ΦΛΑΣ στο παρελθόν

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 57 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Κυριακή 17 Απριλίου 1955 Αριθ. Φύλλου 1193

ΠΡΟΣΩΠΑ και ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΔΕΝ είναι η πρώτη και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να εκδηλώσουμε την δυσφορία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης για τις ανακοινώσεις που εκάστοτε κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Νοσοκομείου.

Η δυσφορία δε αυτή προκαλείται από το συνεχές τροπάριο που παρεμβάλλεται με κάθε ευκαιρία, σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, για την χρησιμοποίηση ή μη από τους ησφαλισμένους του ΙΚΑ της μιας ή άλλης κλινικής, για την αδικία που γίνεται επειδή οι ασθενείς δεν στέλλονται δήθεν εις το Κρατικό Νοσοκομείο αλλά σε ιδιωτικές κλινικές.

Ολα αυτά μας δημιουργούν την εντύπωση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού, επαναλαμβάνουμε, του Κρατικού Νοσοκομείου Ρόδου, έχει περίπου την αντίληψη ότι πρέπει να μονοπωλήση την ιατρική περίθαλψη και κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται ότι είναι σε συναγωνισμό με τους ιδιώτες ιατρούς. Αυτά όμως είναι μάλλον αντίθετα και προς την λογική αλλά και με την γενική πολιτική που έχει χαράξει ο ίδιος ο κ. υπουργός Προνοίας εις το ζήτημα της αποστολής των Κρατικών Νοσοκομείων.

Η λογική λέει ότι ένα ίδρυμα επιχορηγούμενο από το Δημόσιο είναι αδύνατον να κατέρχεται σε συναγωνισμό με τους ιδιώτας ιατρούς και με τις ιδιωτικές κλινικές. Η γενική πολιτική του Κράτους είναι ότι τα Κρατικά Νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις αλλά ιδρύματα σκοπόν έχοντα να περιθάλπουν τους απόρους. Γι’ αυτόν και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, επιχορηγούνται από το Κράτος.

Ετσι πλέον αυτού θα επιθυμούσαμε πολύ να μας πληροφορήση το Διοικ. Συμβούλιο του Κρατικού Νοσοκομείου αν έχη θέσει ως σκοπό του την μονοπώληση της ιατρικής περιθάλψεως εις Ρόδον, εάν εμείς όλοι οι οποίοι είμαστε ησφαλισμένοι εις το ΙΚΑ έχουμε ή δεν έχουμε επί τέλους το δικαίωμα όταν αρρωστήσουμε να διαλέξουμε τον γιατρό στον οποίον έχουμε εμπιστοσύνη ή είμαστε πρόβατα τα οποία κατά βούλησιν μπορεί ή το ΙΚΑ ή το Κρατικό Νοσοκομείο ή ο τάδε ή δείνα γιατρός να τα οδηγούν όπου θέλουν; Παρακαλούμεν όμως η απάντηση, αν σταλή, να είναι σύντομη.

***
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι πατήσαμε κάποιον κάλο της Προόδου ώστε να υποβάλη τον εαυτό της στον κόπο να ασχολήται για δεύτερη φορά με το σχόλιό μας σχετικά με τα προσόντα του τυχόν νέου Νομάρχου. Και μάλιστα να αναγκάζεται για δεύτερη φορά να περικόπτη το σχόλιό μας και την αλήθεια. Για να την διευκολύνουμε όμως ξαναγράφουμε συνοπτικά τώρα πως εννοούμε εμείς τον κατάλληλο για την Δωδεκάνησο Νομάρχη. Ευχόμαστε να είναι ικανός. Μορφωμένος και να ξέρη κάποια ξένη γλώσσα. Αν αυτή η συνταγή δεν ταιριάζει στον πονόδοντο της Προόδου και της παρέας της δεν φταίμε εμείς. Πάντως ταιριάζει στον πονόδοντο της Δωδεκανήσου.

***
ΑΣΦΑΛΩΣ εις τον Ρ.Ο.Δ.Α. γίνονται πειράματα κατασκευής ατομικού κινητήρος που δια λόγους υψίστου εθνικού συμφέροντος πρέπει να καλύπτωνται από απόλυτη μυστικότητα. Αλλοιώς δεν εξηγήται κάποια διαταγή που έβγαλε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου και Δήμαρχος Ρόδου δια της οποίας απειλεί με... ομαδικές απολύσεις αν εξακολουθούν να διαρρέουν πληροφορίες για τα εργατικά διαχειριστικά και πειθαρχικά ζητήματα του Ρ.Ο.Δ.Α. Τέτοιες διαταγές φανταζόμαστε ότι έβγαιναν στο Λος - Αλάμος όταν κατασκευαζόταν η πρώτη ατομική βόμβα. Αλλά και εκεί ασφαλώς δεν υπήρχαν απειλές για ομαδικές απολύσεις. Σιγά - σιγά θ’ αρχίσουν απειλές και για συλλήψεις ομήρων για να πλησιάσουμε πάλι στις ένδοξες παλιές μέρες. Κατάλογοι προγραφών άρχισαν κι όλας να γίνωνται.

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ “ΚΙΤΡΙΝΟΝ ΥΓΡΟ”
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΑΘΗΝΑΙ, 16 (του ανταποκριτού μας) - Ο υπουργός της Προνοίας κ. Πολυζωγόπουλος συνηντήθη σήμερον μετά του καθηγητού της Φαρμακολογίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος του ανέφερεν ότι την προσεχή Τετάρτην θα συναντηθή μετά του ποτοποιού κ. Γεωργιάδη, μετά του οποίου θα προβή εις την παρασκευήν “κιτρίνου υγρού”, το οποίον θα τεθή ενδεχομένως υπό του Υπουργού της Προνοίας εις την διάθεσιν του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, δια να δοκιμασθή εκεί επιστημονικώς.

ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ
ΔΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ

Κατά την δεκάτην όγδοην τρέχοντος, επέτειον των γενεθλίων της Α.Μ. της Βασιλίσσης, θα σημαιοστολισθώσι άπασαι αι οικίαι ως και τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑΣ
ΠΑΡΑ ΤΩ ΥΠΟΥΡΓ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Δια Β. Δ)τος δημοσιευθέντος εις το αριθ. 68)17.3.55 Φ.Ε.Κ. το Συμβούλιον Σπογγαλιείας υπήχθη εις το Υπουργείον Βιομηχανίας (Διεύθυνσις Αλιείας), αντί του υπουργείου Συντονισμού εις το οποίον υπήγετο μέχρι τούδε.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή