Οι εξελίξεις στο σταθμό της Φουκουσίμα και οι επιπτώσεις που έχει σε πλανητικό επίπεδο η ραδιενέργεια

Οι εξελίξεις στο σταθμό της Φουκουσίμα και οι επιπτώσεις που έχει σε πλανητικό επίπεδο η ραδιενέργεια

Οι εξελίξεις στο σταθμό της Φουκουσίμα και οι επιπτώσεις που έχει σε πλανητικό επίπεδο η ραδιενέργεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 611 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Στις 11 Μαρτίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την καταστροφή του ενεργειακού πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας από γιγαντιαίο τσουνάμι που ακολούθησε ισχυρό σεισμό. Εκείνη την ημέρα, ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία. Ακολούθησε τσουνάμι που κατέστρεψε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαφύγουν στη θάλασσα και στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια, η διαρροή δεν έχει σταματήσει αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει και ποια η έκταση των επιπτώσεων γιατί έχει επιβληθεί «καθησυχαστική» σιωπή από την Ιαπωνική κυβέρνηση.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου συγκέντρωσε και παρουσιάζει πιο κάτω μερικές μόνο από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο σταθμό της Φουκουσίμα και στις επιπτώσεις που έχει σε πλανητικό επίπεδο η ραδιενέργεια που δεν έπαψε να διασπείρεται. Οι πηγές είναι ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και ειδικοί διαδικτυακοί ιστότοποι καθώς και διεθνή σώματα και φορείς

Τα συμπεράσματα είναι σαφή:

* Δεν υπάρχει ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

* Τα αποτελέσματα μιας καταστροφής ενεργειακού πυρηνικού σταθμού είναι αθροιστικά παρόμοια με εκείνα της χρήσης πυρηνικού όπλου.

* Η μεταφορά και συνεπώς και έκταση της ραδιενεργούς μόλυνσης δε γνωρίζουν εμπόδια και σύνορα.

* Η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών μιας χώρας δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σε ολόκληρες ηπείρους ή ακόμη και σε όλο τον πλανήτη.

* Οι επιπτώσεις της ραδιενεργού μόλυνσης εμφανίζονται σε βάθος χρόνου.

* Η πυρηνική βιομηχανία παραμένει οικονομικά και πολιτικά ισχυρή.

* Η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη για τα θέματα των μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

Μόνιμη απαίτηση είναι

> ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ.

> ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

> ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

19.2.15

Από το Μάρτιο 2011 η εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) στην οποία ανήκει ο κατεστραμμένος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας παραπαίει με την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως μια σειρά διαρροών ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η TEPCO προχώρησε στον παροπλισμό του σταθμού, που περιλαμβάνει και τη δύσκολη αφαίρεση των εξαντλημένων ράβδων από έναν αντιδραστήρα σε ένα πολύ κατεστραμμένο κτίριο. Η αποσυναρμολόγηση του σταθμού και η απολύμανση της γύρω περιοχής πιθανόν να απαιτήσει δεκαετίες και να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι δε θα μπορέσει να τηρήσει τη διορία του Μαρτίου, που η ίδια έθεσε, για την απολύμανση του νερού που περιέχει ουσίες με υψηλή ραδιενέργεια.

Η εταιρία ΤΕPCΟ δήλωσε ότι γνώριζε από την περασμένη άνοιξη ότι η στάθμη της ακτινοβολίας του νερού που έτρεχε από μια υδρορροή του σταθμού ανέβαινε όταν έβρεχε. Μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου 2015 εντόπισε την προέλευσή της. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές μεταβολές στις στάθμες ακτινοβολίας στο θαλασσινό νερό εκεί κοντά όπου κατέληγε το νερό.

Ιάπωνες εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι λειωμένοι πυρήνες των αντιδραστήρων «είναι ακόμη ενεργοί και απελευθερώνουν νετρόνια» πολλούς μήνες μετά το Μάρτιο 2011. Το ραδιενεργό θείο «ήταν περισσότερο που μετρήθηκε ποτέ σε ατμοσφαιρικό δείγμα». –«Πολύ υψηλές» συγκεντρώσεις μετρήθηκαν στο Τόκυο.

11.2.15

ΙΑΕΑ (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας): Οι απώλειες ραδιενέργειας από το σταθμό στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτελούν ένα «προκλητικό θέμα».

Ιάπωνες αξιωματούχοι ανέφεραν: Δεν ξέρουμε ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, ή πώς αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο το σχέδιο «παροπλισμού» 29.09.2014 Το συσσωρευμένο ποσό ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από τη Φουκουσίμα ήδη ξεπερνά εκείνο της καταστροφής του Τσερνόμπυλ το 1986, αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”– και η ζημιά, φυσικά, συνεχίζεται…

29.09.2015

Ιάπωνες επιστήμονες, μετά από έλεγχο συγκέντρωσης ακτινοβολίας σε διάφορα σημεία σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και στην ξηρά, βρήκαν ότι τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων καισίου 134 και 137 έχουν απελευθερωθεί στους ωκεανούς ολόκληρου του κόσμου. Αυτό το ποσό είναι 11% υψηλότερο από το συνολικό ποσό του ραδιενεργού καισίου που απελευθερώθηκε στο Τσερνόμπυλ συνολικά στη γη και στο νερό. Αυτό δείχνει το μέγεθος της σοβαρότητας της καταστροφής στη Φουκουσίμα, την οποία τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης κρύβουν από το κοινό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από σημαντικό αριθμό μετρήσεων από όλο το βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και αλλού όπου απελευθερώθηκε ακτινοβολία από τη Φουκουσίμα. Αν και δεν ήταν πλήρη, τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δώσει απάντηση για τις εκτιμήσεις απελευθέρωσης ακτινοβολίας που εξηγούν τη διασπορά του μολυσμένου νερού μέσω των ρευμάτων του ωκεανού.

Οι επιπτώσεις των μετρήσεων [της Φουκουσίμα] είναι εκπληκτικές, δεδομένου ότι το Τσερνόμπυλ θεωρείται προ πολλού μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία. Κι όμως, η καταστροφή στο Τσερνόμπυλ σαφώς ωχριά σε σύγκριση με τη Φουκουσίμα. Η Φουκουσίμα δεν είναι μόνον ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα εξαιτίας της επαφής της με τον ωκεανό, αλλά και διότι, τα πιο αξιόπιστα δεδομένα που έχουμε, δείχνουν ότι ως επακόλουθο η Φουκουσίμα διασπείρει πολύ περισσότερη ραδιενεργή ακτινοβολία σε όλο τον πλανήτη απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ το Τσερνόμπυλ!

Το χειρότερο είναι ότι όσα αναφέραμε δεν περιλαμβάνουν όλα τα άλλα ισότοπα, όπως του στροντίου πλουτώνιου και ουρανίου που διαφεύγουν στον αέρα και το νερό από το 2011. Αν λάβουμε κι αυτά υπόψη, έχουμε μια ακόμα πιο τρομερή εικόνα για το τι περιμένει τον κόσμο.

Πηγές: http://www.nature.com, http://enenews.com, http://triblive.com

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)