Δικαιώθηκε Ροδίτης σε αντιδικία με τράπεζα

Δικαιώθηκε Ροδίτης σε  αντιδικία με τράπεζα

Δικαιώθηκε Ροδίτης σε αντιδικία με τράπεζα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1767 ΦΟΡΕΣ

Θα πληρώνει με βάση την ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου που ίσχυε πριν 8 χρόνια

Σε ισοτιμία ευρώ με ελβετικό φράγκο όμοια με αυτήν που ίσχυε κατά την περίοδο της εκταμίευσης του δανείου του πριν από οχτώ χρόνια, θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του, 32χρονος Ροδίτης που διαμένει στο Βέλγιο και ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη στρεφόμενος κατά τράπεζας.

Ο δανειολήπτης ο οποίος το 2007 έλαβε δάνειο της τάξης των 180.000 ευρώ για την αποπεράτωση του ακινήτου του σε ελβετικό φράγκο, προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου διά της δικηγόρου του κ. Κατερίνας Βολονάκης καταθέτοντας αγωγή η οποία και θα εκδικαστεί στις 22 Μαρτίου 2018. Ωστόσο ο ίδιος ζητούσε και την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου οι δόσεις του δανείου που θα καταβάλλει μηνιαίως να μετατρέπονται από ευρώ σε ελβετικό φράγκο σύμφωνα με την ισοτιμία που ίσχυε στις 26 Φεβρουαρίου 2007, ημερομηνία εκταμίευσης των χρημάτων του δανείου και όχι σύμφωνα με την σημερινή ισοτιμία όπου το ευρώ έχει υποτιμηθεί αρκετά.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του 32χρονου με απόφαση που εξέδωσε χθες.
Σημειώνεται πως το δάνειο ο 32χρονος το είχε λάβει πριν από οχτώ χρόνια και σύμφωνα με την πρόσθετη πράξη τροποποίησης, ο ίδιος δέχθηκε την υποχρέωση και υποσχέθηκε να αποπληρώσει στην Τράπεζα το Δάνειο σε διακόσιες δέκα (210)συνεχείς μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, που θα λογίζονταν και θα καταβάλλονταν την πρώτη (1η) εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το μήνα Μάρτιο του έτους 2007.

Στην πορεία άρχισε να μεταβάλλεται σοβαρότατα η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου εις βάρος του ευρώ. Η Ευρώπη βυθίζονταν στην «ελληνική κρίση», που στην πραγματικότητα ήταν ευρωπαϊκή κρίση, το Ευρώ βυθίζονταν έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του ελβετικού φράγκου και οι δόσεις των δανειοληπτών σε συνάλλαγμα και ελβετικό φράγκο αυξάνονταν υπέρογκα (αύξηση κατά μέσο όρο σήμερα 65% περίπου).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2011, η οποία προκειμένου να αναχαιτίσει την δραματική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έθεσε ανώτατη τιμή στην ισοτιμία του νομίσματός τους στο 1,20 έναντι του ευρώ.
Ήδη δε, την 15 Ιανουαρίου 2015 άρθηκε ο ως άνω περιορισμός της ισοτιμίας με αποτέλεσμα την πρώτη κιόλας ημέρα η ισοτιμία ελβετικού φράγκου να κατακρημνιστεί στο 0,805 έναντι του ευρώ και έκτοτε η διακύμανσή της είναι ελεύθερη.

Απόρροια όλων των ανωτέρω, ήταν και εξακολουθεί να είναι, οι δανειολήπτες να επιβαρυνθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην εν λόγω αγωγή, έχει καταβάλει σε ελβετικά φράγκα 147.320,04 και συνολικά σε ευρώ 111.424,36 €. Κατά την 2 Μαρτίου 2015 το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 155.368,28 ελβετικά φράγκα.

Η μεταβολή αυτή στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί όλες οι καταβολές, που πραγματοποίησε (σε ευρώ) έναντι του παραπάνω δανείου, με συνέπεια το αρχικό του κεφάλαιο, υπολογιζόμενο σε ελβετικά φράγκα, να έχει μεν ελαττωθεί κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, υπολογιζόμενο, όμως, σε ευρώ, αλλά όχι τόσο όσο θα είχε ελαττωθεί, αν η ισοτιμία παρέμενε σταθερή στα 1,6305.

Κατά τη σύναψη της ανωτέρω αναφερόμενης στο ιστορικό συμβάσεως – σημειώνει ο ίδιος- στεγαστικού δανείου και της πράξης τροποποίησης αυτής, δεν ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους της Τράπεζας Σας για τον συναλλαγματικό κίνδυνο, που αναλάμβανε κατά τη μετατροπή του επίμαχου δανείου σε ελβετικό φράγκο, αλλά ούτε και για τις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει μία σοβαρή υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος στο ύψος τόσο των εξοφλητικών δόσεων, όσο και του κεφαλαίου του ανωτέρω δανείου.

Για τον λόγο αυτό, δια της δικηγόρου του κας Κατερίνας Βολονάκη ο δανειολήπτης ζητά να αρθούν οι αδικίες και οι παρατυπίες που εφαρμόστηκαν σε βάρος του και να τροποποιηθεί το οφειλόμενο ποσό στα πραγματικά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του