Στις 10 Ιουλίου η έκθεση με τα αρχαία του μουσείου Λούβρου

Στις 10 Ιουλίου η έκθεση με  τα αρχαία του μουσείου Λούβρου

Στις 10 Ιουλίου η έκθεση με τα αρχαία του μουσείου Λούβρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 180 ΦΟΡΕΣ

Στο τελικό στάδιο οι συνεννοήσεις με την Περιφέρεια

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου θα ανοίξει εκτός απροόπτου τις πύλες της για το κοινό της Ρόδου, η έκθεση «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» («Rhodes: Une ile grecque aux portes de l’ Orient») που φιλοξενήθηκε το χειμώνα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το... αναμνηστικό κάδρο για την έκθεση της Ρόδου  στο μουσείο του Λούβρου που βρίσκεται πλέον στο γραφείο του περιφερειάρχη
Το... αναμνηστικό κάδρο για την έκθεση της Ρόδου στο μουσείο του Λούβρου που βρίσκεται πλέον στο γραφείο του περιφερειάρχη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ», αυτό το διάστημα γίνονται συνεννοήσεις ανάμεσα στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, την αρχαιολογική υπηρεσία και το μουσείο του Λούβρου, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά και τη φιλοξενία μέρους της έκθεσης στο αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό στο νησί μας θα μεταφερθούν συνολικά 194 εκθέματα χαρακτηριστικά δείγματα του αρχαίου πολιτισμού, τα οποία θα παραμείνουν στη Ρόδο όλο το καλοκαίρι, ενώ η λειτουργία της έκθεσης θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς θα ενταχθεί στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του μουσείου της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας θα προχωρήσει στην έγκριση διεξαγωγής διαγωνισμού που θα αφορά την κατασκευή προθηκών κόστους 59.000 ευρώ μέσα στις οποίες θα τοποθετηθούν τα ευρήματα για να μεταφερθούν στη Ρόδο.

Οι προδιαγραφές κατασκευής των προθηκών αποφασίστηκαν από τους ειδικούς της αρχαιολογικής υπηρεσίας προκειμένου τα εκθέματα να είναι ασφαλή κατά τη μεταφορά τους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη μεταφορά μέρους της έκθεσης ελήφθη σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου κ. Jean-Luc Martinez, όμως οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, οπότε είχαν φιλοξενηθεί στη Ρόδο η υπεύθυνη Προβολής του Μουσείου κα Laurence Roussel, η Υπεύθυνη Τύπου κα Christine Cuny, η Επιμελήτρια της έκθεσης κα Anne Coulie, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ΜΜΕ, όπως Le Monde, Le Figaro, L’ Express, Le Journal και Des Artes & L’ Oeil.

Οι συζητήσεις προχώρησαν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της Έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου και η οριστικοποίηση της θετικής απόφασης ήρθε το ίδιο βράδυ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου με τον διευθυντή του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez.

Σημειώνεται ότι η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες της στα μέσα Νοέμβρη για το κοινό και διήρκεσε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Τονίζεται ότι στα εκθέματα που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι συμπεριλαμβάνονταν ευρήματα από τους μυκηναϊκούς τάφους της Πυλώνας, αλλά και από τους τάφους του 11ου αι. π.Χ. που βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι.

Εκτέθηκαν επίσης επιλεγμένα αντικείμενα που προέρχονται από τις νεκροπόλεις της Ιαλυσού και της Καμίρου και αποτελούν ευρήματα των ανασκαφών που είχαν διενεργηθεί από τους Ιταλούς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής.

Αρκετά προέρχονται από το ιερό της Αθηνάς Ιαλυσίας στο λόφο του Φιλερήμου και ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστα στο κοινό.

Στις ίδιες προθήκες εκτέθηκαν αντικείμενα από το Μουσείο του Λούβρου, αλλά και από το Βρετανικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, αρχαιολογικά μουσεία τα οποία κατέχουν μεγάλες συλλογές από ροδιακές αρχαιότητες ήδη από τον 19ο αι., όταν η Ρόδος αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο η έκθεση περιείχε επίσης πολλά περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, μοναδικής τέχνης από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, που μαρτυρούν ότι στη Ρόδο άκμαζε η τέχνη της χρυσοχοϊας στην αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.).
Από την έκθεση στο Λούβρο, στα εγκαίνια της οποίας  παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας με  επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο
Από την έκθεση στο Λούβρο, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο