Για ρατσισμό κατηγορούν οι αθίγγανοι το δήμο Ρόδου

Για ρατσισμό κατηγορούν  οι αθίγγανοι το δήμο Ρόδου

Για ρατσισμό κατηγορούν οι αθίγγανοι το δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών

Επιστολή διαμαρτυρίας με απίστευτες καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου, έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών ο εκπρόσωπος των ΡΟΜΑ της Ρόδου κ. Βασίλης Στηροκλέας.

Στην επιστολή του προς τον Κ. Πουλάκη (γενικό γραμματέα του υπουργείου) αναφέρεται συγκεκριμένα:
“Αξιότιμε κ. γενικέ.
Ονομάζομαι Βασίλειος Στηροκλέας του Διονυσίου κι έχω την τιμή να εκπροσωπώ (κατόπιν αμετάκλητης εξουσιοδότησης ενός εκάστου όλων των ΡΟΜΑ που διαμένουν στο νησί της Ρόδου) όλους τους, ως αρμόδιος για την επίλυση των όποιων θεμάτων που κατά καιρούς προκύπτουν γύρω από τους ομοφύλους μου, στον τόσο δύσκολο βίο που διάγουν και που είναι γνωστό στους πάντες.
Μεταξύ των τόσο μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν, δύσκολων ενδεχομένως των περισσότερων εξ’ αυτών στην επίλυσή τους, υπάρχουν και μερικά τα οποία και πολύ εύκολα είναι ως προς τη λύση τους, αλλά και Απορίας Άξιον, γιατί δεν λύνονται.

Ένα εξ’ αυτών που ταλανίζει όχι μόνο τους ομοφύλους μου ΡΟΜΑ στη Ρόδο, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, είναι το θέμα καθαριότητας γύρω από τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ, στην περιοχή Καρακόνερο Ρόδου, που δημιουργεί εστία μόλυνσης για την περιοχή και κατά συνέπεια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ως προς την υγεία όλων μας ανεξαιρέτως.
Απευθυνθήκαμε κατ’ επανάληψη στη Δημοτική Αρχή, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, στα πλαίσια της αλληλεγγύης και κατανόησης που εκ των πραγμάτων μας διακρίνουν στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστον και λόγω αδυναμίας για κάτι διαφορετικό.
Βλέπετε, εμείς, ως νομάδες καταυλισμών φτώχειας και ανέχειας, δεν μπορούμε ούτε να απαιτήσουμε κάτι ηχηρά, ούτε νομική υποστήριξη να έχουμε ιδιαίτερη, διότι δεν έχουμε χρήματα.
Απλά παρακαλούμε για κάτι που και λογικό είναι, αλλά και αναγκαίο για όλο τον κόσμο.
Να παίρνουν τα σκουπίδια από εκεί που τα τοποθετούμε, να είμαστε κι εμείς λιγότερο βρώμικοι, τουλάχιστον μέσα στα όρια της υγειονομικής πολιτικής του τόπου.
Και η απάντηση που πήραμε τελευταία από το δήμαρχο Ρόδου, ήταν: “Σιγά μην καθαρίζουμε και τους γύφτους τώρα”.

Επί σειρά ετών εκλιπαρούμε για το θέμα αυτό. Γνωρίζουμε πως κατά καιρούς έχουν δοθεί διάφορα σοβαρά κονδύλια εκ μέρους της Ευρωπ. Ένωσης για τους ΡΟΜΑ στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε, πως για κάθε καινούργιο πρόγραμμα της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ κ.λπ.), η εκάστοτε κυβέρνηση μας χρησιμοποιεί για να αποσπάσει διάφορα κονδύλια που αφορούν εμάς, τους ΡΟΜΑ, χωρίς ποτέ να έχουμε δει ένα καλό για μας.
Όμως σ’ αυτή την περίπτωση, λέμε: “Ως εδώ και μη παρέκει”.
Και γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο, αλλά και γιατί εισπράττουμε στην περίπτωση αυτή έναν ατέλειωτο ρατσισμό, που μεταφράζεται ποικιλοτρόπως.
Είναι γιατί είμαστε γύφτοι;

Και τι σημαίνει αυτό; Πολίτες β, γ, δ, διαλογής;
Πολύ πίσω από τους λαθρομετανάστες, σχεδόν ένα με τα σκουπίδια;
Και διερωτάται κανείς: Γιατί;
Εξυπηρετεί κάτι αυτό, προβάλλοντας μάλιστα μια ρατσιστική εικόνα απέναντί μας, κι αν ναι, τι ακριβώς;
Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε άλλες παραμέτρους που ενδεχομένως θα εξυπηρετούσαν τον κ. δήμαρχο, παίρνοντας τέτοια θέση απέναντί μας.
Σε άλλες περιπτώσεις με αποκαλούσε “κουμπάρο”. Μάλλον είχε το λόγο του.
Τώρα λέει: “Σιγά μην καθαρίζω και τους γύφτους”.
Μάλλον και τώρα έχει το λόγο του.

Εμείς είμαστε περήφανοι ως αποκαλούμενοι Γύφτοι, Τσιγγάνοι, ή όπως αλλιώς μας «ονομάζουν».
Του το είπα μάλιστα πριν λίγο καιρό, μέσω μιας επιστολής, με την οποία του εξήγησα μερικά πράγματα γύρω από εμάς ως φυλή και τοποθετήθηκα παράλληλα για την επίλυση του πολύκροτου θέματος της μετεγκατάστασής μας, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, σε κάποιο άλλο σημείο, πάντα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, ως ορίζεται από την commission. (Σας στέλνω συνημμένο σχετικά).
Ο δήμαρχος μάλλον έχει άλλες βλέψεις κι επειδή δεν συζητά ως πρέπει αλλά και ως οφείλει το θέμα τούτο, χρησιμοποιεί την «εξουσία» του, εκβιαστικά κατά την κρίση μου, αφήνοντας μας μέσα στη βρώμα και την δυσοδία, δημιουργώντας έτσι τεράστιους κινδύνους από πλευράς υγείας. Η κατάστασή μας είναι αφόρητη.

Παρακαλώ θερμά κ. Γενικέ όπως επιληφθείτε του θέματος, πριν είναι πολύ αργά.
Το ρατσισμό τον έχουμε βιώσει καλά στο πετσί μας. Απλά ο κ. Δήμαρχος μας τον υπενθύμισε.
Βλέπετε, ανήκει μάλλον σ’ αυτούς τους κυρίους, που και τον τροφοδοτούν αλλά και τον χρησιμοποιούν αναλόγως την περίσταση.

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο, είναι τη βρώμα.
Προσέξατε με καλά: Εμείς οι Γύφτοι, δεν αντέχουμε τη βρώμα.
Καταλαβαίνετε το μέγεθος της ανάγκης μας. Κάντε κάτι πριν είναι αργά. Δεν είναι ώρα ν’ ασχοληθούμε με μεροληψίες. Με μικροπρέπειες πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η κατάσταση θεωρείται πραγματικά υψίστου κινδύνου. Ασφυκτιούμε στην κυριολεξία. Και δεν θα υποκύψουμε σε καμιά περίπτωση ρατσιστικής μεταχείρισης;.
Είμαστε Γύφτοι, Τσιγγάνοι, περήφανη φυλή. Έλληνες Χριστιανοί στην καταγωγή. Μας χρησιμοποιούν στις ανάγκες τους. Όχι όμως παίζοντας με τις ζωές μας και τις ζωές των περιοίκων Ροδίων.
Όχι άλλες σκοπιμότητες. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Ζητάμε ουσιαστικά την επίλυση του θέματος τούτου».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου