Οι δουλειές του σπιτιού ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι δουλειές του σπιτιού ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι δουλειές του σπιτιού ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 148 ΦΟΡΕΣ

Οι δουλειές του σπιτιού ομολογουμένως δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς.

Κι όμως, σύμφωνα με ερευνητές από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι οικιακές εργασίες -όπως το πλύσιμο των πιάτων και το ξεσκόνισμα- μπορεί να μην είναι ευχάριστες μεν, όμως είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με το να ασχολείται κανείς με την καθαριότητα του σπιτιού είναι πιο ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία απ’ ό,τι άλλοι παράγοντες, όπως η περιοχή που ζει κανείς ή το εισόδημά του.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ ισχυρίζονται, ότι τα οφέλη από τις δουλειές του σπιτιού προκύπτουν από τα σωματική άσκηση που καλείται να κάνει κανείς, η οποία με τη σειρά της έχει θετικές επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 337 άτομα, ηλικίας από 65 έως 94 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και σωματικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να κάνουν τουλάχιστον μία βασική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πλυθούν και να ντυθούν.
«Οι οικιακές εργασίες τους διατήρησαν σε κίνηση. Επιπλέον, ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό» εξήγησε η Dr Kathy Wright και πρόσθεσε το εξής: «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο φτώχειας της γειτονιάς δεν επηρέαζε άμεσα τη σωματική ή ψυχική υγεία».

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία είχε παρατηρήσεις στις επισκέψεις της: οι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα χαοτικό περιβάλλον έμοιαζαν λιγότερο ικανοποιημένοι, από εκείνους που ζούσαν σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον.
Η ερευνήτρια ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της θα καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με αναπηρίες και με χρόνιες ασθένειες να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τις σωματικές τους δραστηριότητες, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα της MailOnline.
Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου