Πέντε τρόφιμα που μας προστατεύουν από το «ζάχαρο»

Πέντε τρόφιμα που μας προστατεύουν από το «ζάχαρο»

Πέντε τρόφιμα που μας προστατεύουν από το «ζάχαρο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 567 ΦΟΡΕΣ

Η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας όλων των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψή του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την προστασία από τον τύπο 2 διαβήτη, που αντιπροσωπεύει το 95% των κρουσμάτων της νόσου. Να ποια είναι:
* Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας από λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο την ημέρα μπορεί να μειώσουν κατά 14% τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη.

Αν η ποσότητα αυτή αυξηθεί σε 1,5 φλιτζάνι την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30%, σύμφωνα με συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών (μετανάλυση) από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ.
Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο φαίνεται να προστατεύει από τον διαβήτη, κατά τον διαιτολόγο Πολ Μακ Άρντελ, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή των βρετανικών Εθνικών Οδηγιών για τον Διαβήτη.

Η κατανάλωση των λαχανικών αυτών σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει ιδιαιτέρως τους πάσχοντες από προδιαβήτη, προσθέτει ο κ. Μακ Άρντελ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) από προδιαβήτη πάσχει όποιους έχει σάκχαρο νηστείας (το πρωί, με άδειο στομάχι) από 100 έως 125 mg/dl, καθώς και όποιος στην καμπύλη σακχάρου διαπιστωθεί ότι έχει επίπεδα 140 έως 200 mg/dl τις δύο ώρες έπειτα από τη λήψη της γλυκόζης.
* Γιαούρτι. Λίγες κουταλιές γιαούρτι την ημέρα μπορούν να μειώσουν κατά σχεδόν το ένα πέμπτο τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, σύμφωνα με περυσινή μετανάλυση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στη μετανάλυση αξιολογήθηκαν στοιχεία από σχεδόν 500.000 εθελοντές και το συμπέρασμα ήταν πως 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνουν κατά 18% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη.

* Καρύδια. Μία χούφτα καρύδια λίγες φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός το σάκχαρο (γλυκόζη) και την ινσουλίνη στα άτομα με προδιαβήτη, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 138.000 γυναίκες, είχε δείξει πως όσες έτρωγαν 30 γραμμάρια καρύδια δύο φορές την εβδομάδα επί οκτώ εβδομάδες, είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες τα έτρωγαν σπανίως ή καθόλου.

* Δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρεις μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα μπορεί να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδηλώσεως διαβήτη, σύμφωνα με αλλεπάλληλες μελέτες.

Οι τρεις μερίδες αντιστοιχούν σε μία λεπτή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ένα μπωλάκι δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και δύο κουλουμωτές κουταλιές της σούπας καφέ ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυτά τα δημητριακά περιορίζουν τις «εκρήξεις» του σακχάρου, ενώ ορισμένες ουσίες που περιέχουν (οι ισοφλαβόνες) ελαττώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντιθέτως, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, η λευκή ζάχαρη και τα γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 40%.

* Καφές. Ο καφές φαίνεται ότι διαθέτει κάποια συστατικά που διευκολύνουν την δράση της ινσουλίνης. Αμερικανική μελέτη του 2006 έδειξε πως οι υγιείς άνθρωποι που πίνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πέρυσι, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακάλυψαν σε μελέτη με περισσότερους από 123.000 υγιείς εθελο-ντές πως όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι για τέσσερα χρόνια, μείωσαν κατά 11% τις πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Ωστόσο στα άτομα που ήδη έχουν προδιαβήτη ή «ζάχαρο» (δηλαδή πάσχουν από διαβήτη), η καφεϊνη μπορεί να το αυξήσει ακόμα περισσότερο, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο.
Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση καφέ σε δύο φλιτζάνια την ημέρα, συνιστούν.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού