“Ο Έλληνας ξέρει να βρίζει και να διαμαρτύρεται...”!

“Ο Έλληνας ξέρει να βρίζει και να διαμαρτύρεται...”!

“Ο Έλληνας ξέρει να βρίζει και να διαμαρτύρεται...”!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 712 ΦΟΡΕΣ

Ο ξενοδόχος κ. Γιώργος Γεωργιάδης σχολιάζει την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας

Είναι ωραίος, η κουβέντα μαζί του είναι απολαυστική, οι αλήθειες που λέει απλές και συνήθως πικρές γιατί έτσι είναι πάντα οι αλήθειες!

Η ζωή του ένα παραμύθι που μας το διηγήθηκε μια προηγούμενη φορά, αυτός που έζησε πολλές ζωές μέσα σε μία, μεγαλώνοντας στη Γαλλία, ξεκινώντας απ΄ το Καμερούν, ζώντας ως play boy, κάνοντας πάρτι που γράφτηκαν στην ιστορία της Ρόδου τότε που έτρεχε με τα γρήγορα αυτοκίνητα και παντρευόταν μία Γαλλίδα, μια Σουηδέζα, μια Αμερικάνα και μια Ρωσίδα σήμερα.

Ένας πολίτης του κόσμου ένας ξενοδόχος που δικαιούται να ομιλεί γιατί γνωρίζει και επιπλέον δεν χρωστάει σε κανέναν!

Πως τα βλέπετε, θα ΄χουμε τουρίστες φέτος;
Τουρίστες θα ΄χουμε, αλλά τα λεφτά θα είναι μετρημένα. Εκείνα που είχαμε μάθει που πετούσαν τα λεφτά τους και τα πετούσαμε κι εμείς, αυτό τελείωσε.

Με τη ρωσική αγορά τι γίνεται;
Οι Ρώσοι περνάνε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Πριν από ενάμιση με δύο χρόνια ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε ένα ρούβλι. Τώρα ένα ευρώ είναι Ο,40 ρούβλια, οπότε η Ελλάδα είναι ακριβή ενώ η Τουρκία έχει μια συνεχή υποτίμηση γι αυτό πάνε εκεί.

Ποιες εθνικότητες μας έρχονται;
Η αγορά μας είναι 50% Άγγλοι και Γερμανοί, ένα άλλο 35% είναι οι άλλοι Ευρωπαίοι και το υπόλοιπο είναι ό,τι μαζέψουμε. Το φαΐ μας είναι Άγγλοι και οι Γερμανοί.

Στο δικό σας ξενοδοχείο ποιοι έρχονται κυρίως;
Εμείς έχουμε Σκανδιναβούς. Κάποτε για τον Σκανδιναβό η Ρόδος, η Ελλάδα ήτανε πολύ φθηνή. Τώρα έχουμε ακριβύνει εμείς δεν είναι ότι έχουνε φθηνύνει αυτοί. Έρχονται ακόμα αλλά δεν ξοδεύουν και πάνε σε μικρά ξενοδοχεία. Σε ποσοστό 95% είναι πελάτες της πόλης.


Ποια είναι η συμπεριφορά τους;
Εξαρτάται αν θα πάρει και το πρωινό του ακόμα ο Σκανδιναβός. Βλέπω πως παίρνει ψωμάκι, ντομάτα που έχει αγοράσει απ΄ έξω, έχει αγοράσει το νερό από το σούπερ μάρκετ και πάει στο δωμάτιό του. Από την άλλη όμως είναι ο πελάτης που μπορεί να έρθει και τρεις φορές τη σεζόν.

Έχω έναν πελάτη τώρα που έχει έρθει στο ξενοδοχείο αυτό 20 φορές και τρεις φορές κάθε χρονιά και έρχεται αυτός, η κόρη του κι η εγγονή του. Είναι οι λεγόμενοι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, οι πιστοί μας πελάτες. Αυτός είναι Φιλανδός, αλλά έχουμε και Νορβηγούς. Είναι άνθρωποι που δεν ξοδεύουν σαν τον Έλληνα άσκοπα. Εμείς για να πάμε κάπου πρέπει να έχουμε λεφτά να ξοδέψουμε, αλλιώς δεν πάμε. Γι αυτόν οι διακοπές είναι βίωμα.

Ο Έλληνας δηλαδή πως φέρεται;
Ο Έλληνας δεν ξέρει να φάει. Πήγαινε στα μπουζούκια, αλλά έτρωγε ένα σουβλάκι, το προτιμούσε αντί να πάει να φάει κάπου καλά. Δεν ξέρει να φάει. Η Στοκχόλμη που έχει 500.000 κατοίκους έχει 10 μπαρ. Τα Δωδεκάνησα με 140.000 κατοίκους έχουν 4.000 εστιατόρια, μπαρ, καφενεία. Από εδώ που καθόμαστε μέχρι την οδό Αμερικής έχει επτά μπαρ. Ήμουν στην καφετέρια με τη γυναίκα μου και ήταν κάποιος που με το τηλέφωνο έκανε όλες τις δουλειές του από κει.

Εργολάβος ήταν αυτός και έστελνε το συνεργείο στο ένα σημείο, μιλούσε για τα υλικά με άλλον, έκανε όλες τις δουλειές του από το τηλέφωνο. Η Σουηδία έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια μαγαζιά γρήγορου φαγητού. Ο Έλληνας αν δεν πάει στο μανάβη, στο χασάπη, λες και θα μας πιάσει καμιά πείνα... Δεν το κάνει ο Γάλλος, ο Γερμανός, το κάνουμε εμείς με τα δανεικά που ζούμε αυτή τη στιγμή και κάνουμε και το μάγκα.

Κάνουμε το μάγκα επειδή προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό;
Αν είμαστε εθνικά υπερήφανοι δανεικά δεν ζητούμε. Αν ζητούμε δανεικά τότε με τους όρους των δανειστών, αλλιώς μην πάρεις δανεικά. Εμείς θέλουμε και δανεικά και να μην μας μαλώνουν. Εμείς είμαστε σκατομαθημένοι. Είναι σαν αυτήν που κάνει βίζιτα και λέει “δώσε μου λεφτά και μη με πηδήξεις...”!

Λεφτά χωρίς πήδημα δεν γίνεται. Δεν παράγουμε τίποτα. Παίρνω κρεμμύδια δικά μας και τα μισά είναι σάπια. Καταναλώνουμε Ολλανδέζικα κρεμμύδια, πουλάμε Ολλανδέζικα στη λαϊκή. Μέχρι τώρα είχαμε τους Αλβανούς στη δουλειά. Αυτοί κάνανε λεφτά, δουλεύουνε. Τώρα ο Αλβανός παίρνει μαύρους στη δουλειά του. Ο Έλληνας ξέρει να βρίζει και να διαμαρτύρεται όπως κανένας άλλος.


Πάλι τα λέτε χύμα, το συνηθίζετε άλλωστε!
Γιατί δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, ούτε σε τράπεζα, ούτε σε υπαλλήλους, ούτε σε προμηθευτή, ούτε καθυστέρηση δεν έχω. Αλλά ούτε μπράβο έχω ακούσει ποτέ. Σ΄ αυτούς που χρωστούν, που είναι προβληματικοί τους κάνουν διευκολύνσεις και τους χαϊδεύουν, εγώ το μόνο που κέρδισα είναι δυό κάδοι σκουπιδιών στο ξενοδοχείο μου απ΄ έξω. Μπορούν να τους βάλουν απέναντι, αλλά όχι, εδώ. Η Ελλάδα είναι αυτή, τιμωρεί και τρώει τα καλά παιδιά της και διοικούν οι άλλοι.

Ο Τσίπρας πως σας φαίνεται;
Άκουσα τον Μπουτάρη που το λεγε και μ΄ άρεσε: “Καλό παιδί, με καλούς τρόπους, αλλά κάποτε πρέπει ν΄ αποφασίσει να κυβερνήσει”. Όπως ήταν έτσι θα πάμε, κλαίγοντας, διαμαρτυρόμενοι, κακομαθημένοι... Ο πατέρας μου έφερε το πρώτο μεταπολεμικό αυτοκίνητο στη Ρόδο, το 1950. Το 1970 που φτιάξαμε αυτό εδώ το ξενοδοχείο το “Κονσταντίν” η Ρόδος είχε 5.000 αυτοκίνητα.. Όταν έκανα την επέκταση το 1980 η Ρόδος είχε 20.000 αυτοκίνητα, σήμερα έχει 75.000 αυτοκίνητα!

Ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε τενεκέδες, κι αν πληρώναμε τα πρόστιμα που έπρεπε να επιβάλλονται από την Τροχαία για παρκαρίσματα, και παραβάσεις η Ελλάδα θα είχε λύσει σχεδόν το πρόβλημά της. Η πρώην γυναίκα μου η Σουηδέζα είχε ένα πρόστιμο τώρα στη Σουηδία 50 ευρώ, αν δεν το πλήρωνε εντός δέκα ημερών θα πήγαινε στα 500 ευρώ και το επόμενο είναι κατάσχεση. Εδώ μόνο τα κορόιδα πληρώνουν.

Παντρευτήκατε πολλές φορές, γυναίκες από διαφορετικές χώρες, που έρχονται μαζί με τα παιδιά σας, κι είσαστε όλοι μαζί...Θα ρθουν και φέτος;
Όλοι εδώ είναι, Ιούλιο-Αύγουστο. Η πρώτη μου γυναίκα είναι Γαλλίδα, η δεύτερη Σουηδέζα, η τρίτη Αμερικάνα, η τέταρτη Ρωσίδα από τη Σιβηρία. Ευρώπη,-Ασία- Αμερική, εγώ γεννήθηκα στην Αφρική στο Καμερούν, έχω σχέση με τέσσερις ηπείρους, είμαι διηπειρωτικός!

Αν ήταν να ξαναρχίζατε κ. Γεωργιάδη, τι δεν θα κάνατε;
Αν ήταν να ξανάρχιζα θα έκανα τα ίδια ακριβώς λάθη, ίσως και μερικά που δεν έκανα. Για ένα λάθος ζούμε. Να σου πω κάτι: Αν κάτι είναι στραβό, αλλά το θελες, θα πεις την άλλη μέρα “μ΄ άρεσε όμως...”!Αν κάνεις κάτι στραβό και την άλλη μέρα πεις “τι το θελα...”, είναι σαν να λες “λάθος έκανα...”, για να μην πω κάτι άλλο πιο βαρύ γιατί έχουμε και το ΕΣΡ. Είναι λάθη που γι αυτά ζούμε.

Επομένως τι έχεις σημασία σ΄ αυτή τη ζωή, κάπου θα έχετε καταλήξει!
Να μην αδικήσεις κανέναν, να μη ζεις εις βάρος κανενός, τα υπόλοιπα όλα μπορείς να τα κάνεις.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος