Κοινό παυσίπονο «μουδιάζει» (και) τις αισθήσεις

Κοινό παυσίπονο «μουδιάζει» (και) τις αισθήσεις

Κοινό παυσίπονο «μουδιάζει» (και) τις αισθήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 398 ΦΟΡΕΣ

Ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα παυσίπονα φάρμακα, η παρακεταμόλη, δεν μειώνει μόνο τον πόνο, αλλά και τα αισθήματα ευχαρίστησης και δυσφορίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατέληξαν στο απρόσμενο αυτό εύρημα συγκρίνοντας τις αντιδράσεις ομάδας 82 εθελοντών σε μία σειρά από 40 φωτογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν από χαρούμενες σκηνές (όπως μικρά παιδιά που έπαιζαν με γατάκια) και ουδέτερες (όπως μια αγελάδα σε ένα χωράφι) έως οδυνηρές (όπως υποσιτισμένα παιδιά που έκλαιγαν).

Οι εθελοντές κοίταξαν τις φωτογραφίες μία ώρα έπειτα από τη λήψη του φαρμάκου ή μίας ανενεργού ουσίας (ψευδοφαρμάκου) και στη συνέχεια τις βαθμολόγησαν, αναλόγως με το πως ένιωθαν για όσα απεικόνιζαν.

Βαθμολόγησαν επίσης τα συναισθήματα που οι φωτογραφίες τους προκαλούσαν.
Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι είχαν πάρει το φάρμακο είχαν πιο «μουδιασμένες» αντιδράσεις σε όλες τις φωτογραφίες, διότι αφ’ ενός έδιναν επίμονα πιο χαμηλές βαθμολογίες τόσο στις θετικές όσο και στις αρνητικές, αφ’ ετέρου έδωσαν χαμηλότερη βαθμολογία και στα συναισθήματά τους.

Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν πάρει παρακεταμόλη έδωσαν μέση βαθμολογία στον εαυτό τους 5,85 ενώ όσοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο έδωσαν μέση βαθμολογία 6,76.
Οι ουδέτερες φωτογραφίες βαθμολογήθηκαν εξίσου απ’ όλους τους εθελοντές, ανεξάρτητα από το φάρμακο που είχαν πάρει.

Για να βεβαιωθούν για το εύρημά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμά τους με 85 άλλους εθελοντές στους οποίους έδειξαν τις ίδιες φωτογραφίες, χορηγώντας πάλι στους μισούς παρακεταμόλη και στους άλλους μισούς ψευδοφάρμακο.

Τοαποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ωστόσο όταν οι ερευνητές ζήτησαν από αυτή την ομάδα των εθελοντών να βαθμολογήσουν τον μπλε ουρανό σε μερικές από τις φωτογραφίες, δεν υπήρξε διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο ουρανός χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι μία μη-συναισθηματική ερώτηση και οι ερευνητές ήθελαν να δουν μήπως η παρακεταμόλη επηρεάζει γενικώς την κρίση και όχι μόνο το συναίσθημα, αλλά τελικά οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως επηρεάζει καθαρά το συναίσθημα.

Τα ευρήματα αυτά, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science», σημαίνουν ότι η παρακεταμόλη μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις απ’ ό,τι πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, επηρεάζοντας και τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη των συναισθημάτων.

Αν αυτό ισχύει, πιθανώς θα αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, λένε οι ειδικοί, διότι μπορεί να είναι καλό να καταστέλλονται τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά όχι και τα θετικά.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του