Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Μιχάλης Κορδίνας

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Μιχάλης Κορδίνας

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Μιχάλης Κορδίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2389 ΦΟΡΕΣ

Για το δάνειο των 300.000 ευρώ και τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά την απολογία τους ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην ταμίας και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ίδιου δήμου, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση που αφορά την ανάληψη ποσού 300.000 ευρώ από λογαριασμό του πρώην δήμου Πεταλούδων και τη μη καταβολή εισφορών από τον ίδιο δήμο ύψους 372.000 ευρώ!

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε στις διωκτικές αρχές και αφορούσε την χρονική περίοδο 1999 έως 2005. Ακολούθησε η έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης κ. Θεόδωρου Τζούλια η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να καταλογίζει ευθύνες και για τις δύο αυτές περιπτώσεις τόσο στον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα όσο και στον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του ίδιου δήμου.

Μάλιστα μέρος της ίδιας έκθεσης, βάση των ίδιων πληροφοριών, έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Εφορία Ρόδου και έχει κινηθεί η διαδικασία καταλογισμού στους υπευθύνους.

Το συνολικό ποσό που καταλογίζεται από την υπόθεση αυτή ανέρχεται σε 658.006,47 ευρώ.
Με αφορμή την έκθεση αυτή πάντως τον Φεβρουάριο του 2014 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν και κατέθεσαν τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην δήμου Πεταλούδων.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2014 ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στον ΟΤΑ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και ο δράστης εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2003 έγινε ανάληψη από υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας ποσού 300.000 ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά ούτε που πήγαν, ούτε τι έγιναν.

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά για ζημία που υπέστη το δημόσιο, καθώς από το 1999 έως το 2005 δεν αποδόθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, παρακρατούμενοι φόροι και δόσεις δανείων υπαλλήλων, συνολικού ύψους 372.979,83 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι πορισματικές εκθέσεις του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεοδώρου Τζούλια αναφέρονται για όλες τις περιπτώσεις σε αμελή συμπεριφορά, μη επίδειξη πρέπουσας επιμέλειας, προβληματικό τρόπο λειτουργίας της οικονομικής υπηρεσίας, έλλειψη έμπειρου και με γνώση στα λογιστικά προσωπικού σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση, αφού ακόμη και η πληρωμή του δανείου γινόταν από έσοδα του Δήμου χωρίς να αναγράφονται και οι αντίστοιχες πληρωμές σαν έξοδα του Δήμου, ενώ το κόστος του Δήμου για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, σε σχέση με τα τακτικά του έσοδα είναι αρκετά υψηλό με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, η οποία σε συνδυασμό με την υστέρηση στην είσπραξη οφειλών προς το Δήμο αλλά και την κακή διαχείριση, είχε ως αποτέλεσμα την μη έγκυρη απόδοση των παρακρατουμένων φόρων και τελών προς το Δημόσιο αλλά των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Χθες ο πρώην δήμαρχος και ο ταμίας του δήμου Πεταλουδών προσήχθησαν συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους κ. Βασίλη Μπέη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και συγκεκριμένα ο κ. Κορδίνας μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ουδέποτε ζημίωσε το δημόσιο αφού ως πρώην δήμαρχος δεν είχε την παραμικρή αρμοδιότητα να εισπράξει ή να διαχειριστεί φόρους, δασμούς, τέλη κ.α. γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του αφού δεν υπάρχει καν άδικη πράξη.

Πιο συγκεκριμένα για το δάνειο ύψους 300.000 ευρώ που του καταλογίζεται δήλωσε ότι το 2003 με απόφαση της Εμπορικής Τράπεζας εγκρίθηκε to ποσό αυτό, σαν δικαίωμα υπερανάληψης από το λογαριασμό που ο Δήμος Πεταλουδών τηρούσε στην εν λόγω τράπεζα. Το ποσό αυτό δεν αφορούσε δάνειο αλλά κάλυψη καθημερινών αναγκών και η κίνησή του ήταν αυξομειούμενη ανάλογα με τις καθημερινές καταθέσεις και αναλήψεις από και προς το λογαριασμό αυτό. Τα χρήματα αυτά επειδή δε θεωρήθηκαν δάνειο και καθημερινά διαμορφωνόταν δε θεωρήθηκε ότι έπρεπε να εγγραφούν ως έσοδα στο ταμείο του Δήμου. Το 2004 οπότε και έγινε η σύνταξη του ισολογισμού του έτους 2003, από εξωτερικό συνεργάτη οικονομολόγο αλλά και από εταιρεία που είχε αναλάβει τον έλεγχο του ισολογισμού τέθηκε υπόψη του ταμία, ότι το ποσό αυτό έπρεπε να είχε εισαχθεί στο ταμείο και εφόσον δεν είχε γίνει κατά την ανάληψη να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Τότε εστάλη έγγραφο από τον ταμία προς τον πρώην δήμαρχο με το οποίο και ενημερώθηκε ο τελευταίος για το γεγονός καθώς μέχρι τότε είχε πλήρη άγνοια. Επειδή όμως το έτος 2004 έληγε και δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει μέσα στην ίδια χρονιά άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να τεθεί το θέμα για τροποποίηση του προϋπολογισμού και εγγραφή σε ανάλογο κωδικό, δόθηκε η εντολή να εγγραφεί άμεσα σε οποιονδήποτε ελεύθερο κωδικό του προϋπολογισμού το ποσό, πράγμα που έγινε με τον αριθμό του γραμματίου είσπραξης και ενεγράφη στα έσοδα ποσό 300.000 Ευρώ .

Ο κ. Κορδίνας πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα, το έτος 2005 το ποσό αυτό με νεότερη απόφαση της Εμπορικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 200.000 Ευρώ και το σύνολο του ποσού 500.000 Ευρώ εξοφλήθηκε πλήρως το έτος 2007 χωρίς έκτοτε να ξαναχρησιμοποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι το ποσό που καταλογίζει ο επιθεωρητής ήταν μέρος του συνόλου που πληρώθηκε το έτος 2007 καταλογίζει τόκους μέχρι και το έτος 2013 για ποσό που είναι εξοφλημένο από το 2007.

Σε ότι αφορά δε στις προσαυξήσεις που θεωρεί ότι ζημίωσε το Δήμο με το ποσό των 372.989,73 Ευρώ από μη εμπρόθεσμη καταβολή φόρων, ο κ. Κορδίνας επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρ.26 του Ν.3274/2004 και άρ.34 του Ν.3801/2009) ο Δήμαρχος και ο ταμειακά υπόλογος δεν ευθύνονται για τις τυχόν προσαυξήσεις από εκπρόθεσμη καταβολή.

Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε και στην δεύτερη κατηγορία που του έχει αποδοθεί σχετικά με τη μη καταβολή των οφειλομένων εισφορών στο ΙΚΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την οποία και επίσης αρνήθηκε. Όπως ο ίδιος είπε, τα ποσά αυτά αν και παρακρατούνται από τους εργαζόμενους παρά ταύτα δεν αποδίδονται από το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας, διότι χρησιμοποιούνται, ελλείψει χρημάτων, για πληρωμές άλλων επειγουσών αναγκών-οφειλών των Δήμων. Σε καμία περίπτωση είπε ο κ. Κορδίνας, δε συντρέχει θέμα υπεξαίρεσης, καθώς θα ήταν αδύνατο να κλείσει ο ισολογισμός του Δήμου κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Επομένως υπεξαίρεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού χωρίς αντίστοιχο ταμειακό έλλειμμα στο Ταμείο, είναι αδιανόητη και πρακτικά αδύνατη.

Σε ότι αφορά το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δεν αφορά μόνο τον πρώην Δήμο Πεταλουδών αλλά το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας, γι’αυτό και κατά τακτά χρονικά διαστήματα εψηφίζοντο νόμοι για τη ρύθμιση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών των ΟΤΑ ή για τη λήψη δανείων προς τακτοποίηση άλλων οφειλών τους.

Μάλιστα ο κ. Κορδίνας πρόσθεσε επίσης ότι για τις οφειλές του Δήμου Πεταλουδών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια της θητείας του προέβησαν σε αιτήσεις ρύθμισης από τις οποίες άλλες εγκρίθηκαν πριν και άλλες μετά την ενοποίηση των Καποδιστριακών Δήμων στον Καλλικρατικό Δήμο.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε κατά την απολογία του και ο ταμίας του πρώην δήμου Πεταλουδών ο οποίος και διευκρίνισε πως από το έτος 2006 έως και το έτος 2010 ήταν προϊστάμενος του λογιστηρίου και όχι ταμίας, οπότε δεν ήταν και ταμειακά υπόλογος, αφού εκ του Νόμου ταμειακά υπόλογος και μοναδικός αρμόδιος για την διενέργεια οποιασδήποτε πληρωμής είναι ο Ταμίας εκτός και αν με απόφαση προβλέπεται άλλος χρηματικός υπόλογος για συγκεκριμένο όμως σκοπό.

Πάντως και οι δύο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του