Ελαιόλαδο από τα νησιά μας σε διαγωνισμό

Ελαιόλαδο  από τα νησιά μας  σε διαγωνισμό

Ελαιόλαδο από τα νησιά μας σε διαγωνισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 608 ΦΟΡΕΣ

Τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα νησιά μας, θα συμμετάσχει στον 4ο ∆ιαγωνισµό Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο του 6ου Agro Quality Festival και του 6ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στις 8,9 και 10 Μαΐου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα συμμετάσχει στη διοργάνωση και μάλιστα θα παρουσιάσει δείγματα τυποποιημένων ελαιολάδων από διάφορους παραγωγούς, προσδοκώντας σε μία καλή διάκριση.

Η ελαιοκομική περίοδος ειδικά στη Ρόδο ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραγωγή λαδιού πρέπει να ξεπέρασε τους 3.000 τόνους.
Το Agro Quality Festival έχει καταστεί ο σημαντικότερος θεσμός στον τομέα των πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων και περιλαμβάνει:

1. Έκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας
ΤΟΜΕΙΣ:
Τα καλάθια των Περιφερειών, Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, Βιολογικά προϊόντα, Παραδοσιακά - τοπικά προϊόντα, Προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Αγροτουρισμός, Πράσινη ανάπτυξη, Εταιρίες πιστοποίησης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ:
Προϊόντα της ελιάς, Κρασί, Τυροκομικά προϊόντα, Μελισσοκομικά προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Βότανα – αρωματικά φυτά, Προϊόντα κρέατος, Αλλαντικά, Αποστάγματα, Ζυμαρικά, Ζαχαροπλαστική – Αρτοσκευάσματα, Αλιεύματα, Άλευρα, Δημητριακά

2. Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

3. Το Αγροτικό χωριό όπου θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον τρόπο παραγωγής των ελληνικών προϊόντων μέσα από εργαστήρια και δράσεις που αναπαριστούν την παραγωγή στην ύπαιθρο.

Παράλληλα το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς περιλαμβάνει:
- Συνέδριο για το Marketing και τις Εξαγωγές του ελαιολάδου
- Τον 4ο Διαγωνισμό Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων
- Ενημέρωση καταναλωτών για τα κριτήρια επιλογής ελαιολάδου και προϊόντων του
- Παρουσιάσεις με θέμα: Τα ελληνικά Λαδοχώρια…
- Διαγωνισμό Μαγειρικής με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Διαγωνισμούς Τοπικών Παραδοσιακών Συνταγών με βάση το ελαιόλαδο
- Παρασκευές Cocktail’s με ελαιόλαδο και snacks με επιτραπέζια ελιά
- Παρασκευή πράσινου σαπουνιού με ελαιόλαδο

- Εκδηλώσεις για παιδιά: Μαγειρική, καλλιτεχνικές δημιουργίες, παιδικά εργαστήρια (τα παιδιά ενημερώνονται για τα οφέλη στη κατανάλωση ελαιολάδου και μαγειρεύουν σε συνεργασία με έμπειρους chef’s συνταγές βασισμένες στο ελληνικό ελαιόλαδο)
Ειδικά για το διαγωνισμό.

Πρόκειται για πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:
• Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων στο καταναλωτικό και εµπορικό κοινό.
Γνωριµία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων.

• Ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων σε δύο κατηγορίες αξιολόγησης Ισχυρής και Μεσαίας έντασης φρουτώδους.
Ο διεθνών προδιαγραφών διαγωνισµός οργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το αρµόδιο τµήµα του ΕΟΣΣ (Ευρωπαϊκού Οργανισµού Στρατηγικού Σχεδιασµού). Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγµάτων, που θα συµµετάσχουν στο διαγωνισµό, θα γίνει από κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εξειδικευµένους αξιολογητές παρθένου ελαιολάδου µε διεθνή εµπειρία. Κατά τη διάρκεια των γευστικών δοκιµών κάθε ελαιόλαδο θα φέρει ειδικό κωδικό, µε κρυµµένη τη συσκευασία του (τυφλή δοκιµή).

Κατά την αξιολόγηση τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισµού. Τα ελαιόλαδα που θα βραβευθούν θα µπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήµα του µεταλλίου που κατέκτησαν.
Ο 4ος ∆ιαγωνισµός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων 2015, µε τη δηµοσιότητα και τις διακρίσεις που συνεπάγονται, αφορά όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου και τις βιοµηχανίες της χώρας µας, που παράγουν προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον ποιότητας και γεύσης..

Διαβάστε ακόμη

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες