Πορεία ανόδου για το ελληνικό γιότινγκ

Πορεία ανόδου για το ελληνικό γιότινγκ

Πορεία ανόδου για το ελληνικό γιότινγκ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 223 ΦΟΡΕΣ

Αύξηση 10% παρουσιάζουν οι κρατήσεις στα ιστιοπλοϊκά και τα καταμαράν, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται η ζήτηση και για τα μίνι κρουαζιερόπλοια έως 99 ατόμων μέχρι στιγμής για τη φετινή χρονιά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Επανδρωμένων Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Αντώνης Στελλιάτος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έκθεση East Med Yacht Show 2015.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται για 14η χρονιά και πραγματοποιείται στον Πόρο από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, με τη συνένωση δυνάμεων τριών Ενώσεων και Συνδέσμων, της ΕΠΕΣΤ, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ), αποσκοπεί στην προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα.

Εφέτος αναμένεται να φιλοξενήσει 50 έως 70 ελληνικά κυρίως σκάφη, καθώς και 80 τουριστικά γραφεία από ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως Μαρόκο και Τυνησία.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης μάλιστα θα παρουσιαστεί ένα νέο προϊόν, το οποίο θα προωθηθεί από τα ταξιδιωτικά γραφεία το 2016, φιλοδοξώντας τη διεύρυνση της αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού και σε όσους κάνουν διακοπές με οργανωμένα γκρουπ.

Πρόκειται για τη δυνατότητα ενοικίασης σκαφών από μεμονωμένους ταξιδιώτες, ή μικρές ομάδες.

«Θέλουμε να μεταφέρουμε στους ξένους την ποιότητα και ασφάλεια που προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΜΕΘ κ. Γιώργος Κολίντζας, προσθέτοντας ότι η έκθεση σκαφών προωθεί ακριβώς τον θαλάσσιο τουρισμό, με επανδρωμένα και μη σκάφη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επειδή τα τελευταία χρόνια δεν έχει αγοραστεί κανένα σκάφος, «προσπαθούμε να προσελκύσουμε και ξένα σκάφη».

Ετσι από εφέτος υπάρχει δυνατότητα ναύλωσης και σκαφών που φέρουν ευρωπαϊκή σημαία ή και τρίτης χώρας, εφόσον όμως γίνει εγγραφή σε ηλεκτρονικό μητρώο, έτσι ώστε να αποδίδονται οι απαιτούμενοι φόροι που επιβαρύνουν και τα ελληνικά σκάφη.

Τόνισε επίσης τη «διαρροή» πολλών σκαφών από μαρίνες της Αττικής, οι οποίες πλέον έχουν πληρότητα 65%, σε μαρίνες της Τουρκίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Στελλιάτος σημείωσε ότι η έκθεση «έχει εμπλουτιστεί εφέτος και με ιστιοπλοϊκά σκάφη και καταμαράν, καθώς και σκάφη 24 μέτρων, σκάφη ελληνικά - καθώς αποτελεί την πιο σημαντική και επικεντρωμένη πλέον έκθεση στο είδος της και μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η είσοδος του κλάδου των τουριστικών γραφείων στην συνδιοργάνωση της έκθεσης έφερε αντιθέσεις, αλλά η αγορά πρέπει να ανοίξει και να μην λειτουργεί πλέον μονοπωλιακά. Τα τουριστικά γραφεία γνωρίζουν τι είναι ο τουρισμός και μπορούν να προβάλλουν την Ελλάδα σαν τουριστικό προορισμό».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τα ξένα σκάφη που πλέουν σε ελληνικά νερά δεν καταβάλλουν κάποιο ποσό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες (π.χ. Κροατία).

Αναφερόμενος στα τουριστικά γραφεία, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Λύσανδρος Τσιλίδης τόνισε ότι «τα τουριστικά γραφεία διακινούν παγκοσμίως τον τουρισμό και φυσικά ο κλάδος μας είναι αρωγός όταν του γίνονται προτάσεις σαν αυτήν, καθώς δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν: την ενοικίαση σκαφών από μεμονωμένους ταξιδιώτες, ή μικρές ομάδες, οι οποίοι μπορούν με μικρό κόστος να περάσουν τις διακοπές τους σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς, σε μικρά νησιά. Δεν είναι ακριβό αυτό το είδος διακοπών».

Μιλώντας γενικότερα για τη φετινή τουριστική κίνηση, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε αφίξεις από το εξωτερικό, εστιάζοντας στην άνοδο της γαλλικής αγοράς, με τους γάλλους επισκέπτες να αναμένεται να φθάσουν τους 1.450.000.

Σημείωσε επίσης την αύξηση 15% από το Ισραήλ, τη μείωση από τη Ρωσία, αλλά και τη δυναμική από τις ΗΠΑ χάρη στη νέα ισοτιμία δολαρίου ευρώ, η οποία καθιστά τα ταξίδια στην Ευρώπη 40% φθηνότερα.

Διαβάστε ακόμη

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό

Επανασυστήνεται η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού