Συμμετοχή στη δράση Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

Συμμετοχή στη δράση Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

Συμμετοχή στη δράση Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 179 ΦΟΡΕΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Κάσου συμμετείχε φέτος στο πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA. Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 4.000 - 6.000 μαθητές, να γίνονται εθελοντικά μέλη του, να ενημερώνονται και να αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μικροί μαθητές να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι τα σκουπίδια στις θάλασσες και στις ακτές, δε δίνεται μόνο από ΟΤΑ και κυβερνήσεις, αλλά και από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας.

Η HELMEPA, για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, συντόνισε την πρωτοβουλία Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 8-10 Μαΐου 2015, με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας.

Στα πλαίσια αυτά και σε συνδυασμό με την πρόσκληση του Δήμου Κάσου ο Σύλλογος και τα σχολεία της α/βαθμιάς μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς προέβησαν στον καθαρισμό των παραλίων Κοφτερής και Εμπορείου .

Τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν , καταγράφηκαν στο ειδικό έντυπο καταγραφής και θα σταλούν τις επόμενες μέρες στη HELMEPA, για επεξεργασία. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την καταγραφή συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές. Επιπλέον, προωθούνται στους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Θαλάσσιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κάσου συμμετείχαν ενεργά : Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου Κάσου , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοχωρίου και ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Κάσου
Φυσικά δεν χρειάζεται να «ντυνόμαστε» προστάτες της Γης μόνο για μια μέρα γιατί έτσι δε θα καταφέρουμε πολλά. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μία διαφορετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στη Γη όλο το χρόνο, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Για το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων
Η Πρόεδρος
Γέμελα Ειρήνη

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)