Διατροσόφια.... τσουρέκια, κουλουράκια και αυγούλες!

Διατροσόφια.... τσουρέκια, κουλουράκια και αυγούλες!

Διατροσόφια.... τσουρέκια, κουλουράκια και αυγούλες!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1138 ΦΟΡΕΣ

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη "corek" που σημαίνει το ψωμί που είναι φτιαγμένο με ζύμη και μαγιά.

Υπάρχουν διάφορα είδη "corek", τόσο αλμυρά όσο και γλυκά καθώς και διάφορα μεγέθη και σχήματα, ανάλογα με την περιοχή που τα παρασκευάζουν.

Οι Αρμένιοι καθώς και οι κάτοικοι του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν "churek".

Το όνομα τσουρέκι πιθανόν υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ξεκίνησαν να φτιάχνουν την δική τους εκδοχή τσουρεκιού σαν ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Τα παλαιότερα χρόνια, οι αγρότες έθαβαν κομμάτια από τσουρέκι στα χωράφια τους για να γίνουν πιο καρπερά.

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της Ελληνικής παράδοσης συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως στην περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Το τσουρέκι είναι το πιο γνωστό από τα διάφορα πασχαλινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ άλλα γνωστά πασχαλινά ψωμιά είναι η «λαμπροκουλούρα» ή το «λαμπρόψωμο».

Στις μέρες μας, το τσουρέκι καταναλώνεται όλο τον χρόνο, ενώ, διατίθεται σε διάφορες εκδοχές όπως σκέτο ή με διάφορες γεμίσεις.

To τσουρέκι εκτός από ένα νόστιμο, γεμάτο άρωμα και γεύση προϊόν θεωρείται ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Ωστόσο, απολαύστε το με μέτρο γιατί είναι αρκετά θερμιδόγονο.

Κουλουράκια και αυγούλες

Ανάλογα με την περιοχή, οι νοικοκυρές την περίοδο της Λαμπρής, ετοιμάζουν πυρετωδώς σμυρναίικα" κουλουράκια, "πολίτικα" τσουρέκια και "κρητικά" καλιτσουνάκια ή λυχναράκια κάνοντας το σπίτι να μοσχομυρίζει μαστίχα και μαχλέπι!

Την περίοδο της Μεγαλοβδομαδας οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις αυγούλες, τα μεγάλα παραδοσιακά γλυκά κουλούρια της Λαμπρής, που έχουν ένα αβγό για στολίδι.

Τα συνηθισμένα σχήματα στα Δωδεκάνησα για τις αυγούλες είναι καλαθάκια που περιέχουν το κόκκινο αυγό, φίδια με το αυγό στο κεφάλι και ανθρωπάκια. Σε άλλες περιοχές συναντάμε τις αυγούλες σε σχήματα πουλιών, δράκων και άγριων ζώων με τον τρόπο αυτό οι νοικοκυρές προσπαθούν να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα βάφουν τα κόκκινα αυγά, καθώς το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, ενώ, σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Κινέζοι έδιναν τα αυγά σαν δώρα, στις ανοιξιάτικες γιορτές τους πολύ πριν τις Χριστιανικές ανοιξιάτικες γιορτές.

Επίσης τα συναντάμε στην μυθολογία, όπου συμβόλιζαν τη δημιουργία της ζωής πάνω στη γη.

Γράφει η Σουζάνα Ιωακειμίδου

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές