Ο φετινός Μάρτης «έψησε» τη γη - Ο θερμότερος των τελευταίων 135 ετών!

Ο φετινός Μάρτης «έψησε» τη γη - Ο θερμότερος των τελευταίων 135 ετών!

Ο φετινός Μάρτης «έψησε» τη γη - Ο θερμότερος των τελευταίων 135 ετών!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 214 ΦΟΡΕΣ

Καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με τον περασμένο Μάρτιο να αποτελεί τον θερμότερο μήνα των τελευταίων 135 ετών, καταγράφοντας την υψηλότερη μέση θερμοκρασία, από το 1880, οπότε και ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,85 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του Μαρτίου κατά τον 20ό αιώνα.

«Η θερμοκρασία για τον Μάρτιο ήταν η υψηλότερη για την περίοδο 1880-2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010 κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου», όπως αναφέρει η έκθεση της ΝΟΑΑ, τονίζοντας πως το 2014 ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στην ιστορία, ενώ οι πρώτοι τρεις μήνες του 2015 συνολικά είχαν υψηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ού αιώνα κατά 0,82 βαθμούς Κελσίου, δείχνοντας πως το 2015 έχει σαφή τάση να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ του 2014.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερθέρμανση οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, στο λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης η επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Εξάλλου τον περασμένο Μάρτιο τα επίπεδα του πάγου της Αρκτικής ήταν τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, περίπου 7,2 τοις εκατό κάτω από το μέσο όρο του 1981-2010, σύμφωνα με την έκθεση. Η υπερθέρμανση κυρίως εντοπίζεται στις περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο χειμώνας που περάσαμε ήταν θερμότερος του μέσου όρου στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. Εξαίρεση αποτελεί η ανατολική ακτή των ΗΠΑ που βρέχεται από τον Ατλαντικό, όπου έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από το ξεκίνημα του έτους.

Ρεκόρ το 2014
Το έτος που αφήσαμε πίσω μας, το 2014, υπήρξε το θερμότερο στη Γη από το 1880, σύμφωνα με τις διαφορετικές μετρήσεις που διενήργησαν η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) και η NASA.

Τα δέκα θερμότερα έτη στην ιστορία έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά με εξαίρεση το 1998.
Η τελευταία εκτίμηση για το 2014 είναι σύμφωνη με τη μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως προβλέπουν οι αναλύσεις των επίγειων θερμοκρασιακών μετρήσεων που διενήργησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Γκοντάρ (GISS) της NASA στη Νέα Υόρκη. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν και οι επιστήμονες της NOAA με έκθεση που δημοσιοποίησαν στα μέσα Ιανουαρίου 2015.

Από το 1880 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, μια τάση που οφείλεται στην αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η υπερθέρμανση αυτή έχει καταγραφεί κυρίως τα τελευταία 30 χρόνια.

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά θερμών ετών σε μια σειρά θερμών δεκαετιών. Παρότι η μέση θερμοκρασία ενός μεμονωμένου έτους μπορεί να διαμορφωθεί από ανεξέλεγκτες μετεωρολογικές συνθήκες, οι μακροχρόνιες τάσεις μπορούν να αποδοθούν σε παράγοντες με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως επισήμανε ο διευθυντής του GISS.

Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική
Η μέγιστη έκταση των πάγων της Αρκτικής φέτος το χειμώνα ήταν η μικρότερη που έχει καταμετρηθεί από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, το 1979, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο (NSIDC) των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η επιφάνεια του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό γύρω από το Βόρειο Πόλο έφθασε πάνω από 14,54 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 25 Φεβρουαρίου, ελαφρώς μεγαλύτερη από τον Καναδά και τώρα αναμένεται να συρρικνωθεί με την τήξη των πάγων την άνοιξη. Η τιμή αυτή πρέπει να είναι η μέγιστη για φέτος, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δηλαδή 1,10 εκατομμύριο τ.χλμ. κάτω του μέσου όρου των 15,64 εκατομμυρίων τ.χλμ. που είχε καταμετρηθεί από το 1981 έως το 2010 και 130.000 τ.χλμ. κάτω από το ελάχιστο προηγούμενο το 2011.

Φέτος, το μέγιστο έφθασε δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο όρο μεταξύ 1981 και 2010, δηλαδή στις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε το NSIDC.

Η ημερομηνία της μέγιστης έκτασης των πάγων της Αρκτικής ποικίλλει σημαντικά από τη μια χρονιά στην άλλη, από τις 24 Φεβρουαρίου 1996 το νωρίτερο έως τις 2 Απριλίου το αργότερο το 2010, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Δεδομένης της μεταβλητότητας της επιφάνειας των πάγων αυτή την εποχή του έτους, είναι πιθανό ο πάγος να συνεχίσει να επεκτείνεται κατά τη διάρκεια των προσεχών δύο ή τριών εβδομάδων, εκτιμούν οι παγετωνολόγοι. Ωστόσο, φαίνεται στο εξής απίθανο να παραχθεί επαρκής συσσώρευση πάγου για να ξεπεράσει την έκταση που καταγράφηκε στις 25 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2014-2015, οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό αυξήθηκαν κατά 9,91 εκατομμύρια τ.χλμ., αύξηση σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με τον χειμώνα 2013-2014 που καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ.

Ο μειωμένος σχηματισμός πάγου κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου χειμώνα εξηγείται εν μέρει από έναν ασυνήθιστο συνδυασμό αεροχείμαρρου τον Φεβρουάριο, που μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού προκαλώντας μια μειωμένη έκταση πάγου στη Βερίγγειο και την Οχοτσκική Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου, οι θερμοκρασίες στο σύνολο της ανατολικής Αρκτικής σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων ήταν αρκετούς βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο μέχρι οκτώ με δέκα βαθμούς στη Θάλασσα Μπάρεντς, βορείως της Νορβηγίας, διευκρίνισε το NSIDC.

Ελ Νίνιο - Ελ Νίνια
Οι επιστήμονες αναμένουν διακυμάνσεις στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία τα επόμενα έτη υπό την επίδραση φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο και το Ελ Νίνια. Τα φαινόμενα αυτά θερμαίνουν ή ψύχουν τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και θεωρείται ότι διαδραμάτισαν ρόλο στην εξομάλυνση της υπερθέρμανσης κατά τα 15 τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ρεκόρ του 2014 σημειώθηκε χωρίς να έχει εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο.

Οι τοπικές διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες επηρεάζονται από τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες παρά από τις παγκόσμιες τάσεις. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, κατά το 2014 περιοχές των Μεσοδυτικών Πολιτειών και της Ανατολικής Ακτής ήταν ασυνήθιστα ψυχρές, ενώ η Αλάσκα και τρεις δυτικές Πολιτείες -Καλιφόρνια, Αριζόνα και Νεβάδα- είδαν τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Καταστροφικό κλίμα
Για την οικολογική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) «αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού. Η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει στον αρκτικό κύκλο και χωρίς μια δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα καταλήξουμε να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, απρόβλεπτο και καταστροφικό για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους», όπως δήλωσε η Σαμάνθα Σμιθ, υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας για το κλίμα και την ενέργεια του WWF.

Το WWF, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας το 1881. Σχεδόν 200 κράτη έχουν δεσμευτεί να επεξεργαστούν μια συμφωνία το Δεκέμβριο στο Παρίσι με στόχο την επιβράδυνση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο άλλο άκρο του πλανήτη, το NSIDC ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική ήταν ο τέταρτος μικρότερος για το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες του κλίματος αποδίδουν αυτή την κατά τα φαινόμενα αντιφατική τάση πιθανόν στην αλλαγή των ανέμων και των ρευμάτων.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή