“Θερίζουν” στη Ρόδο ο καρκίνος των πνευμόνων και του μαστού

“Θερίζουν” στη Ρόδο ο καρκίνος των πνευμόνων και του μαστού

“Θερίζουν” στη Ρόδο ο καρκίνος των πνευμόνων και του μαστού

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1218 ΦΟΡΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Αύξηση στα ογκολογικά περιστατικά καταγράφεται χρόνο με το χρόνο στη χώρα μας αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπου την «πρωτιά» κατέχουν ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες και ο καρκίνος του πνεύμονα για τους άνδρες!

Παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ογκολογικά περιστατικά έχουν μία πτωτική τάση δεν συμβαίνει το ίδιο και στην χώρα μας όπου από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα υπάρχει μία σταδιακή αύξηση.

Αυτό επισημάνθηκε χθες από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ.κ. Χρήστο Μαντά και Ηλία Τσέρκη στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν με αφορμή το 3ο συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Ρόδο με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά τα ογκολογικά περιστατικά είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία, 24.000 είναι τα νέα περιστατικά κάθε έτος με 17000 θανάτους ετησίως!

«Τα νούμερα αυτά τρομάζουν, είναι αυτά τα νούμερα τα οποία τρομάζουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέρκης προσθέτοντας την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη αλλά και προληπτικές εξετάσεις από όλους.

Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου τους τελευταίους οχτώ μήνες πραγματοποιεί μελέτη στο θέμα αυτό, των ογκολογικών περιστατικών, την οποία θα ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει σε περίπου 3 μήνες.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που ήδη έχουν στη διάθεσή τους, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρώτος καρκίνος στις γυναίκες με μεγάλη διαφορά είναι ο καρκίνος του μαστού. Είναι πάρα πολλές οι γυναίκες οι οποίες μετακινούνται καθημερινά για να αντιμετωπίσουν είτε νέα κρούσματα, είτε μορφές τέτοιες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη Ρόδο. Ακολουθεί ο καρκίνος στις ωοθήκες - σάλπιγγα και αυτός του πνεύμονα.

Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, ο κ. Τσέρκης επεσήμανε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στη δεκαετία του ’30 ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν μία άγνωστη λέξη για τις γυναίκες, ενώ τώρα τα στατιστικά στοιχεία, παγκόσμια (δεν υπάρχουν εθνικά στατιστικά δυστυχώς), αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των περιστατικών του καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες πλησιάζει αυτό των ανδρών!

Στους άνδρες καρκίνος του πνεύμονα με διαφορά, στη συνέχεια ο καρκίνος του προστάτη και έπειτα ήπαρ, παχύ έντερο και πάγκρεας.
Βάσει της ίδιας μελέτης διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους οχτώ μήνες περισσότερα από 1200 άτομα μετακινήθηκαν από τη Ρόδο προς την Αθήνα για διάγνωση και περίθαλψη για νεοπλασματικές νόσους και όχι μόνο. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλά και στόχος είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι δύο ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένης ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Ρόδου, οι προσπάθειες για την οποία δυστυχώς είναι ακόμη στα σπάργανα, ενώ ο κ. Μαντάς εξέφρασε τον φόβο ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης θα αργήσει η ολοκλήρωσή της.

Το συμπόσιο κλινικής ογκολογίας Ρόδου
Το ογκολογικό ενδιαφέρον της Ελλάδας θα βρίσκεται τούτο το σαββατοκύριακο στραμμένο στη Ρόδο με αφορμή την πραγματοποίηση για τρίτη χρονιά του συμποσίου Κλινικής Ογκολογίας που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 στο νησί μας στο ξενοδοχείο Mediterranean.

Είναι το 3ο κατά σειρά Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει και επιμελείται ο ΙΣΡ και οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχτούν θα είναι οι νεοπλασίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος , αυτές του Πεπτικού συστήματος, καθώς και του Μαστού και θυρεοειδούς αδένα . Επιπρόσθετα θα συζητηθούν και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των καρκινοπαθών ασθενών.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον χώρο της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της παθολογικής Ογκολογίας και της Μοριακής Βιολογίας θα βρεθούν στο νησί μας, ενώ προβλέπεται να το παρακολουθήσουν 200 ιατροί και 250 σύνεδροι από τον χώρο της Υγείας εκ των οποίων οι 45 ιατροί από την υπόλοιπη Ελλάδα ως εισηγητές και ως πρόεδροι των διαλέξεων και των στρογγυλών ιατρικών τραπεζιών.

Οι εγκεκριμένοι ομιλητές θα έχουν αρχικά μία ενημέρωση σε διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στα νεώτερα δεδομένα κάποιων ογκολογικών περιστατικών, ενώ το θεματολόγιο είναι πλούσιο καθώς περιλαμβάνει 25 θεματικές ενότητες καρκίνων, και ιδιαίτερα του μαστού, του παχέος εντέρου το ουροποιητικού συστήματος καθώς και του πνεύμονα.

Η όλη έμπνευση και διοργάνωση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με σκοπό ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου μέσα από αυτή την διοργάνωση να ανταλλάξει απόψεις επιστημονικές αλλά και συναδελφικές με ογκολόγους γιατρούς οι οποίοι σε καθημερινή βάση γίνονται αποδέκτες μετακινούμενων ασθενών από το νησί μας και από τα Δωδεκάνησα.

Η προσωπική τους σχέση βοηθάει την επιστήμη, την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών και συμπληρώνει ένα κενό το οποίο αποτυπώνεται στην εδώ και χρόνια έλλειψη ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Ρόδου και τμήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει εξ’ ολοκλήρου όλα τα περιστατικά (και όχι μόνο τη διάγνωση αλλά και την θεραπεία κ.α.)

Στόχοι του συμποσίου είναι η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των γιατρών που ασχολούνται με νεοπλασίες με τους γιατρούς που θα έρθουν και θα συμμετάσχουν είτε ως ομιλητές είτε ως πρόεδροι στρογγυλών τραπεζιών, είτε ως συνεργάτες ογκολογικών κλινικών με τους γιατρούς της Ρόδου.

Η βοήθεια αυτή των γιατρών και ιδιαίτερα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και της παθολογικής ογκολογίας που δεν έχουμε στη Ρόδο, αλλά και της μοριακής βιολογίας που είναι εν δυνάμει σε εξέλιξη νέα επιστημονικά δεδομένα, θα συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου του συμποσίου.

Το συμπόσιο είναι ανοικτό για όλους όπως φορείς υγείας αλλά και ανθρώπους συγγενείς που θέλουν μία άποψη μία συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιστατικών τους.
Όλη η διοργάνωση του συμποσίου καλύπτεται με έξοδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μέσα και από χορηγίες.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης