Της Ζωοδόχου Πηγής

Της Ζωοδόχου Πηγής

Της Ζωοδόχου Πηγής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Εορτολογικαί σημειώσεις

Γράφει ο Γ. Χρ. Μπάρδος

Την Παρασκευή (σήμερα) της Διακαινισίμου εορτάζεται η Χαρμόσυνη εορτή της Θεοτόκου, της ονομαζομένης Ζωοδόχου Πηγής σε μνήμη των θαυμάτων και ιάσεων τις οποίες η χάρη της Παναγιάς επιτέλεσε άφθονες κατά καιρούς από μια πηγή ιεράς, που βρισκότανε σε ναό της Κωνσταντινούπολης.


Ο Ναός αυτός ανηγέρθηκε τον Ε’ αιώνα από τον Αυτοκράτορα Λέοντα του Θρακός πάνω στην ιερά Πηγή στην Παναγία της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής.

Εγιναν τα εγκαίνια του Ναού αυτού την Παρασκευή της Διακαινισίμου εβδομάδος γι’ αυτό και η Εκκλησία επιτελεί την μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή αυτή του Πάσχα.


Ο αρχαίος αυτός ναός δεν σώζεται σήμερον κατέρρευσε μετά την πτώση της Κων/πολης. Εμεινε όμως ένα μικρό παρεκκλήσιο και η πηγή με το αγίασμα και λίγα ψάρια μέσα σ’ αυτό. Το 1821 κατεδαφίστηκε και το παρεκκλήσιον και χάθηκε και το αγίασμα.

Ευτυχώς όμως το 1933 με συνδρομές των ομογενών και με άδεια της Τουρκικής Κυβερνήσεως βρέθηκε η πηγή και οικοδομήθηκε νέος Ναός προς δόξα της Παναγίας. Η θαυματουργή χάρι της πηγής επανήλθε πάλι προς δόξαν της Παναγίας της οποίας η θαυματουργική χάρη πολλούς θεράπευσε.

Την χάρι των ιαμάτων και των θαυματουργικών ιάσεων της Παναγίας υμνεί η Εκλησία «Εξ ακενώτου σου Πηγή, Θεοχαρίτωτε επιβραβεύεις μοι, πηγάζουσα τα νάμαα αενάως και της χάριτος υπέρ λόγον του γαρ λόγου ως τέκουσαν υπέρ έννοια ικετεύωσε δροσίζει με τη χάρισι, ίνα κράζωσας Χαίρε, ύδωρ σωτήριον».

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους