Το Μεταπτυχιακό Τμήμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανοίγει τα ακαδημαϊκά του φτερά στη Σμύρνη…

Το Μεταπτυχιακό Τμήμα  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανοίγει τα ακαδημαϊκά  του φτερά στη Σμύρνη…

Το Μεταπτυχιακό Τμήμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανοίγει τα ακαδημαϊκά του φτερά στη Σμύρνη…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) έχει κατορθώσει να περιλάβει ένα σημαντικό πλήθος επιστημονικών δραστηριοτήτων σχετικά με την κοινωνικοοικονομική διάσταση του τόπου μας. Μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση και την εξωστρέφεια που το διακρίνει αναλύει, ερευνά και προτείνει ευέλικτες μορφές επίλυσης θεμάτων στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.


Είναι σίγουρα μια ξεχωριστή νότα ακαδημαϊκής παραμέτρου η οποία προσφέρει άπλετα και γενναιόδωρα τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό με επέκταση σε ζητήματα πολεοδομίας, αγροοικονομίας και αστικής συμπεριφοράς, χωρίς να εγκαταλείπει την προσχολική αγωγή και τους βασικούς άλλους πλούσιους στόχους του Τμήματος.

Το σπουδαίο είναι ότι δεν περιορίζεται στο ζωτικό χώρο του Αιγαίου αλλά πλησιάζει Κεφάλαια από όλο τον ελλαδικό χώρο χωρίς διακρίσεις γιατί το ελληνικό οικοσύστημα έχει πολλά κοινά ανά περιοχή και στο οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένοι «φράχτες» και εμπόδια εξέτασης.
Μέσα σε αυτό το ανοικτό πνεύμα, το ειδικό πρόγραμμα της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Ρόδο άνοιξε διαύλους επαφής με το «Ege Universitesi» της Σμύρνης από το 2000 ενισχύοντας το γενικότερο πλαίσιο του εμπλουτισμού παραμέτρων χαμηλής πολιτικής (low politic) μεταξύ των δυο χωρών, όπως είναι η εκπαίδευση και το περιβάλλον ακολουθώντας στους κανόνες των Διεθνών Σχέσεων.

Η εκπαίδευση και το περιβάλλον αφορούν παράλληλα συστατικά της αειφορίας τα οποία έχουν υιοθετεί από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Μάλιστα οι επιστήμονες αποδίδουν μεγάλο βάρος στην επέμβαση της αειφορίας στην εξέλιξη των γεγονότων της σημερινής υπερμεγέθυνσης τα οποία περιστοιχίζουν την υπάρχουσα βιοποικιλότητα προκαλώντας όμως σωρεία προβλημάτων τα οποία έχουν ανάγκη άμεσης διακρατικής «περίθαλψης».

Επιμένοντας σε αυτό, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανανέωσε τη συνεργασία με το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης το 2012 και έτσι τα δύο Τμήμα της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» συντρέχουν κοινή θεματολογία η οποία συνεχώς επικαιροποιείται.

Πρόσφατα το Τμήμα επισκέφθηκε τη Σμύρνη σ΄ ένα τριήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι συσφίγγοντας τις σχέσεις μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων, μάλιστα η κ. Καΐλα, η κ Ξανθάκου διακεκριμένες καθηγήτριες και ο επίκουρος καθηγητής κ. Παπαβασιλείου συνοδοί του Τμήματος είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τους: Rezan Tatlidil, καθηγήτρια οικονομίας αειφόρου περιβάλλοντος Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος του «Ege Universitesi» και τον Ercan Tatlidil καθηγητή κοινωνιολογίας περιβάλλοντος και Μ.Μ.Ε του ιδίου Πανεπιστημίου ώστε να προετοιμαστεί διεθνές συνέδριο στη Ρόδο για ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Είναι βέβαιο ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εργάζεται συνετά και με μεθοδικότητα ώστε να διάθεση στην τοπική κοινωνία όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για τον επιτελικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο μας στην Νοτιοανατολική πλευρά της Μεσόγειο.

Σε μια εποχή που η μισή Μεσόγειος φλέγεται, τα καραβάνια των μεταναστών ξεκινούν από τα πέρατα της Ασίας για το δρόμο προς την Ευρώπη, οι πρόσφυγες της Συρίας να επιζητούν μια ελπιδοφόρα γωνιά επιβίωσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έρχεται να ρίξει γέφυρες με τα απέναντι Παράλια στη κατεύθυνση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης αναδεικνύοντας αξίες όπως είναι η ειρήνη, η συνύπαρξη των λαών, το μέρισμα οφέλους της γνώσης για την ίδια γειτονιά, για την ίδια διάθεση αλτρουισμού.

Το Περιβάλλον είναι η συγκολλητική ουσία διαφορών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων γιατί χωρίς τη βιώσιμη έκφραση του το μέλλον των κατοίκων βαίνει μονοδρομικά προς τον αφανισμό.
Η γνώση είναι ο εξοπλισμός για την επιτυχία του εγχειρήματος στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων περιβάλλοντος και φύσης στη θεώρηση ότι «Το Αιγαίο ενώνει…δεν χωρίζει».
Η Εκπαίδευση ως λειτούργημα αποτελεί τον ογκόλιθο της αγωγής και της πολιτιστικής καλλιέργειας, όπου οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το κοινό συμφέρον, την αναγκαιότητα της συνεργασίας, της επαφής, της πορείας για ένα αειφόρο μέλλον.

Τα Πανεπιστήμια, οι κυψέλες πνευματικής ζύμωσης και φωλιές θαλπωρής ιδεών και στροφής για την νέα ουμανιτά αποτελούν την εμπροσθοφυλακή για την προαγωγή της καινοτομίας στη ζωή και στη μετάλλαξη του ισχύοντος «φέρεσται».

Η κοινωνία χρειάζεται μια υπέρβαση ξεπερνώντας το πάθος της κατανάλωσης, τη ροπή του σκληρού ανταγωνισμού, την ιδιοτέλεια του ατομικισμού, τον βιασμό της φύσης, την στρεβλή ταξική αναρρίχηση και την επιδίωξη της ισχύος μέσα από εργαλεία διαφωνίας και επιβολής με ασύμμετρα μέσα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα περιφερειακό Ίδρυμα, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια υπερνικώντας γραφειοκρατικές αδυναμίες, τυπολατρικές αγκυλώσεις και ελλείψεις πόρων λειτουργίας.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» κτίζει με συνέπεια το όνειρο της ειρήνης και την ακαδημαϊκής συνεύρεσης όλης της περιοχής του Αιγαίου αφουγκράζοντας την σημερινή ρευστή κατάσταση και ελπίζοντας στην αειφόρο προοπτική της.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"