Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως «αντίδοτο» σε καρδιοπάθεια, καρκίνο

Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως «αντίδοτο» σε καρδιοπάθεια, καρκίνο

Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως «αντίδοτο» σε καρδιοπάθεια, καρκίνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 167 ΦΟΡΕΣ

Η καθημερινή κατανάλωση άφθονων τροφίμων ολικής αλέσεως μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών και σοβαρών νοσημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ελαττώνει επίσης έως 17% τον κίνδυνο θανάτου από αυτά τα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 14 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας 367.442 εθελοντών, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 46.067 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Οι 11.283 από αυτούς από καρδιοπάθεια, οι 19.043 από καρκίνο, οι 371 από διαβήτη, 3.796 από πνευμονοπάθειες, 922 από λοιμώξεις και 5.223 απο άλλες αιτίες.

Συγκρίνοντας τη διατροφή με τις θνησιμότητες οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές έτρωγαν τα περισσότερα ολικής αλέσεως τρόφιμα είχαν 11-48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε ένα από τα προαναφερθέντα νοσήματα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Παραδείγματος χάριν, διέτρεχαν 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονοπάθεια, 15% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 48% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονοπάθειες.

Η ποσότητα που απεδείχθη σωτήρια ήταν 34 γραμμάρια τροφίμου ολικής άλεσης ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα.
Οι σπόροι αυτοί προέρχονταν από δημητριακά πρωινού ή ψωμιά ή ρολ, μαγειρεμένα δημητριακά, βάφλες, ρύζι, μπαγκέτες, ζυμαρικά, κράκερ, μπισκότα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γενικώς από κάθε προϊόν με περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πάνω από6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Medicine».

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου