωρεά ολοκληρώθηκε το 2013 επί θητείας της προηγούμενης δημάρχου του νησιού κας Ελένης Παναγή, ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2015, υπεγράφη και η διαπίστωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα: «Διαπιστώνουμε ότι η με αριθμ. 146/2013 απόφαση του Δ.Σ. Χάλκης περί «παραχώρησης χρήσης του ακινήτου δωρεάς του Σάββα Θεοδωρίδη στο υπουργείο Πολιτισμού» τεκμαίρεται νόμιμη για τους αναφερόμενους στο σκεπτικό μέρος της παρούσας πράξης, λόγους».
Ουσιαστικά ο δήμος Χάλκης παραχώρησε την χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Πολιτισμού το οποίο με τη σειρά του το ενέταξε σε ανάλογο πρόγραμμα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές επί του ήδη υφιστάμενου κτίσματος και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ως μουσείο.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού, απέχει τρία λεπτά από την πλατεία και είναι διώροφο.
Παράλληλα ήδη έχει εκπονηθεί και η ανάλογη μελέτη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρόδου για μετατροπή και αξιοποίησή του, ενώ υπάρχει η δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού ότι μόλις ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν εκεί όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν σχέση με την Χάλκη και τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο