Eργολάβος κατηγορείται για λήψη εικονικών τιμολογίων

Eργολάβος κατηγορείται για  λήψη εικονικών τιμολογίων

Eργολάβος κατηγορείται για λήψη εικονικών τιμολογίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 788 ΦΟΡΕΣ

Την ποινή κάθειρξης των 7 ετών που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα θα επιχειρήσει να μειώσει στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων τον επόμενο μήνα, εργολάβος οικοδομών από την Κω ο οποίος κατηγορείται για λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές, κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί πρωτόδικα πριν από ένα χρόνο στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου ο εργολάβος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή των 7 χρόνων κάθειρξης με την έφεση όμως να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Δια του συνηγόρου του κ. Μανώλη Χατζηάμαλου ο εργολάβος άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εργολάβος οικοδομών ως διαχειριστής της εταιρείας του, το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως και το τέλος του ίδιου έτους, αποδέχτηκε και εξέδωσε εικονικά (εξ’ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος) φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες καθ’ ολοκληρίαν ή εν μέρει συναλλαγές.

Συγκεκριμένα για την συγκεκριμένη διαχειριστική περίοδο αποδέχτηκε 31 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που είχαν εκδοθεί από άλλη εταιρεία, συνολικής αξίας 9.061.241 ευρώ, πλέον ΦΠΑ συνολικού ποσού 1.177.961,13 ευρώ.
Τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι εικονικά διότι οι εκδότες αυτών υπεργολάβοι, στους οποίους φέρεται ότι ανέθεσε την εκτέλεση μέρους του έργου που είχε αναλάβει ως κύρια εργολάβος η εταιρεία του κατηγορούμενου, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις εργασίες αυτές που φέρεται ότι τιμολόγησαν, καθώς δεν είχαν τα απαιτούμενα μηχανήματα, εργαλεία, εξοπλισμό, δεν είχαν προβεί σε ανάλογες αγορές πρώτων υλών και δεν είχαν καταβάλει αμοιβές για υπαλληλικό ή οικοδομοτεχνικό προσωπικό για την εκτέλεση των εργασιών αυτών.
Επίσης από τα στοιχεία της δικογραφίας οι φερόμενοι υπεργολάβοι δεν προκύπτει ότι εκτέλεσαν οποιασδήποτε εργασίες.
Η λήψη δε και καταχώρηση των εικονικών αυτών φορολογικών στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία στην οποία ήταν διαχειριστής ο κατηγορούμενος, αφού κατά το έτος 2008 εμφάνισε μειωμένα καθαρά κέρδη και εξέπεσε από τον φόρο εκροών ΦΠΑ κατά το ποσό του 1.117.961, 33 ευρώ.

Ο ίδιος επίσης κατηγορείται ότι εξέδωσε 54 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς ανώνυμη εταιρεία συνολικής αξίας 14.248.485 ευρώ, πλέον ΦΠΑ συνολικού ποσού 1.852.303,10 ευρώ.

Τα φορολογικά αυτά στοιχεία είναι εν μέρει εικονικά και δη υπερτιμολογημένα κατά το ποσό των 9.061.241 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) καθώς αφορούν τις ίδιες οικοδομικές εργασίες για τις οποίες η εργολαβική εταιρεία έλαβε για το ίδιο έργο εικονικά τιμολόγια ίσης αξίας από τους φερόμενους υπεργολάβους.

Σημειώνεται πως όλα τα στοιχεία αυτά αναφέρονται αναλυτικά στην έκθεση ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Νοτίου Αιγαίου η οποία έχει θεωρηθεί τον Φεβρουάριο του 2011.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Μανώλης Χατζηάμαλος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του