Κάποιες σκέψεις μου...

Κάποιες σκέψεις μου...

Κάποιες σκέψεις μου...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 162 ΦΟΡΕΣ

Προς Γιάν(ν)η Βαρουφάκη
Papapostolou Stamatis on February 7, 2015 at 17:05 said:


Α) Τι θέλουν να διασφαλίσουν στην ΕΕ;
1) Ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται (διαρθρωτικές αλλαγές, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ανεξάρτητες αρχές κ.ο.κ.)
2) Να επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα, τόσο ώστε να ικανοποιηθούν οι φορολογούμενοι τους
3) Ότι δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι φορολογούμενοι τους
4) Ότι θα τηρηθούν κανόνες για ανάπτυξη της οικονομίας (πρωτογενές πλεόνασμα κ.ο.κ.)

Β) Μας έχουν εμπιστοσύνη ;
Όχι,
1) γιατί οι ανεύθυνοι πολιτικοί μας τους έλεγαν ψέματα για τα οικονομικά μεγέθη από το 1982 μέχρι το 2009. Για το λόγο αυτό τοποθέτησαν την Τρόικα για να μας επιτηρεί αυστηρά και να διοικεί πραγματικά την Ελλάδα (“θα χάσουμε μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας” είχε πει ο Σόιμπλε… κάτι που φυσικά έγινε). Η Τρόικα λειτουργεί με πραγματικούς αυστηρούς επιχειρηματικούς όρους (σκοπός η επίτευξη μόνο κέρδους) και όχι πολιτικούς όρους, οπότε στις αποφάσεις της δεν λαμβάνεται ο παράγοντας άνθρωπος από πλευράς κοινωνικής ή πολιτικής αλλά μόνο ως οικονομικός πόρος ή μέσο επιδίωξης του οικονομικού σκοπού.

2)Για το λόγο αυτό (αναξιοπιστία μας) επίσης όρισαν τις ανεξάρτητες αρχές (βλέπε Στατιστική Υπηρεσία), προκειμένου να μην αλλοιώνονται τα οικονομικά στοιχεία
Γ) Γιατί απέτυχε ο Σαμαράς;
1) Διότι τα μικρά οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε (πρωτογενές πλεόνασμα) είχαν πολύ μικρή ακόμα επίδραση στην οικονομική καθημερινότητα των πολιτών , οπότε η απογοήτευση των πολιτών είναι μεγάλη

2) Συμπεριφερόταν ως ένας τυπικός υπάλληλος της Τρόικα που εκτελούσε σχεδόν κατά γράμμα το πρόγραμμα.
3) Ήταν πολύ αργός σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , παρά τις μεγάλες θετικές αλλαγές που έγιναν σε πάρα πολλά θέματα

4) Έκανε πολλά λάθη , για αποφάσεις που είχαν ασήμαντη οικονομική επίδραση, σχετικά με το αίτιο και το τελικό αποτέλεσμα. Δεν σώζεται η Ελλάδα με το τρόπο αυτό. Αναφέρω χαρακτηριστικά την απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, το κλείσιμο των Συνεταιριστικών Τραπεζών και την απόλυση των εργαζομένων τους κ.α. Επίσης δεν κατάφερε να απεμπλακεί από τα μεγάλα συμφέροντα των ολιγαρχών και του ευρύτερου κατεστημένου.

Δ) Με τι θα ικανοποιηθούν στην Ευρώπη;
1) Ορίστε σε επίπεδο ανεξάρτητης αρχής, υπηρεσία που θα παρακολουθεί και θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η εξέλιξη των οποίων θα είναι ανεξάρτητη πολιτικών σκοπιμοτήτων και ανεξάρτητη πολιτικών πεποιθήσεων. Άμεση χρήση μηχανογραφικών συστημάτων (χρήση, διασταύρωση κ.ο.κ) παντού στο Δημόσιο Τομέα.

Φανταστείτε κάτι απλό: το χρηματικό έλλειμμα που δημιουργείται σε μία Τράπεζα που ενώ χρησιμοποιεί μηχανογραφικό σύστημα δεν διασταυρώνει μηχανογραφικά το τρέχων υπόλοιπο ενός λογαριασμού , ενώ παράλληλα ο καταθέτης προβαίνει σε συνεχείς αναλήψεις από διαφορετικά καταστήματα…

2) Είναι αδύνατο να αποζημιώνονται προνομιακά πρώτα οι πιστωτές της Ελλάδας (αναφέρομαι στις χώρες της ΕΕ), χωρίς να επιστρέφεται μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πίσω στον Έλληνα Πολίτη για να τροφοδοτήσει την εσωτερική ανάπτυξη και να «πάρει εμπρός» η μηχανή της οικονομίας.
Οποιαδήποτε αύξηση του ελάχιστου κατώτατου νόμιμου μισθού να συνοδεύεται από αντίστοιχες ασφαλιστικές κυρίως παροχές προς τις επιχειρήσεις (“ισόποση” μείωση εισφορών). Αντίστοιχα οποιαδήποτε άλλη παροχή προς εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους να αντισταθμίζεται ανάλογα.

Βρείτε τρόπο να τους πείσετε εγγράφως με επιχειρήματα και μελέτες (plan), χωρίς αοριστίες
3) Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η αρχή του τέλους της κρίσης. Φυσικά δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί το τέλος της κρίσης. Σκοπός πρέπει να είναι: να διαρκέσει όσο γίνεται λιγότερο. Όσο υφίσταται αυτό τόσο δεν θα ανησυχούν οι λοιποί Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για επιπλέον επιβάρυνση τους λόγω της κρίσης στην Ελλάδα.

4) Οι κανόνες για ανάπτυξη της οικονομίας είναι απλοί, αλλά χωρίς αποφασιστικότητα είναι δύσκολα υλοποιήσιμοι:
–Πουλάς ή εκμισθώνεις σε ιδιώτες δημόσια περιουσία που δεν αποφέρει έσοδα ή αποφέρει χαμηλά έσοδα
-Πουλάς πολύ ακριβά ή εκμισθώνεις πολύ ακριβά σε ιδιώτες δημόσια περιουσία που αποφέρει σημαντικά έσοδα

-Μειώνεις το συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις μέχρι το σημείο όμως που θα αυξήσεις τις εισπράξεις των φόρων, λόγω κυρίως μείωσης της φοροδιαφυγής. Η Τρόικα επέβαλε άμεση ή έμμεση αύξηση των συντελεστών, η οποία βοηθάει στο να διατηρήσεις βραχυπρόθεσμα τα έσοδά από φόρους υψηλά. Το βραχυπρόθεσμο αυτό όφελος όμως αποτελεί καταστροφή για μία μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη πολιτική που σκοπό έχει την αύξηση των εσόδων του κράτους από φόρους.

Η μείωση όμως των συντελεστών φορολογίας μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα μείωση των εσόδων (εδώ αντιδρά η Τρόικα γιατί θέλουν να πάρουν οι δανειστές τα χρήματα τους πίσω τώρα) αλλά μεσοπρόθεσμα ταχύτατη αύξηση αυτών , αφού αυτός που φοροδιάφευγε δεν έχει λόγο να το κάνει πλέον. … και εάν συνεχίσει να το κάνει τότε θα είναι έτοιμο το κράτος να τον αντιμετωπίσει ή να τον ανακαλύψει ευκολότερα, αφού θα έχει βρει και κάποιο τρόπο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή (π.χ. με διασταυρώσεις)

-Μειώνεις ή μηδενίζεις το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και σε παιδικά είδη
-Μειώνεις τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το σημείο όμως που θα αυξήσεις τις εισπράξεις τους, λόγω κυρίως μείωσης της εισφοροδιαφυγής
-Μεγάλα πρόστιμα για την εσκεμμένη ανασφάλιστη εργασία και την εσκεμμένη μη δήλωση εισοδημάτων
-Απλοποίηση νόμων και κανόνων/διαδικασιών

-Σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα με διορθωτικές κινήσεις ανά 5 ετία.
-Μηχανογραφικές διασταυρώσεις – απλοποίηση διαδικασιών – εκσυγχρονισμός δημοσίου
-Αντιμετωπίζεις την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο, το μαύρο χρήμα και την αύξηση των τιμών από τις μεγάλες πολυεθνικές (π.χ. το ίδιο σαμπουάν στη Γερμανία κοστίζει το μισό απ’ ότι στην Ελλάδα).

Το Κράτος πρέπει να αφήνει το σύστημα να διορθώνει τις τιμές σε μία ελεύθερη οικονομία (μόνο με ελεύθερη οικονομία υπάρχει ανάπτυξη), αλλά πρέπει να παρεμβαίνει εγκαίρως όταν εμφανίζονται στρεβλώσεις σε αυτή την ελεύθερη οικονομία.
-Πολλά άλλα , η υλοποίηση των οποίων απαιτεί θάρρος και απεμπλοκή από τα μεγάλα συμφέροντα

Ε) Συμπεράσματα
1) Η θέση της Ελλάδος είναι στην Ευρώπη (δυστυχώς κηδεμονευομένη σήμερα)
2) Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ΕΥΡΩ
3) Να πάτε στην ΕΕ με προτάσεις συγκεκριμένες και όχι με αοριστίες
4) Βρείτε τα κουμπιά τους
5) Βρείτε υποστηρικτές
6) Βρείτε εναλλακτικές
7) Μετά ξεκινήστε διαπραγμάτευση

Γράφει ο Παπαποστόλου Σταμάτιος-Μιχαήλ:
-Οικονομολόγος (Παν. Πειραιά)
-Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΜSc Παν. Αθηνών)
-Φυσικός (Παν. Αθηνών)

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"