Στην Αμερική η εικόνα της Παναγίας της Υψενής

Στην Αμερική η εικόνα  της Παναγίας της Υψενής

Στην Αμερική η εικόνα της Παναγίας της Υψενής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Στην Αμερική θα ταξιδέψει στις αρχές Μαΐου η εικόνα της Παναγίας της Υψενής, όπου θα παραμείνει για περισσότερο από ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα για την αποπεράτωση του ναού του Οσίου Μελετίου, δίπλα από το ήδη υπάρχον Μοναστήρι της Υψενής, μέσα στο δάσος της Λάρδου.

Η κατασκευή του ναού έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια με την υποστήριξη και την συνεισφορά των πιστών, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, το έργο έχει «βαλτώσει».

Ειδικότερα, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής, εκατόν πενήντα οκτώ έτη μετά την ανοικοδόμηση της Μονής από τον Άγιο Μελέτιο, καμπτόμενη από το ιερό της χρέος προς τον Άγιο κτήτορά της, ανοικοδομεί τον πρώτο ναό επ όνόματί του. Με όσες δυνάμεις έχει, και με τη βοήθεια του πιστού λαού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση των εργασιών. Στη προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η επίσκεψη στην Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση των ομογενών μας, ένα εγχείρημα ομολογουμένως πρωτόγνωρο αλλά και δύσκολο.

Ο ναός χτίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος με πέτρα και κονίαμα από κορασάνι και ασβέστη, μια τεχνική που ευρέως χρησιμοποιήθηκε στους βυζαντινούς ναούς τους προηγούμενους αιώνες και ασφαλώς θα χρειαστούν πολλοί κόποι και θυσίες για να αποπερατωθεί.
Ωστόσο, οι μοναχές ελπίζουν στη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας αλλά και στην αγάπη, τη στήριξη και την προσευχή όλων.


Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το ταξίδι της εικόνας της Παναγίας Υψενής θα ξεκινήσει από τη Ρόδο στις 30 Απριλίου. Αν και το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, ήδη έγινε γνωστό ότι ο πρώτος της σταθμός θα είναι στο διάστημα 1-3 Μαΐου στην πόλη Χάρφορντ του Κονέκτικατ.
Επιπλέον στις 10 Μαΐου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στον Άγιο Δημήτριο της Αστόρια, εκεί όπου το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει τσάι προσφορά των Ροδιτών ομογενών, εκεί όπου η Ηγουμένη της Ι.Μ. Παναγίας Υψενής, Μαριάμ, θα μιλήσει για τον Όσιο Μελέτιο και τον βίο του.

Εξάλλου στο πρόγραμμα του προσκυνήματος των Ελλήνων ομογενών έχει ήδη προστεθεί και η Βαλτιμόρη, μια πόλη επίσης με έντονο το ελληνικό στοιχείο, στο διάστημα από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου. Μάλιστα εκεί θα φιλοξενηθούν έπειτα από πρωτοβουλία της κυρίας Ευγενίας Καρελλά που κατάγεται από την Λάρδο και τα τελευταία 40 χρόνια ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια από την πρόεδρο του Φιλόπτωχου Συλλόγου της περιοχής κυρίας Νόρας Κεφαλά.
Η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Υψενής στη Ρόδο, έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουνίου.

Η Ιερά Μονή και ο κτήτοράς της
Νοτιοανατολικά της Ρόδου, σε απόσταση 4χιλ. από το χωριό της Λάρδου, μέσα στο καταπράσινο δάσος είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Υψενής ή Γυψενής. Οι ονομασίες αυτές προέρχονται είτε από το Ύψος στο οποίο βρίσκεται χτισμένη είτε από τα στρώματα γύψου που βρίσκονται στο υπέδαφος. Η Μονή ιστορεί την ύπαρξη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Οι πληροφορίες που σώζονται αφορούν την περίοδο του 17-18ου οπότε και εγκαταβίωσε στη Μονή ο Άγιος Μελέτιος.

Ο Άγιος, νεαρός ακόμη στην ηλικία, κατά την νυκτερινή του προσευχή στο βουνό του ύψους όπου αποσυρόταν, μετά την κοπιαστική του εργασία στα κτήματα και στα ζώα της οικογενείας του, είδε μια στήλη φωτός να κατεβαίνει από τον ουρανό και να τον οδηγεί στη ρίζα μιας ελιάς στον περίβολο της ερειπωμένης τότε Μονής. Εκεί βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Υψενής. Τις επόμενες νύκτες του εμφανίστηκε σε όραμα η Θεοτόκος λέγοντας του να ανεγείρει στον τόπο της ευρέσεως ιερό ναό επ’ ονόματι της και να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη Μονή. Παράλληλα του υπέδειξε το μέρος όπου θα έπρεπε να σκάψει για να εξασφαλίσει το ποσό που απαιτούσε η οικοδομή.

Για την υπερβάλουσα αρετή του και τη καθαρότητα της πολιτείας του ο τότε Μητροπολίτης Ρόδου τον έκειρε μοναχό μετονομάζοντας τον σε Μελέτιο, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και τον εγκατέστησε ηγούμενο της επανιδρυθείσας Μονής.

Το 1839 ο Όσιος Μελέτιος ξεκινάει την εκ βάθρων ανοικοδόμηση του Καθολικού της Μονής που βρίσκεται στο κέντρο της βοτσαλωτής αυλής. Το καθολικό έχει δεχτεί επιδράσεις από την υστερογοτθική αρχιτεκτονική, έχει σχήμα ορθογώνιο και οροφή θολωτή με διαγώνια τοξοτά βεργία που προϋποθέτουν τον αντισεισμικό τρόπο δόμησης της εποχής. Το έργο της ανοικοδόμησης ολοκληρώνεται το 1855 όπως αναγράφεται στο επάνω μέρος της εισόδου του καθολικού.

Η θαυματουργός εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου Υψενής αποτελεί το μέγα καύχημα της Μονής. Στην ιερά Μονή φυλάσσεται επίσης ως θησαυρός ανεκτίμητος η τιμία κάρα του Οσίου Μελετίου του κτήτορος της Ιεράς Μονής.

Ο βίος του Οσίου Μελετίου
Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε στο χωριό Λάρδος της Ρόδου, στα τέλη του 18ου αι. από το Νικόλαο και την Σταματία. Κατά το Άγιο βάπτισμα έλαβε το όνομα Εμμανουήλ. Από τη βρεφική του ηλικία φάνηκε ο πόθος του για τη τήρηση των θείων εντολών, αφού αρνούνταν να θηλάσει την Τετάρτη και την Παρασκευή. Στους κόλπους της Εκκλησίας έμαθε τα πρώτα του γράμματα διαβάζοντας το Ιερό Ευαγγέλιο.

Εκ νεότητος αγάπησε την αρετή της σωφροσύνης, της εγκράτειας και της ταπεινώσεως, προσελκύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη Θεία Χάρη. Σε μια από τις νυκτερινές του προσευχές είδε «φώς ιλαρόν» να κατέρχεται από τον ουρανό φέγγοντας στη ρίζα μιας αιωνόβιας ελιάς.
Εκεί βρήκε την πάνσεπτη Εικόνα της Παναγίας Υψενής. Προσευχόμενος έλαβε από Εκείνην πληροφορία, ότι στον τόπο όπου βρέθηκε η Ιερά Εικόνα Της θα οικοδομήσει ναό αφιερωμένο στο όνομά Της.

Καθ’ υπόδειξην της Θεομήτορος εγκατέλειψε την τύρβη του κόσμου και εγκαταστάθηκε στην κατεστραμμένη Μονή του Ύψους αφιερώνοντας εξ ολοκλήρου τον εαυτό του στην ισάγγελο πολιτεία. Ο νεαρός Εμμανουήλ, ανέθεσε «την πάσαν ελπίδαν του» στη Μητέρα του Κυρίου μας και εκείνη ως ταχινή βοήθεια, του φανέρωσε σε νυκτερινό όραμα το σημείο στο οποίο θα έβρισκε τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο που του ανέθεσε.

Έκτοτε κατέστη δοχείον της χάριτος και υπουργός της Θεομήτορος χειροτονηθείς πρεσβύτερος και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Υψενής από τον Μητροπολίτη Ρόδου Αγάπιο.
Ο αφανής φωστήρας της Ρόδου επεθύμησε τη σκληραγωγία, τον κόπο και το «καθ’ ημέραν αποθνήσκειν» υπέρ του Θεού αλλά και του πλησίον.

Με την προσευχή και τους ασκητικούς αγώνες του απέκτησε τόση παρρησία ενώπιον του Θεού, ώστε να εκδιώκει τα πονηρά πνεύματα που κυρίευαν τις ψυχές των ανθρώπων. Από αγάπη για τον άνθρωπο στράφηκε προς τους υπόδουλους χριστιανούς, αναλαμβάνοντας έργο ιεραποστολικό και εθνικό.

Γύριζε στα χωριά οργώνοντας με το Λόγο του Θεού τη χέρσα γη της καρδιάς, εξομολογούσε, ενεθάρρυνε, καθοδηγούσε. Στήριζε τους κλονισμένους, έτρεφε τους πεινασμένους και θεράπευε τους ασθενείς. Υπήρξε Φρουρός και άγρυπνος ποιμένας της ποίμνης του Χριστού, ζηλωτής των πατρικών παραδόσεων και σθεναρός κήρυκας της αλήθειας φροντίζοντας να μην αλλοιωθεί η ορθόδοξος πίστις διότι χωρίς ορθόδοξο πίστη δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια χριστιανική ζωή.

Η αταλάντευτη στάση του στο ζήτημα των μεικτών γάμων δημιουργούσε εμπόδια στα σχέδια των Τούρκων και προκάλεσε τον φθόνο τους. Συγκεκριμένα μετά από παρακίνηση του Οσίου Μελετίου, ο επίτροπος της Λάρδου επέπληξε την αδερφή του για την άνομη σχέση της με τους ζαπτιέδες της Λίνδου. Έκτοτε αυτοί έψαχναν ευκαιρία για να τον σκοτώσουν. Επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό ο μισόκαλος τους οδήγησε στην συκοφαντία. Η κατηγορία γνωστοποιήθηκε και στον τότε Μητροπολίτη Ρόδου κ. Συνέσιο, ο οποίος υποχρεώθηκε να τον καλέσει σε απολογία.

Υποτασσόμενος ο Άγιος στην Θεία βούληση, υπέμεινε με ταπείνωση και ανεξικακία την συκοφαντία μετατρέποντας την σε άγια ανάβαση προς το Βασιλέα των Ουρανών. Ο Όσιος Μελέτιος, μη μπορώντας να αντέξει το τραύμα της ψυχής του, εξέπνευσε ενώπιον του Μητροπολίτη και απεκαλύφθη αμέσως πως το μυρίπνοον άνθος της απάθειας, δεν μπορούσε να έχει διαπράξει την αμαρτία για την οποία αδίκως είχε συκοφαντηθεί.

Παρέδωσε την μακαρία ψυχή του στο Κύριον «ον ηγάπα και επεπόθει». Κατά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, άρρητος ευωδία εξεχύθει μαρτυρώντας την χάρη την οποία έλαβε ο Όσιος. Η χαριτόβρυτος κάρα του Αγίου Μελετίου φυλάσσεται σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου