Τελεσίγραφο στους βοσκούς

Τελεσίγραφο στους βοσκούς

Τελεσίγραφο στους βοσκούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 941 ΦΟΡΕΣ

Θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα, τόνισε ο Γ. Πόκκιας

Τελεσίγραφο προς τους βοσκούς εκείνους που ευθύνονται για την ανεπιτήρητη βόσκηση, η οποία πάλι είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στην είσοδο της πόλης, ότι έχουν λίγο χρόνο για να μαζέψουν τα ζώα τους καθώς η Δημοτική Αρχή, μαζί με όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται, θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, απηύθυνε, χθες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας!

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι το φαινόμενο είναι πάλι σε έξαρση, γι’ αυτό και χθες ο ίδιος επιδίωξε να έχει μία συνάντηση με την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να της θέσει το ζήτημα, εστιάζοντας στην πόλη της Ρόδου ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει και σχετικό υπόμνημα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, λοιπόν, ο κ. Πόκκιας επισκέφθηκε τα συγκεκριμένα σημεία στην έξοδο της πόλης, όπου «η ανευθυνότητα ενός συγκεκριμένου ή κάποιων συγκεκριμένων βοσκών δημιουργεί προβλήματα όσο αφορά στην ασφάλεια των οχημάτων, των πεζών και του κόσμου καθώς μπαίνουν ακόμη και σε σπίτια μέσα και σε αυλές», όπως είπε και συνέχισε:

«Θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα διότι η βοσκοϊκανότητα του νησιού είναι περιορισμένη, καμία μελέτη δεν τη θέτει πάνω από τις 18 χιλιάδες αιγοπρόβατα, στο νησί υπάρχουν 60 χιλιάδες δηλωμένα και δυστυχώς και άλλες 60 χιλιάδες μη δηλωμένα. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως διά μαγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος καθώς ασχολούνται καθημερινά μ’ αυτό το ζήτημα αλλά παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να μαζευτεί άμεσα καθώς απαιτεί χρόνο. «Πρέπει να βοηθήσουν οι κτηνοτρόφοι», επεσήμανε και θέλησε, όπως είπε, να στείλει το εξής μήνυμα, με αυστηρότητα, προς τους κτηνοτρόφους:

«Εάν δεν αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους να επιτηρούν τα ζώα τους, έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και το οποίο θα τους καταλογιστεί, με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν, να μαζευτεί όσο γίνεται και θα μαζευτεί με κάθε κόστος!» διεμήνυσε, προειδοποιώντας στη συνέχεια:

«Να ξέρουν, όμως, ότι γνωρίζουμε το θέμα, το έχουμε αποτυπώσει πάνω στο χάρτη όλου του νησιού, τις περιοχές που υπάρχει όξυνση του προβλήματος τις γνωρίζουμε, δυστυχώς γι’ αυτούς γνωρίζουμε και ποιοι είναι και οι ανεύθυνοι βοσκοί και θα εξαντλήσουμε όλη την αυστηρότητά μας, σε συνεργασία και με την Εισαγγελία και με τις Αστυνομικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα μπει μία τάξη, είμαστε αποφασισμένοι, το δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο. Ζητάω για άλλη μια φορά να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατέψουν το βιος τους διότι απ’ αυτό ζουν. Εάν δεν το προστατέψουν, όμως, θα έχουν και τα πρόστιμα και τα ζώα θα συλληφθούν και θα έχουν και τις όποιες άλλες επιπτώσεις».

Πάντως, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να πει ότι δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι, είναι λίγοι αυτοί που δεν επιτηρούν τα ζώα τους και τώρα πια γνωρίζουν «πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις», όπως είπε, στέλνοντάς τους ένα τελεσίγραφο να τα μαζέψουν από τους δρόμους, τις κατοικημένες αλλά και τις αγροτικές περιοχές και γενικά απ’ όπου δεν επιτρέπεται.

Αν, όμως, δεν γίνει αυτό, ανέφερε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και θα γίνουν τέτοιες επιχειρήσεις που θα το μαζέψουν. «Έχουν λίγο χρόνο να μαζέψουν τα ανεπιτήρητα ζώα τους», κατέληξε.

Αναβαθμίζονται τα σφαγεία
Σε συνέχεια μιας συνάντησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον Πρόεδρο της «Φυτώριο Α.Ε.», κ. Μιχάλη Μπαριανάκη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο κ. Πόκκιας θύμισε ότι υπήρξε καταρχήν μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην τελευταία συνεδρίασή του, για παραχώρηση του χώρου των σφαγείων του Έμπωνα στη «Φυτώριο» για να λειτουργήσουν την Πασχαλινή περίοδο και να αποσυμφορήσουν λίγο τα κεντρικά σφαγεία του νησιού αφού η κίνηση εκτιμάται περίπου στα 2.500-3000 αιγοπρόβατα που θα σφαγιαστούν στα σφαγεία του Έμπωνα.

Αυτό, όπως είπε, μπορεί να είναι μία προσωρινή διευθέτηση αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν δύο προβλέψεις: Η μία είναι για τεχνικά έργα υποδομής ενδεικτικού προϋπολογισμού 25 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σφαγεία του Έμπωνα ούτως ώστε να έχουν νόμιμη άδεια και μία δεύτερη παρέμβαση, ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, που θα κάνει η Περιφέρεια στο σφαγείο της Ρόδου στο Τσαΐρι.

Όσο αφορά στον Έμπωνα, ο Δήμος ξεκίνησε τις μελέτες που θα υλοποιήσει μια και θα γίνει προγραμματική σύμβαση που θα υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, αφού πάρουν τις αδειοδοτήσεις και στόχος είναι μέσα στο χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο υποδομές σφαγείων στο νησί για να λειτουργούν σύμφωνα και με τις ανάγκες του αλλά, με τις σχετικές αδειοδοτήσεις κτλ. Και δήλωσε ο Αντιδήμαρχος:

«Είναι ένα θέμα το οποίο, δυστυχώς, ταλανίζει χρόνια και η εικόνα των σφαγείων δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Το έχουμε θέσει σε προτεραιότητα και νομίζω ότι με τη συνεργασία και του Δήμου και της Περιφέρειας στο τέλος αυτού του χρόνου θα έχουμε δύο σφαγεία τα οποία θα έχουν και αδειοδότηση και θα λειτουργούν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές σε ένα τουριστικό νησί που υπάρχει και μεγάλος όγκος κατανάλωσης».

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω, έχουν συμφωνήσει με την Περιφέρεια να συζητήσουν ποιος θα τα διαχειρίζεται. Η «Φυτώριο» έκανε πρόταση να τα διαχειριστεί ο Δήμος, όπως γίνεται σε όλα τα νησιά, ωστόσο από το Δήμο δεν έχουν απαντήσει καθώς, όπως είπε, υπάρχουν προβλήματα κυρίως όσο αφορά στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για να λειτουργούν και ενδεχομένως να πάνε σε ένα τέτοιο μοντέλο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες προτάσεις όπως να τα διαχειρίζεται ο Σύλλογος Κρεοπωλών, ο νεοσύστατος σύλλογος κτηνοτρόφων, ακόμη και από την ΕΑΣΔ αλλά αυτά θα τα εξετάσουν σε δεύτερο στάδιο.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου