Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον υπουργό Υγείας για τα κίνητρα στους γιατρούς

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον υπουργό Υγείας για τα κίνητρα στους γιατρούς

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον υπουργό Υγείας για τα κίνητρα στους γιατρούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 303 ΦΟΡΕΣ

Θα έχει σύντομα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Αμέσως μόλις επιστρέψει από το Βερολίνο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος θα κλειστεί το ραντεβού με τον υπουργό Yγείας στην Αθήνα προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της παροχής επιδότησης σε όσους γιατρούς υπηρετήσουν στα νησιά.

Όπως δήλωσε χτες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δημόσιας υγείας Νίκος Καραμαρίτης, αμέσως μόλις επέστρεψε από τη Σύρο όπου έγινε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η συνάντηση θα γίνει άμεσα και μέσα στις επόμενες μέρες.
Όπως είναι γνωστό το σώμα αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να παρέχει η περιφέρεια κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές του νοτίου Αιγαίου, χορηγώντας τους ένα επίδομα της τάξης των 450 ευρώ.

Με αυτό θα μπορέσουν να καλύψουν στέγη και τροφή για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών σύμφωνα με τον όρο που θα προβλέπει η σύμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια δε σταματά στο θέμα των γιατρών. Θα προχωρήσει όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Χατζημάρκος και στην επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν ειδικά το καλοκαίρι.
Βέβαια δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη οδηγών και διασωστών ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι απαιτούνται και μεγάλα ποσά για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Πάντως η περιφερειακή αρχή είναι αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα, με σκοπό να ξεκινήσει η εφαρμογή του πιλοτικά σε δύο νησιά της Δωδεκανήσου , τη Ρόδο και την Κω και σε δύο των Κυκλάδων τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Ειδικότερα ο κ. Καραμαρίτης με δηλώσεις του χτες στα μέσα ενημέρωσης επεσήμανε τα εξής: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ομοφωνία της απόφασης με ένα λευκό μόνο. μετά από πολλά χρόνια αυτή η περιφερειακή αρχή και ο περιφερειάρχης ο Γιώργος ο Χατζημάρκος αποφασίσαμε να μη μείνουμε στα λόγια και να λέμε ποιοι φταίνε και ότι το Αιγαίο έχει προβλήματα.

Βάζουμε το χέρι και πληρώνουμε γιατρούς. Θα κάνουμε κάτι στον τόπο μας από τα λεφτά που είναι των πολιτών αυτής της περιφέρειας. Θα δώσουμε ένα βοήθημα 450 ευρώ στους γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά ιατρεία και βρίσκονται στη λίστα του υπουργείου υγείας που αναρτάται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παραμένει κενή.
Θα δώσουμε επίδομα στέγης και φαγητού στους γιατρούς και πιστεύω ότι θα έχουμε καλή στελέχωση των ιατρείων μας. Ξεκινάμε με αυτό έχουμε πολλά στο μυαλό μας τα οποία τα δουλεύουμε.

Έχουμε αποφασίσει με τον περιφερειάρχη ότι η υγεία είναι ο πρώτος και βασικότερος στόχος αυτής της περιφερειακής αρχής.
Το πρόγραμμα αφορά και τη νότια Ρόδο όπου έχουμε προβλήματα, πρέπει να δώσουμε χέρι βοήθειας. Πολλοί γιατροί και ιατρικοί σύλλογοι με τους οποίους μίλησα είναι θετικοί πιστεύω ότι θα έχουμε επιτυχία γιατί το ποσό δεν είναι μικρό.
Συν το μισθό που παίρνει μπορεί να έρθει με την οικογένειά του, κάποιος αντί να φύγει να πάει στο εξωτερικό μπορεί να έρθει σε ένα νησί δικό μας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Ο υπουργός είναι πολύ πρόθυμος να βοηθήσει. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει.
Πρόβλημα θα μπορούσαμε να είχαμε με το ΕΚΑΒ το οποίο έπεται και είναι μία μεγάλη ενέργεια που θα κάνουμε και είναι και κοστοβόρα, όμως ο περιφερειάρχης έχει αποφασίσει να το κάνουμε εφόσον λύσουμε το θεσμικό πλαίσιο, για να μην έχουμε καταλογισμούς.
Αμέσως μετά το ραντεβού μας με τον υπουργό που θα γίνει μόλις γυρίσει ο περιφερειάρχης από το Βερολίνο. Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά για Ρόδο και Κω και δύο νησιά στις Κυκλάδες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Ένα ασθενοφόρο χρειάζεται 11 άτομα πλήρωμα, για 24 ώρες. Σε ότι αφορά το νησί της Ρόδου το ένα ασθενοφόρο θα πάει στον Έμπωνα και το άλλο στη νότια Ρόδο, όπου έχουμε 40.000 τουρίστες το καλοκαίρι. Το ΕΚΑΒ συμφωνεί με αυτή την πρόταση.

Το υπουργείο υγείας αναρτά εδώ και πέντε χρόνια πίνακες που λέει τι γιατρούς ζητά. Αυτοί οι πίνακες «κατεβαίνουν» χωρίς να έχουν συμπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο υπουργός είπε ότι μόλις δώσουμε εμείς την αποζημίωση εγώ αναρτώ τους πίνακες.
Τώρα με τη νέα πρόταση που θα τη γνωστοποιήσουμε σε όλη την Ελλάδα νομίζω ότι θα υπάρξει ένα σοβαρό ενδιαφέρον. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Τα 450 ευρώ θα τα διαχειριστεί ο ίδιος ο γιατρός. Το θέμα είναι να μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια ο γιατρός εκεί που πάει».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου