Στην Αθήνα η μάχη για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Στην Αθήνα η μάχη για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Στην Αθήνα η μάχη για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 211 ΦΟΡΕΣ

Αποφασισμένοι για ρήξεις και συγκρούσεις οι τοπικοί παράγοντες. Κερκόπορτα με το διαχωρισμό των 5 μεγάλων νησιών

Με κοινή συνεδρίαση στην Αθήνα, και πορεία προς τη βουλή «απαντούν» το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου και η ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου στη φημολογούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, προκειμένου να μην περάσει η πρόταση που κατά τον περιφερειάρχη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: δηλαδή η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Ρόδο και Κω.
Η κοινή συνεδρίαση διεξάγεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Athens plaza, το οποίο επελέγη για συμβολικούς λόγους, καθώς βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος.

Για το σκοπό αυτό, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.
Στην ίδια συνεδρίαση θα κληθούν να παραβρεθούν, και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και οργανώσεων, ενώ σχετική κινητοποίηση θα γίνει και για να στηριχτεί η προσπάθεια της περιοχής μας από το Lobby Δωδεκανησίων και Κυκλαδιτών που ζουν στην Αθήνα, πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα αποφασιστούν και οι τρόποι αντίδρασης.
Μιλώντας για το θέμα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε χτες ότι παίζεται ένα παιχνίδι, το οποίο ανοίγει και κλείνει κάθε φορά, και το οποίο μας έχει κουράσει.

«Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι στη συζήτηση με τους δανειστές έχει τεθεί και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, την Κω και τη Ρόδο» είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας «εύχομαι όσοι μας κυβερνούν να ξέρουν τι κάνουν».


Επίσης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό που μεθοδεύεται είναι πιο ύπουλο, ακόμα και από την κατάργηση σε όλο το Αιγαίο, καθώς δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο.

Αυτό γίνεται σύμφωνα με τον περιφερειάρχη για να μην έχουμε συμπαγές μέτωπο και ενιαία αντίσταση με σκοπό να διασπαστεί η ενότητα. «Αν αυτό δεν το σταματήσουμε τώρα θα το βρούμε μπροστά μας. Νομίζουν ότι είμαστε αφελείς και πολιτικά άπειροι» δήλωσε ενώ εξοργισμένος τόνισε ότι στοχοποιούν τους νησιώτες και τους χαρακτηρίζουν ως φοροφυγάδες δημιουργώντας εχθρικό κλίμα απέναντί μας, λες και όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, είναι νομοταγείς.
«Τα στοιχεία που παρουσιάζουν για τη φοροδιαφυγή είναι πλασματικά. Μιλούν πιο πολύ από όσο δουλεύουν» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο δήμαρχος
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει τα νησιά με δύο μέτρα και δύο σταθμά, και κατά… περίπτωση.

Από την άλλη έχουν δημιουργήσει εχθρικό κλίμα απέναντι στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα και άλλες περιοχές να ζητούν ανταποδοτικά οφέλη. Γιατί εσείς και όχι κι εμείς; Είναι το ερώτημα που θέτουν τα μέσα ενημέρωσης άλλων περιοχών στο δήμαρχο όπως αποκάλυψε χτες, για να δηλώσει ότι τελικά οι κυβερνώντες είναι… χοντρόπετσοι!

Βέβαια δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι οι μειονεκτικές περιοχές πρέπει να έχουν κίνητρα στήριξης, ενώ αναρωτήθηκε τι θα πράξουν οι 26 βουλευτές του Αιγαίου αν κληθούν να ψηφίσουν το μέτρο στη βουλή. Πάντως ακόμα και από την επιλεκτική κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά, θα προκύψει αλλαλούμ με τις συναλλαγές όπως τόνισε ο δήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι 15 δήμαρχοι από το νότιο Αιγαίο δήλωσαν ότι θα παραβρεθούν στην κοινή συνεδρίαση.

Ακολούθως ο Γιάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε ότι κάθε φορά που το κράτος έχει ανάγκη από πόρους και θυμάται τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ζούμε ένα μαρτύριο, προσθέτοντας ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ οδηγούν σε φοροδιαφυγή και πλουτισμό.

Από την πλευρά του ο Μπενέτος Σπύρου έκανε λόγο για ανήθικο παζάρι, η Λίλα Καφαντάρη τόνισε ότι συνεχίζεται η ίδια μνημονιακή πολιτική και ο Σάββας Σπυρίδης ότι τα κοσμοπολίτικα νησιά εύκολα μπορούν να γίνουν προβληματικά.

Η πρόσκληση
Η πρόσκληση για τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρει τα εξής: «Σας καλούμε εκτάκτως και λόγω των ειδικών συνθηκών σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αύριο 1η Απριλίου 2015 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza NJV, πλατεία Συντάγματος, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προστασία ειδικού καθεστώτος συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και πορεία προς τη Βουλή»

Πρόσκληση και στην Πρόεδρο της βουλής
Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε να παραστεί και η Πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόσκληση που της στάλθηκε από τον περιφερειάρχη αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 και ώρα 14:00, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεδριάσει μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα με μοναδικό θέμα την προστασία του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Εν όψει αυτής της συνεδρίασης και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους νησιώτες συμπολίτες μας, σας ζητούμε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας».

Πανστρατιά
Νησιωτική «πανστρατιά» για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναμένεται να ζήσουμε το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προχθές το βράδυ, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να δίνει το στίγμα των αντιδράσεων και όλους να θέτουν τους βουλευτές των νησιών προ των ευθυνών τους!

Εν αναμονή την παρουσίας του Περιφερειάρχη στην προχθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, περιορίστηκε σε μία αναφορά κατά την ενημέρωση που έκανε, μιλώντας για τον επαπειλούμενο κίνδυνο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ παρά τις άμεσες αντιδράσεις τους και τόνισε ότι έχουν διαχωρίσει κάποια νησιά ενώ συνταγματικά υπάρχει πρόβλεψη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όπως είπε, η κατάσταση οδεύει προς τα εκεί και ενημέρωσε για τα τελευταία δημοσιεύματα.

Ο Περιφερειάρχης
Λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ, ήρθε στο δ.σ. ο Περιφερειάρχης, απευθείας από το αεροδρόμιο καθώς βρισκόταν στη Μύκονο και παρακολούθησε και εκεί το δ.σ. για τον ίδιο θέμα.
Ο κ. Χατζημάρκος, ήρθε συνοδευόμενος από Αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένους συμβούλους ενώ, σημειώνεται, αργότερα, ήρθε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Ευθύς εξ αρχής, ο Περιφερειάρχης μίλησε για τις κρίσιμες μέρες που περνάμε για το συγκεκριμένο θέμα καθώς είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία όπου προσπαθεί η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μία λίστα με μέτρα με τους δανειστές. Παράλληλα, όμως, είναι σε εξέλιξη και μία άλλη διαδικασία όπου εναλλάσσονται τα κυβερνητικά στελέχη που ο ένας βάζει και ο άλλος βγάζει το θέμα.

«Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι το ζήτημα των συντελεστών ΦΠΑ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων», είπε ευθύς εξ’ αρχής ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι αυτή η συζήτηση όπως διαμορφώθηκε τελευταία, όπου έγινε ένας διαχωρισμός σε πλούσια νησιά και νησιά άγονης γραμμής, είναι παραπλανητική καθώς η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν εδράζεται σε έδαφος που να έχει νομικό έρεισμα, δεν μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός μια και αυτό προσκρούει και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτό το γνωρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συμφώνησαν ότι όσο πρέπει να υπερασπιστούν τους μειωμένους συντελεστές, άλλο τόσο θα κάνουν και για το ενιαίο μέτωπο των νησιών για την περίφημη νησιωτικότητα για την οποία είναι το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί. Στη συνέχεια, επανέλαβε την καταρχήν απόφασή τους για κοινή συνεδρίαση του π.σ. και της ΠΕΔ σε ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος, όπου, όπως είπε, θα χρειαστούν τη στήριξη και την παρουσία τόσο των βουλευτών όσο και των εκπροσώπων όλων των φορέων.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αφήσει αυτή τη συζήτηση για…τους Μυκονιάτες και είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Να ξέρετε ότι είναι μέσα και η Ρόδος και η Κως, είναι τέσσερα τα νησιά»!

Ο Περιφερειάρχης επέστησε, ακόμη, την προσοχή ότι, από τη στιγμή που θα σπάσει το μέτωπο, θα το βρούμε μπροστά μας και χαρακτήρισε …τρικ τον διαχωρισμό των νησιών για να κρατήσει το θέμα ανοιχτό όσο διαρκεί η συζήτηση με σκοπό να διαρραγεί το ενιαίο μέτωπο. Ανέφερε, επίσης, ότι όποτε γίνεται συζήτηση για το ΦΠΑ, αυτή στρέφεται στους φοροφυγάδες που…κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου. Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι είναι από τα θέματα που είμαστε ενωμένοι και έκανε γνωστό ότι υπάρχει ευθυγράμμιση και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Μ’ αυτή την κοροϊδία πρέπει να τελειώνουμε και να δώσουμε το μήνυμα ξεκάθαρα», είπε, στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Νάντιας Βαλαβάνη. Μάλιστα, θύμισε ότι η αντίδρασή τους ήταν το ίδιο και ακόμα πιο σκληρή στις 30 Νοεμβρίου, με άλλη κυβέρνηση, θέλοντας να απαντήσει σε τυχόν σχόλια περί πολιτικής τοποθέτησης.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας και να βλάψουμε την οικονομία μας» και είπε «ναι» σε κινητοποιήσεις που θα κλείσουν υποδομές «που αιμοδότουν αυτούς που επεξεργάζονται αυτά τα σχέδια».

Οι τοποθετήσεις
Η πλήρης ταύτιση όλων στο θέμα αυτό διεφάνη και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής της «ΡΟ.ΔΗ.», κ. Χατζής Χατζηευυθιμίου, μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Δωδεκανησιακού λόμπι και σχολίασε την απουσία των βουλευτών. Είπε, ακόμη, ότι εάν εξομοιωθεί το ΦΠΑ τότε δεν είναι σχέδιο της Αθήνας αλλά ανταγωνιστών διότι αυτομάτως θα διαλυθεί η οικονομία των νησιών μας. Μάλιστα, πρότεινε να καλέσουν στη συνεδρίαση της Αθήνας και όλους τους διατελέσαντες, βουλευτές, Δημάρχους κτλ. να υπογράψουν κοινό κείμενο και να ενημερώσουν ότι όλοι οι αιρετοί θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους.

Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης αφού επεσήμανε ότι η περιφέρειά μας είναι ριγμένη αφού χαρακτηριζόμενη ως πλούσια δέχθηκε ένα γερό ψαλίδισμα του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η παράταξή του μπορεί να είναι ταγμένη στην κυβέρνηση αλλά τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και συντάσσεται με τις όποιες δράσεις και κινητοποιήσεις αποφασιστούν. Μάλιστα, επέκτεινε την αντίδραση και σε άλλα ζητήματα όπως η μεταβίβαση της τεράστιας περιουσίας του Δήμου στο ΤΑΙΠΕΔ, τα λιμάνια, το αεροδρόμιο κτλ.

Οι βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους!
Για το ότι οι βουλευτές πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, μίλησε και ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας (σ.σ. εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτο Καρίκη που απουσίαζε).
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα βγαίνει στην επικαιρότητα κατά καιρούς και τόνισε ότι για να περάσει κάτι τέτοιο θέλει και την ψήφο των βουλευτών. Όπως είπε, είναι 26 στο Αιγαίο και…«αν έχουν τα κότσια ας πάνε να ψηφίσουν»!
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, διαβάζοντας την απόφαση για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., συνειδητοποίησε ότι η κερκόπορτα έχει ανοίξει λίγο καιρό πριν και «τουλάχιστον, ας την κρατάμε σφαλιστή όσο μπορούμε».

Άνευ αντικειμένου δηλώνουν οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Άνευ αντικειμένου χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση οι 6 βουλευτές Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει θέμα.
Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής: «Πληροφορηθήκαμε ότι (σήμερα) Τετάρτη 1/4 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με συμμετοχή Δημάρχων και άλλων φορέων με θέμα την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο, με βάση φήμες από ανώνυμες πηγές. Είναι σαφές ότι όλοι μας είμαστε αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, ωστόσο για τέτοια σοβαρά ζητήματα καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη η θέση της υπεύθυνης κυβέρνησης, από την οποία προκύπτει ότι δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα. Κατόπιν αυτού θεωρούμε τη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα άνευ αντικειμένου.»

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια