Κάθειρξη 37 ετών για τη ληστεία της Εθνικής

Κάθειρξη 37 ετών για τη ληστεία της Εθνικής

Κάθειρξη 37 ετών για τη ληστεία της Εθνικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 715 ΦΟΡΕΣ

Αθωώθηκε ο τρίτος εμπλεκόμενος από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Βαρύτατες ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στους δύο δράστες της ληστείας που είχε σημειωθεί πριν από δυόμιση χρόνια στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κύπρου, στη Ρόδο, ενώ αθωώθηκε ο τρίτος εμπλεκόμενος.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους για τις κατηγορίες της ληστείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου τελεσθείσας από κοινού, κλοπής κατ’ εξακολούθηση από κοινού, αντίστασης τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους από κοινού, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοκατοχή από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί τελεσθείσα από περισσότερους από κοινού, παράνομη οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση τον 29χρονο Θ. Δ. στον οποίο και επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών και φυλάκιση 6 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.300 ευρώ αλλά και τον 23χρονο Δ. Β. τον οποίο καταδίκασε σε συνολική κάθειρξη 22 ετών και φυλάκιση 11 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.300 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στη ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τελεσθείσα από κοινού 26χρονο από την Πάτρα ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς με το αυτοκίνητό του είχαν έρθει στη Ρόδο οι δύο καταδικασθέντες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο 29χρονος και ο 23χρονος δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ενώ ο πρώτος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας επειδή το συμβούλιο της φυλακής δεν του επιτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΙΕΚ που λειτουργεί για τους κρατούμενους, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η δίκη έγινε κανονικά ως να ήταν παρόντες. Αντίθετα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου βρέθηκε ο 26χρονος από την Πάτρα ο οποίος απολογούμενος αρνήθηκε την κατηγορία που τον βάραινε και δήλωσε πως με τον 29χρονο ήταν φίλοι παλαιότερα και πως περίπου στα τέλη Αυγούστου 2012 ο τελευταίος του ζήτησε το αυτοκίνητό του και με αυτό ήρθε στη Ρόδο.

«Δεν το χρειαζόμουν και για αυτό του το έδωσα. Δύο μέρες μετά μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να του στείλω στη Ρόδο όπου βρισκόταν το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου που είχε ξεχάσει» είπε ο 26χρονος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρχές Σεπτεμβρίου ο 29χρονος επέστρεψε στη Πάτρα και του έδωσε πίσω το αυτοκίνητό του.

Λίγες ημέρες πριν την ληστεία ο ίδιος του ζήτησε να πάρει για μερικές ώρες για να κάνει καμία βόλτα και πάλι το αυτοκίνητο. Του το έδωσα αφού και την πρώτη φορά μου το επέστρεψε χωρίς προβλήματα.

Έκτοτε δεν τον ξαναείδα. Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2012 ο πατέρας μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι με ψάχνει η αστυνομία της Πάτρας. Έτσι έμαθα τι είχε συμβεί» είχε χαρακτηριστικά ο 26χρονος προσθέτοντας ότι αμέσως συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ερωτηθείς από το δικαστήριο για την εμπλοκή του στην υπόθεση της ληστείας, δήλωσε πως είχε πλήρη άγνοια και μάλιστα επεσήμανε πως θα ήταν τουλάχιστον βλακώδες να στείλει το αυτοκίνητό του στη Ρόδο με τις κανονικές του πινακίδες, όλα τα έγγραφα του αλλά και προσωπικά έγγραφα (κάρτες κ.α.) στη Ρόδο για τη διάπραξη ληστείας.

Τελικά και με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ο 26χρονος κρίθηκε αθώος, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι του καταδικάστηκαν.

Το χρονικό της ληστείας
Το «χτύπημα» στην Εθνική Τράπεζα της πλατείας Κύπρου στη Ρόδο έγινε ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Περίπου 40-50 άτομα βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα όταν ξαφνικά εισέβαλαν με γοργό βήμα, σχεδόν τρέχοντας δύο άνδρες οι οποίοι φορούσαν μαύρα κράνη.

Ο ένας εξ αυτών κινήθηκε προς το πρώτο ταμείο και προτάσσοντας το όπλο που κρατούσε, με καθαρή μπάσα φωνή σε έντονο ύφος είπε: «ληστεία πέστε όλοι κάτω. Μην κουνηθεί κανείς. Μη φέρετε αντίσταση»!

Μάλιστα ένας εκ των υπαλλήλων φαίνεται πως κοιτούσε έντονα τον ληστή ο οποίος δε δίστασε να τον απειλήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην με κοιτάς θα σου ρίξω»! Στη συνέχεια ο δράστης μπήκε από τη μέσα πλευρά των ταμείων και κρατώντας ένα μαύρο σάκο αθλητικού τύπου άρχισε να τον γεμίζει με χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια εκείνη ώρα ο διευθυντής της τράπεζας κατάφερε να πατήσει το κουμπί του συναγερμού και να ειδοποιήσει έτσι την αστυνομία ότι γινόταν ληστεία.

Αφού πήρε τα χρήματα ο ληστής βγήκε τρέχοντας έξω μαζί με τον συνεργό του και επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που είχαν παρκάρει απ’ έξω για να φύγουν.

Τότε 30χρονη συμπολίτισσά μας που εργάζεται σε απέναντι κατάστημα όρμησε στους δράστες καθώς είδε να παίρνουν την μηχανή του άνδρα της που είχε κλαπεί τα ξημερώματα προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Οι ληστές γυρνώντας το πιστόλι προς την 30χρονη την απείλησαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν – ευτυχώς- στον αέρα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τράπηκαν σε φυγή!

Σε όλη τη διαδρομή οι ληστές καταδιώχθηκαν από έναν αστυνομικό που βρέθηκε στη περιοχή, έναν δημοτικό αστυνόμο που τους ακολούθησε από την πλατεία Κύπρου αλλά και περιπολούντες αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Μάλιστα οι δράστες προκειμένου να διαφύγουν πυροβόλησαν και εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, με αληθινά πυρά, ενώ από την έρευνα που έγινε προέκυψε πως οι πυροβολισμοί στη πλατεία Κύπρου ήταν με αβολίδωτα φυσίγγια των 9mm.

Φθάνοντας στο προορισμό τους, οι δύο άνδρες άφησαν την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα και φόρτωσαν το σάκο με τα χρήματα σε ένα μαύρο ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Ford το οποίο έφερε Πατρινές πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφύγουν με αυτό.

Αντιλαμβανόμενοι όμως προφανώς πως ο «κλοιός» της αστυνομίας είχε σφίξει επικίνδυνα, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους οχήματα και κλοπιμαία!

Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο (το οποίο ήταν ανοικτό) το σάκο με τα χρήματα που περιείχε 24.625 ευρώ αλλά και δύο πιστόλια τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες στη ληστεία. Το ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την αστυνομία είναι απομίμηση πιστολιού.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου