Τραγική η κατάσταση σε Κω, Λέρο και Σύμη!

Τραγική η κατάσταση σε  Κω, Λέρο και Σύμη!

Τραγική η κατάσταση σε Κω, Λέρο και Σύμη!

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 524 ΦΟΡΕΣ

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους που ζητούν να δοθούν άμεσα λύσεις

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους των νησιών μας, οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση των παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, και ζητούν άμεση παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας, την οποία χαρακτηρίζουν ως απούσα, στο δυσβάσταχτο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί!

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ανεξέλεγκτη, ενώ ο προβληματισμός των τοπικών αρχόντων μας είναι μεγάλος, ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης του καιρού, που πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά των παράνομων αλλοδαπών θα γίνεται ακόμη ευκολότερα! Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Δωδεκάνησο είναι το γεγονός πως μέχρι χθες το μεσημέρι σε Κω, Σύμη και Λέρο συνολικά φιλοξενούνταν περισσότεροι από 2000 αλλοδαποί!


Δυστυχώς τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα που εμφανίζουν ενόψει και της άφιξης των τουριστών!


Μόνο χθες τα ξημερώματα στο νησί της Σύμης βγήκαν περί τα 150 άτομα, τα 70 εκ των οποίων συνελήφθησαν από την Αστυνομία στην περιοχή «Πέταλο». Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους αλλοδαπούς έφθασαν στην Σύμη προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια με πολυτελή θαλαμηγό, η οποία προσάραξε κοντά στη Μαραθούντα όπου και βγήκαν οι επιβαίνοντες της και εντοπίστηκαν από τους Λιμενικούς και προστέθηκαν στους 70 που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα! Συνολικά δηλαδή στη Σύμη κρατούνται περισσότεροι από 200 παράνομοι μετανάστες προκειμένου να ολοκληρωθούν σε βάρος τους οι νόμιμες διαδικασίες.



Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι αλλοδαποί παραμένουν σε προαύλιο χώρο σε κεντρικό σημείο του νησιού, ακόμη και ξαπλωμένοι στα σκαλιά του Λιμεναρχείου της Σύμης και έξω από την αστυνομία, αφού δεν υπάρχουν ούτε κρατητήρια, ούτε υποδομές ούτε προσωπικό για τη φύλαξή τους!


«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Καθημερινά οι αλλοδαποί αυξάνονται και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε προσπάθεια αποτροπής εισόδου στη χώρα όλων αυτών των ανθρώπων! Αν έχουν ανοίξει τα σύνορα να μας το πουν» δήλωσε στη «Ροδιακή» ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος από νωρίς χθες το πρωί επικοινώνησε τόσο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και με τον Αρχηγό του Λιμενικού ζητώντας να μεριμνήσουν ώστε και το προσωπικό να αυξηθεί αλλά και να γίνονται περιπολίες ακόμη και από πλοία του πολεμικού ναυτικού. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην Κω όπου συνολικά οι αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν τους 900!



Μεγάλα αντίσκηνα έχουν στηθεί στο λιμάνι του νησιού, ενώ η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι πραγματικά … τραγική! Ρούχα απλωμένα σε όλα τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν για να διαχωρίζουν το χώρο, σκηνές στο πλέον κεντρικό σημείο του νησιού, και άνθρωποι που περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να γίνει η νόμιμη διαδικασία σε βάρος τους.

Ο αριθμός δε των αφιχθέντων είναι τόσο μεγάλος που το λιγοστό προσωπικό του Λιμεναρχείου δεν προλαβαίνει να την ολοκληρώσει και οι «ουρές» που σχηματίζονται είναι ατελείωτες! Μάλιστα προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στους αλλοδαπούς δίδονται αριθμοί προτεραιότητας!




«Τα έχουμε πει προφορικά, τα έχουμε στείλει γραπτώς, όμως κανείς δεν αντιδρά» δήλωσε στη «Ροδιακή» ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επικοινώνησε μέχρι και με το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όμως ξεκάθαρη απάντηση για την επίλυση του όλου θέματος δεν πήρε ποτέ!
«Αυτή την ώρα οι παράνομοι μετανάστες στην Κω είναι περισσότεροι από 800-900 άτομα. Κάποιοι μένουν ακόμη και σε ξενοδοχεία του νησιού, όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και οι αφίξεις συνεχίζονται! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» είπε ο δήμαρχος Κω.


Χωρίς υποδομές και προσωπικό είναι και το νησί της Λέρου, όπου εκεί μεταφέρονται οι αλλοδαποί που εντοπίζονται στο Φαρμακονήσι. Μόνο χθες μεταφέρθηκαν 113 άτομα που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, ενώ από την Μ. Πέμπτη συνολικά στη Λέρο φιλοξενούνται περισσότερα από 1000 άτομα!

Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών της Λέρου Γιάννης Κωνσταντινίδης «κάθε παράνομος μετανάστης θα πρέπει να μείνει στο νησί τουλάχιστον για τρεις ημέρες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε βάρος του αφού δύο ημέρες τον κρατάει το Λιμεναρχείο και μία η αστυνομία. Όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα και σοβαρά προβλήματα! Το νησί είναι μικρό – είπε ο κ. Κωνσταντινίδης- και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με την Μυτιλήνη κ.α. νησιά»!

Η ιατρική περίθαλψη στο νησί είναι ελλιπής αφού το νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανονική εξέταση σε όλους αυτούς τους παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος. Την ίδια ώρα όμως αφήνονται ελεύθεροι και κυκλοφορούν χωρίς ουδείς να νοιάζεται τα τυχόν προβλήματα υγείας που μεταφέρουν!

Ο Αντιδήμαρχος Λέρου, πρόσθεσε επίσης το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν το Λιμεναρχείο και η αστυνομία του νησιού, όπου το λιγοστό προσωπικό υπερβαίνει εαυτό και δουλεύει ασταμάτητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση.

«Προσπαθούμε να πιέσουμε όσο μπορούμε για να βρεθεί λύση, όμως υπάρχει έλλειψη στρατηγικής από την κεντρική εξουσία» είπε ο Αντιδήμαρχος Λέρου, ο οποίος υπενθύμισε πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει γίνει πρόταση, ώστε οι αλλοδαποί που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και εντοπίζονται στο Φαρμακονήσι να μεταφέρονται απευθείας στην Κω όπου υπάρχουν το νοσοκομείο, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.


Κέντρο Ανθρωπιστικής Προσφοράς στην Τήλο
Σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Τήλο διαμένουν προσωρινά 75 παράνομοι μετανάστες, που έφτασαν στο νησί, ενώ συνελήφθησαν οι δύο διακινητές, ουκρανικής καταγωγής.

Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά έκανε γνωστό με δηλώσεις της στον ΠΑΛΜΟ πως θα δημιουργηθεί στο νησί ιατρείο από τους Γιατρούς του Κόσμου με χορηγία από το εξωτερικό, με σκοπό να προβαίνει στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στους μετανάστες που φτάνουν στην Τήλο, ενώ έγινε δωρεά ενός οικοπέδου από οικογένεια Τηλιακών για το κέντρο ανθρωπιστικής προσφοράς του νησιού.


Αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, η κ. Καμμά υπογράμμισε πως δεν πρέπει τα νησιά να γίνουν αποθήκες ψυχών.«Εμείς θα κάνουμε το κέντρο ανθρωπιστικής προσφοράς, είτε το θέλουν, είτε όχι» υπογράμμισε η κ. Καμμά.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη