Μια ροδίτισσα φοιτήτρια στον διαγωνισμό εικονικής δίκης

Μια ροδίτισσα φοιτήτρια στον διαγωνισμό εικονικής δίκης

Μια ροδίτισσα φοιτήτρια στον διαγωνισμό εικονικής δίκης

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 900 ΦΟΡΕΣ

Συμμετείχε στην ομάδα της Νομικής σχολής Κομοτηνής που διακρίθηκε

Μια Ροδίτισσα τελειόφοιτη Νομικής, βρίσκεται στην ομάδα που εκπροσώπησε τη Νομική Σχολή Κομοτηνής και διακρίθηκε στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition 2015 στο Στρασβούργο που διεξήχθη το Φεβρουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ροδίτισσα Ειρήνη Κουτσούκου του Δημητρίου, μαζί με τους συμφοιτητές της, Φωτεινό Γαϊτανάκη, Αικατερίνη Γκαμάγκα και Ευαγγελία Παπά συναγωνίστηκαν ανάμεσα σε 16 ομάδες από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και τα άλλα δύο Πανεπιστήμια της Ελλάδας, δηλαδή της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ μάλιστα, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι αυτό που βγήκε πρώτο στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται απο τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association (ELSA) σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και εκεί οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φοιτητές κρίνονται απο δικηγόρους και δικαστές του δικαστηρίου λειτουργώντας όπως ακριβώς λειτουργούν σε μια αληθινή δίκη.
H Αικατερίνη Γκαμάγκα, η Ειρήνη Κουτσούκου, η Ευαγγελία Παπά και  ο Φωτεινός Γαϊτανάκης τις ημέρες του διαγωνισμού στο Στρασβούργο
H Αικατερίνη Γκαμάγκα, η Ειρήνη Κουτσούκου, η Ευαγγελία Παπά και ο Φωτεινός Γαϊτανάκης τις ημέρες του διαγωνισμού στο Στρασβούργο

Η Ειρήνη Κουτσούκου, μίλησε στη "Ροδιακή" για την επιτυχία της ομάδας της, αλλά και για την αρκετά "σκληρή" δουλειά που χρειάστηκε να γίνει προκειμένου να προετοιμαστούν για την εν λόγω δίκη.

"Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η επιλογή απο τον καθηγητή μας κ. Ιωάννη Κτιστάκη, ενώ η υπόθεση μας δόθηκε για να τη μελετήσουμε τον Αύγουστο. Ο καθένας απο εμάς μελέτησε άρθρα, αντίστοιχες αποφάσεις κ.λπ., όλα βασισμένα στην Ευρωπαϊκή Νομολογία. Στην πρώτη φάση έπρεπε να στείλουμε γραπτώς τα δικόγραφα, δύο από τη μεριά της κυβέρνησης και δύο από τη μεριά της προσφεύγουσας.

Συμμετείχαν 100 ομάδες απο όλη την Ευρώπη ενώ τελικά επιλέχθηκαν 16. Μέσα σε αυτές τις 16 ήταν και η δική μας ομάδα".
Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν του βραβείου του νικητή, υπήρχαν και άλλες βραβεύσεις όπως π.χ. το βραβείο για το καλύτερο δικόγραφο, το οποίο κέρδισε η Ειρήνη Κουτσούκου μαζί με την Ευαγγελία Παπά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία, η ίδια μεταξύ άλλων σημείωσε "χρειάστηκε να διαβάσουμε τη νομολογία, να διαβάσουμε αποφάσεις της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), παραβιάσεις που έχουν γίνει σε αντίστοιχα θέματα κ.λπ., ωστόσο ο καθηγητής μας, μας βοήθησε να προετοιμαστούμε καλά, ενώ μας έκανε εύστοχες παρατηρήσεις αναφορικά με ό,τι μελετούσαμε".

Ενώ, σχετικά με την όλη διαδικασία του διαγωνισμού, η ίδια ανέφερε "ήταν για εμάς μια πρωτόγνωρη εμπειρία, συναναστραφήκαμε με πρώην δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με Διπλωμάτες κ.λπ., είχαμε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι δικαστές μας διέκοπταν συνεχώς πραγματοποιώντας διάφορες ερωτήσεις.

Είναι τρομερή εμπειρία να ασχολείσαι και να βλέπεις τα πράγματα εκ των έσω, να βλέπεις πως μπορούν να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για εμένα που ήμουν με τη μεριά της κυβέρνησης, το έργο είναι πιο δύσκολο".

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός οτι η Νομική Σχολή Κομοτηνής, έλαβε για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό, παίρνοντας ταυτόχρονα και ένα βραβείο. Ωστόσο, ο νικητής των 16 ήταν η Νομική Αθηνών που διαγωνίστηκε έναντι της Αγγλίας (Essex).

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο