Προφυλακίστηκαν οι δύο Σύριοι για το ναυάγιο στο «Ζέφυρος»

Προφυλακίστηκαν οι δύο Σύριοι για το ναυάγιο στο «Ζέφυρος»

Προφυλακίστηκαν οι δύο Σύριοι για το ναυάγιο στο «Ζέφυρος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Οι ίδιοι επιμένουν ότι δεν είναι δουλέμποροι αλλά μετανάστες

Με πλοίο της γραμμής αναχώρησαν προχθές από το νησί μας, οι αλλοδαποί που διασώθηκαν από το σκάφος που βούλιαξε την περασμένη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, ενώ προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Σύριοι ηλικίας 26 και 27 ετών που φέρονται ως οι μεταφορείς τους!

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, οι 87 παράτυποι μετανάστες αφέθηκαν προχθές το απόγευμα ελεύθεροι και οι περισσότεροι εξ αυτών συνέχισαν με το πλοίο της γραμμής το ταξίδι τους, αυτή τη φορά για την Αθήνα.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί οι δύο Σύριοι που φέρονται ως τα άτομα που χειρίστηκαν το ξύλινο σκάφος από την Τουρκία έως το νησί μας, συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους κ. Στέλιο Αλεξανδρή προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος τους έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μεταφορά παράνομων μεταναστών από κοινού εκ κερδοσκοπίας από την οποία επήλθε ο θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους, αλλά και πρόκληση ναυαγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίστηκαν πως και αυτοί είναι παράτυποι μετανάστες που έφυγαν από τον εφιάλτη του πολέμου που ζούσαν στην πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Οι δύο Σύριοι ηλικίας 26 και 27 ετών είπαν πως το σκάφος το οδηγούσε ένας Τούρκος και πίσω ακριβώς από αυτό είχε δεμένο ένα μικρό ταχύπλοο. Όταν ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές, διαπίστωσαν ότι ο καιρός ήταν αρκετά κακός, και πως δεν υπήρχαν σωσίβια ή σωστική λέμβος εκτός από το ταχύπλοο που είχε δέσει ο Τούρκος.

Όταν πέρασαν την οριογραμμή και μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Τούρκος καπετάνιος – σύμφωνα με τους Σύριους- έδεσε το τιμόνι του σκάφους με ένα σχοινί και τους είπε πως θα τους πάει στην ακτή. Ο ίδιος πήδηξε στο ταχύπλοο και αφού έκοψε το σχοινί τράπηκε σε φυγή αφήνοντας τους στο έλεος της θάλασσας και του καιρού.

Οι δύο αλλοδαποί ισχυρίστηκαν πως λίγοι είδαν τα όσα συνέβησαν αφού οι περισσότεροι μετανάστες βρίσκονταν στην καμπίνα. Ο 26χρονος όμως και ο 27χρονος που είχαν δει, αντιλήφθηκαν ότι το σκάφος ήταν πλέον ακυβέρνητο και υπήρχε κίνδυνος να βουλιάξουν.

Έτσι αποφάσισαν να προσπαθήσουν να το κουμαντάρουν καθώς γνώριζαν λίγα πράγματα.
Και οι δύο Σύριοι αρνήθηκαν ότι αυτοί έκαναν την μεταφορά και δήλωσαν στην ανακρίτρια ότι είχαν καταβάλλει το ποσό των 1800 δολαρίων ο καθένας, μετά από παζάρια με τα μέλη του κυκλώματος.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση των δύο Σύριων, στέλνοντας τους στις φυλακές.

Υπενθυμίζεται πως το ναυάγιο έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου 2015, μόλις 30- 50 μέτρα από την ακτή Ζέφυρος της Ρόδου.

Στο σημείο υπάρχουν βράχια που δεν φαίνονται καθώς είναι κάτω από το νερό, πάνω στα οποία προσάραξε το ξύλινο σκάφος που μετέφερε συνολικά 92 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Καθώς το σκάφος ήταν παλιό πολύ γρήγορα άρχισε να βουλιάζει και οι μετανάστες βρέθηκαν μέσα στο νερό. Με όση δύναμη είχαν άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Περαστικοί αλλά και εργαζόμενοι στο κτίριο της Εφορίας είδαν το σκάφος και κάλεσαν το Λιμεναρχείο.

Από εκείνη την ώρα άρχισε μία μαζική προσπάθεια διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Λιμενικοί, εθελοντές, απλοί πολίτες βούτηξαν μέσα στα παγωμένα νερά και με αυτοθυσία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς 89 ανθρώπους. Οι τρεις δεν τα κατάφεραν! Ένα νεαρό παλικάρι 23 ετών από την Συρία, μία 43χρονη μητέρα από την Ερυθραία και ο πεντάχρονος γιος της, ανασύρθηκαν νεκροί!

Μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε αστυνομία και Λιμεναρχείο προκειμένου να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως έγινε γνωστό, οι αλλοδαποί ήταν από Συρία και Ερυθραία. Από αυτούς 64 ήταν άνδρες, 19 γυναίκες και 6 παιδιά, οι οποίοι είχαν πληρώσει περίπου 2.300 -2.500 δολάρια ο καθένας για την μεταφορά τους.

Τέσσερις από αυτούς αναγνώρισαν στα πρόσωπα των δύο Σύριων τους ανθρώπους που χειρίζονταν το σκάφος με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών