SOS εκπέμπουν τα μικρά νησιά

SOS εκπέμπουν τα μικρά νησιά

SOS εκπέμπουν τα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 358 ΦΟΡΕΣ

Αδειάζουν από κατοίκους χρόνο με το χρόνο τα μικρά νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο ελλείψει σχολείων, γιατρών και ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Οι λιγοστοί κάτοικοι τα εγκαταλείπουν αναζητώντας τις υποδομές και την οργάνωση που λείπουν απο μέρη όπου ζουν λιγότερα απο 100 άτομα.

«Η έκταση των μικρών νησιών τα οποία δεν κατοικούνται πλέον, ξεπερνά σε άθροισμα την έκταση της Πάρου και της Νάξου» αναφέρει μιλώντας στο newsbomb.gr o κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του ΔΣ Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Οι νησιώτες «φυλλοροούν» από τα μικρά νησιά με σταθερούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 καταγράφηκαν ως ακατοίκητα τα εξής: Σχίζα (Μεσσηνιακές Οινούσσες ), Τρίκερι (Αργοσαρωνικός) Τσουγκριά και Αδέλφι Αλοννήσου ( Σποράδες), Λέβιθα, Κίναρος, Διάπορος, Ρω, Στρογγυλή Μεγίστης (Δωδεκάνησα), και ο Πασάς από το Βορειοανατολικό Αιγαίο τις Οινούσσες.



(Η νήσος Στρογγύλη έχει μεταβληθεί σε πεδίο βολής)

Οι προβλέψεις- σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες: Στις επόμενες δυο απογραφές θα δηλώσουν μηδέν κάτοικους τα: Σαρία, Καλόλιμνος, Γυαλί, Φαρμακονήσι (Δωδεκάνησα) Περιστέρα (Σποράδες), Δοκός Αργοσαρωνικός και Αντίπαξοι Ιόνιο.

Άλλα οκτώ νησιά έχουν μείνει με λιγότερους από 10 κάτοικους, «ξεχασμένους» από την πολιτεία: Μακρόνησος, Κάτω Αντικέρι , (Κυκλάδες), Σαμιοπούλα, Άγιος Μηνάς Φούρνων, (Βορειοανατολικό Αιγαίο), Μαράθι, Πλάτη Καλύμνου (Δωδεκάνησα), Χρυσή Κρήτης, Πιπέρι και Κυρά Παναγιά (Σποράδες) Σαπιέντζα (Μεσσηνία) και Σταμφάνη (Επτάνησα)

Στον ορίζοντα διαφαίνεται νέα κατηγορία νησιών με πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων που βρίσκονται στο ...κόκκινο: Ο Καστός από τα Επτάνησα, το παλαιό Τρίκερι (Θεσσαλία) τα Αντικύθηρα πάνω από την Κρήτη η Ψέριμος και οι Αρκιοί στα Δωδεκάνησα νησιά τα οποία σήμερα έχουν πληθυσμό μεταξύ 50 και 100 κατοίκων, μόλις τελειώσει το δημοτικό σχολείο και ο τελευταίος μαθητής, η οικογένεια θα αναγκαστεί να μετακομίσει.

«Ακόμα και η στροφή πολλών κατοίκων αστικών κέντρων προς την περιφέρεια λόγω της κρίσης καί της ανεργίας δεν ευνόησε τα μικρά νησιά» σχολιάζει ο κ. Κεχαγιόγλου καθώς όλοι προτιμούν μέρη που δεν είναι δυπρόσιτα και απομονωμένα.



(Ο κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών)

Όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου το ζήτημα του σχολείου είναι μείζονος σημασίας για να μείνουν κάτοικοι νεώτερης ηλικίας σε μικρά νησιά και αποτελεί την κύρια αιτία εγκατάλειψης.

Σε πολλά άλλα καταγράφεται έλλειψη σε υποδομές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ζωή κατοίκων και επισκεπτών. «Έως και πέρυσι στη Χάλκη δεν υπήρχε ΑΤΜ» σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στο Μεγανήσι, όπως τονίζει.

Επιστολή στον πρωθυπουργό - Επαφές στην Ευρώπη

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών απηύθυνε πρόσφατα επιστολή στον κ. Τσίπρα με την οποία εκφράζεται η αγωνία για την ερήμωση των μικρών νησιών. Ο κ. Κεχαγιόγλου έχει πολλές φορές απευθυνθεί και στα Ευρωπαική όργανα ζητώντας λύση.




(Αλιμνιά Χάλκης)

«Θα μπορούσαν να θεσπιστούν κίνητρα όπως ειδική μοριοδότηση για δασκάλους και γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά με λίγους κατοίκους, ώστε να γεννηθεί ενδιαφέρον» υπογραμμίζει μιλώντας στο newsbomb.gr. Προσθέτει ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια που ανήκει κάθε μικρό νησί να αποσπά έναν υπάλληλο για να ρυθμίζονται και διοικητικά και διαδικαστικά θέματα που επίσης αποτελούν «αγκάθι» για όσους επιλέγουν να μείνουν εκεί.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία

Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος

Άγγελος Φραγκάκης: Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία -Τι αφορά το City On Halki Pass