Κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων, λόγω επικινδυνότητας

Κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων, λόγω επικινδυνότητας

Κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων, λόγω επικινδυνότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1475 ΦΟΡΕΣ

Βρίσκονται στο χώρο που περιβάλλει το Μπελλένειο Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο Λέρου

Με κατεπείγουσα απόφαση που πήρε στις 13 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, κατεδαφίζονται ετοιμόρροπα κτήρια κοντά στο Ενιαίο Λύκειο Λέρου στην περιοχή του Πλάτανου.

Μάλιστα αναφέρεται ότι επιβάλλεται να εκτελεστεί άμεσα με απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 72 παρ.1δ του Ν.3852/2010, η κατεδάφιση των κτισμάτων επιφανείας 32 τ.μ. τα οποία βρίσκονται στο χώρο που περιβάλλει το Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου και το Ενιαίο Λύκειο Λέρου, διότι η γενική εικόνα των κτισμάτων παρουσιάζει στατική ανεπάρκεια και η χρήση τους καθώς και του χώρου περιμετρικά αυτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους και πρέπει να εκτελεστεί άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα διότι στον χώρο αυτό αυλίζονται τα παιδιά του Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου και του Ενιαίου Λυκείου Λέρου.

Σύμφωνα με την Έκθεση αυτοψίας της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών: «…στη δυτική πλευρά, και σε απόσταση μόλις 1,70μ. από το κτίριο του Μπελλενείου Γυμνασίου υπάρχουν δύο κτίσματα συνολικής επιφάνειας 32τ.μ κατασκευασμένα από οπτόπλινθους. Η οροφή αυτών είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο έχει ρηγματωθεί σε αρκετά σημεία. Τα ανωτέρω αυθαίρετα κτίσματα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι και στεγάζουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό της θέρμανσης του Γυμνασίου.

Η πλάκα οροφής τους εφάπτεται σε μήκος 5μ με το σχολικό κτίριο καλύπτοντας το διάδρομο από όπου περνούν καθημερινά μαθητές και καθηγητές για να οδηγηθούν στις παρακείμενες τουαλέτες. Τμήμα της πλακός έχει αφαιρεθεί και εμφαίνεται ο οξειδωμένος οπλισμός της. Τα δύο αυθαίρετα κτίσματα δεν έχουν υποστυλώματα και δοκούς και η οροφή εδράζεται επί της τοιχοποιίας, η οποία επίσης φέρει ρηγματώσεις.

Η γενική εικόνα των κτισμάτων παρουσιάζει στατική ανεπάρκεια και η χρήση τους καθώς και του χώρου περιμετρικά αυτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Κατόπιν τούτων κι έχοντας υπόψη της διατάξεις του Π.Δ. της 13-04-1929 «περί επικίνδυνων οικοδομών»

Γνωμοδοτούμε ομόφωνα ότι:
Τα ως άνω κτίσματα συνολικής επιφάνειας 32τ.μ. κρίνονται επικινδύνως ετοιμόρροπα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Αφού μετατοπιστεί σε άλλο κατάλληλο χώρο του Μπελλενείου Γυμνασίου ο λέβητας και ο καυστήρας, καθώς και τα λοιπά αντικείμενα που υπάρχουν στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα και με μεγάλη προσοχή οι εργασίες κατεδάφισης, δεδομένου ότι ο χώρος χρησιμοποιείται από πλήθος ατόμων.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη ιδιώτη μηχανικού εφόσον κατατεθούν οι δηλώσεις ανάθεσης – ανάληψης , ΣΑΥ – ΦΑΥ στο οικείο αστυνομικό Τμήμα και παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των διερχόμενων .

Η αρμόδια Υπηρεσία, εν προκειμένω ο Δήμος Λέρου, υποχρεούνται να εκτελέσουν τα δέοντα εντός δέκα (10) ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση της παρούσης σε ότι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια και σε ενενήντα (60) ημέρες σε ότι αφορά την οριστική άρση της επικινδυνότητας. Καθίστανται δε υπεύθυνος για οποιαδήποτε ατύχημα συμβεί εντός της ιδιοκτησίας αυτής και εντός των κοινοχρήστων χώρων με τους οποίους αυτή συνορεύει, έως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες.

Κατά την έκθεση αυτής δεν επιτρέπονται ενστάσεις για τα μέτρα ασφαλείας. Κατά της έκθεσης αυτής επιτρέπονται ενστάσεις για τα υπόλοιπα μέτρα εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της, οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λέρου.»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2015 Μελέτη με τίτλο «Κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων πλησίον Ενιαίου Λυκείου Λέρου» που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, το συνολικό ποσό που απαιτείται για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ανέρχεται σε 9.825,44 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων