Βαριές ποινές κάθειρξης για την υπόθεση των πλαστών δανείων

Βαριές ποινές κάθειρξης  για την υπόθεση των πλαστών δανείων

Βαριές ποινές κάθειρξης για την υπόθεση των πλαστών δανείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ

Συνολικά καταδικάστηκαν 11 άτομα που ενεπλάκησαν στην κομπίνα

Βαριές ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν στους τέσσερις από τους έντεκα κατηγορούμενους για την υπόθεση εκταμίευσης δανείων με πλαστά δικαιολογητικά, ενώ οι υπόλοιποι επτά κρίθηκαν ένοχοι σε βαθμό πλημμελήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και φυλάκιση 5 μηνών σε 47χρονο λογιστή, καθώς και 6 χρόνια κάθειρξης και 10 μήνες φυλάκιση σε 38χρονο, για τους οποίους η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο λογιστής κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες: της πλαστογραφίας και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, της συνδρομής σε απάτη όπου του επιβλήθηκε 6 χρόνια κάθειρξη, και για την σύσταση συμμορίας ένα έτος φυλάκιση (κατά συγχώνευση 11 χρόνια κάθειρξη και 5 μήνες φυλάκιση).

Σε ότι αφορά τον 31χρονο κάτοικο Ρόδου, ο οποίος φέρεται ως ο άνθρωπος που έφερνε τους «πελάτες» σε επαφή με τον λογιστή για την έκδοση των δανείων, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη για την πλαστογραφία, και από ένα έτος του επιβλήθηκε για δύο άλλες κατηγορίες που τον βάραιναν (κατά συγχώνευση 6 έτη κάθειρξη και 10 μήνες φυλάκιση).

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και φυλάκισης 3 μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 41χρονο οικοδόμο και έναν 38χρονο οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας (καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια κάθειρξης ο καθένας) απάτης, συμμορίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης (ένα έτος για την κάθε μία).

Επίσης στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα έξι άτομα (ήταν αυτά στα ονόματα των οποίων εκδόθηκαν τα δάνεια) και για τα οποία το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμελήματα, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 22 μηνών με τριετή αναστολή, στον καθένα.

Τέλος σε ότι αφορά 40χρονη αλλοδαπή Βουλγαρικής καταγωγής η οποία επίσης κατηγορούνταν, και για αυτήν το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και την καταδίκασε σε συνολική ποινή 22 μηνών φυλάκισης μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής, Νινέττα Κατσιμπρή, Σταύρος Παναγιωτακόπουλος, Μανώλης Κουτσούκος και Μαρία Κρικοπούλου.

Η «δράση» και η σύλληψή τους
Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Ιούνιο του 2008 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι είχαν συλλάβει τον 47χρονο (τότε ήταν 40 ετών) λογιστή που θεωρείται και ως ένα από τα βασικά άτομα που κατηγορούνται, τα δύο αδέλφια ηλικίας 41 και 32 ετών (τότε ήταν 34 και 25 ετών αντίστοιχα) οικοδόμοι, δύο γυναίκες ηλικίας 23 ετών κάτοικοι Ρόδου και Ιαλυσού καθώς και 31χρονο κάτοικο Ρόδου ως μέλη «σπείρας» που με πλαστά δικαιολογητικά κατάφερνε να παίρνει δάνεια από τράπεζες, με τη «βοήθεια» επίσης δύο λογιστών από Αθήνα και Λαμία.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και η 40χρονη αλλοδαπή από την Βουλγαρία η οποία φέρεται να εκταμίευσε δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με πλαστά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν βάση οργανωμένου σχεδίου και με τη βοήθεια ακόμη δύο ατόμων (λογιστών) από την Αθήνα και τη Λαμία, οι οποίοι και αναζητούνται.

Ειδικότερα, ο 34χρονος που γνώριζε τον 40χρονο –τότε- λογιστή μεσολαβούσε προκειμένου ο τελευταίος να εκδώσει βεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος που επρόκειτο να συνάψει το δάνειο, εργάζονταν σε επιχείρηση για την οποία και ο ίδιος απασχολούνταν. Μάλιστα ο 40χρονος σφράγιζε και υπέγραφε τις βεβαιώσεις αυτές ως εργοδότης τις οποίες στη συνέχεια κατέθεταν στη τράπεζα για τη χορήγηση του δανείου.

Όμως για αυτό απαιτούνταν και εκκαθαριστικό της εφορίας, κάτι το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν αφού ήταν άνεργοι. Για αυτό «φρόντιζε» άλλο άτομο (επίσης λογιστής) από άλλη περιοχή της χώρας, ο οποίος κατέθετε στο όνομα των ενδιαφερομένων μέσω ίντερνετ φορολογική δήλωση με ψευδή στοιχεία και έτσι εκδιδόταν το εκκαθαριστικό που επίσης χρησιμοποιούνταν στη τράπεζα.

Το καλοκαίρι του 2008 πληροφορίες για τη δράση τους περιήλθαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, τις οποίες οι αστυνομικοί και αξιοποίησαν προκειμένου να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Έτσι την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008 το πρωί η 23χρονη κάτοικος Ρόδου μαζί με τον 25χρονο (έναν εκ των αδελφών) πήγαν στο υποκατάστημα της τράπεζας προκειμένου η πρώτη να εισπράξει τα 15.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο δάνειο που είχε συνάψει η 23χρονη.

Όπως διαπιστώθηκε όμως μεταξύ των δικαιολογητικών που κατέθεσε η κοπέλα συμπεριλαμβανόταν και μία πλαστή βεβαίωση αποδοχών που την εμφάνιζε ως εργαζόμενη σε πρακτορείο Γενικού Τουρισμού ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού κατοίκου Ρόδου.

Μετά τη σύλληψη των δύο πρώτων εμπλεκομένων και από την προανάκριση των αστυνομικών προέκυψε πως την πλαστή βεβαίωση αποδοχών που κατέθεσε στην Τράπεζα η 23χρονη την προμηθεύτηκε από τον 34χρονο οικοδόμο στο οποίο και έδωσε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για τη μεσολάβηση του μεταξύ αυτής και του 40χρονου λογιστή.

Ο τελευταίος δε ήταν αυτός που κατάρτισε την πλαστή βεβαίωση αποδοχών θέτοντας την εμπορική σφραγίδα και την υπογραφή του ιδιοκτήτη του Γραφείου Γενικού Τουρισμού στο οποίο εργαζόταν ως λογιστής.

Επίσης ο 25χρονος κάτοικος Ρόδου – σύμφωνα πάντα με την αστυνομία- γνώριζε για την πλαστότητα της βεβαίωσης αποδοχών και μετά την εκταμίευση του δανείου θα εισέπραττε από την 23χρονη το χρηματικό ποσό των 3000 ευρώ ως οικονομική βοήθεια.

Σε ότι αφορά το πρώτο δάνειο ύψους 13.000 ευρώ το είχε εισπράξει πριν από 20 ημέρες η άλλη 23χρονη κάτοικος Ιαλυσού καταθέτοντας ως δικαιολογητικά πλαστή βεβαίωση αποδοχών την οποία είχε επίσης προμηθευτεί από τον 40χρονο με τη διαμεσολάβηση του 34χρονου έναντι του χρηματικού ποσού των 500 ευρώ. Από το ποσό των 13.000, η 23χρονη έδωσε στον 34χρονο 9.500 ευρώ ως οικονομική βοήθεια.

Αλλά και ο 31χρονος μαζί με τον 34χρονο κάτοικο Ιαλυσού μεσολάβησαν στον έτερο λογιστή που αναζητείται προκειμένου έναντι του ποσού των 600 ευρώ να τους παραδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικής δήλωσης στο όνομά της 23χρονης κάτοικου Ιαλυσού το οποίο χρησιμοποιήθηκε και αυτό ως δικαιολογητικό για την σύναψη του δανείου της.

Τέλος ο 31χρονος πραγματοποίησε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προμηθευτεί από τον λογιστή που αναζητείται και από τον 40χρονο πλαστά έγγραφα στο όνομα του αδελφού του προκειμένου να συνάψει δάνειο πλην όμως δεν ολοκλήρωσε την πράξη του. Στην κατοχή της 23χρονης κάτοικου Ιαλυσού βρέθηκε μια πλαστή βεβαίωση αποδοχών η οποία και κατασχέθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο