Ιστοσελίδες, Eφαρμογές (apps) και προσωπικά δεδομένα

Ιστοσελίδες, Eφαρμογές (apps) και προσωπικά δεδομένα

Ιστοσελίδες, Eφαρμογές (apps) και προσωπικά δεδομένα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Το παράδειγμα της δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας How-old.net

Καθημερινά άνθρωποι από όλον τον κόσμο συνδέονται στο διαδίκτυο, ανταλλάσοντας απόψεις, ανεβάζοντας εικόνες και βίντεο και ψάχνοντας πάσης φύσεως πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από τη Δράση ενημέρωσης saferinternet.gr κατά το διάστημα 19/12/2014 έως 15/03/2015, η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να έχει άγνοια τόσο γύρω από τις υπηρεσίες του Διαδικτύου και τις διαδραστικές του εφαρμογές, όσο και για τους όρους χρήσης ιστοσελίδων και των ποικίλων κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Ιδιαίτερα δημοφιλής έχει γίνει τελευταία η νέα εφαρμογή της Microsoft με το όνομα «how-old.net», η οποία υπολογίζει μέσω ενός εξειδικευμένου αλγορίθμου την ηλικία των χρηστών βάσει φωτογραφίας του προσώπου τους.

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες λοιπόν, "ανεβάζουν" καθημερινά φωτογραφίες δικές τους, φίλων, συγγενών και γνωστών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εφαρμογής, με σκοπό να διασκεδάσουν με τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις της εφαρμογής. Πόσοι όμως από τους χρήστες της εφαρμογής αυτής, έχουν διαβάσει τους όρους χρήσης, προτού τους αποδεχτούν και αρχίσουν να την χρησιμοποιούν;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η συγκεκριμένη εφαρμογή και άλλες παρόμοιες, χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα, εάν και με ποιο τρόπο τα επεξεργάζονται και τα προωθούν περαιτέρω.

Η εφαρμογή της Microsoft («how-old.net») -όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία- «δεν αξιώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε υλικού που παρέχεται από τους χρήστες (συμπεριλαμβανομένων σχολίων και προτάσεων) ή δημοσίευσης, ανάρτησης, ή υποβολής σε οποιεσδήποτε διαδικτυακές υπηρεσίες για προβολή τους στο ευρύ κοινό, ή στα μέλη οποιασδήποτε δημόσιας ή ιδιωτικής κοινότητας (συλλογικά "Υποβολές")».

Ωστόσο, αναρτώντας, δημοσιεύοντας, υποβάλλοντας, παρέχοντας ή καταθέτοντας τις φωτογραφίες μας, δίνεται στη Microsoft, στις συνεργαζόμενες εταιρίες και στις θυγατρικές της το δικαίωμα (άδεια) να χρησιμοποιούν τις υποβολές αυτές σε ότι αφορά την λειτουργία των διαδικτυακών επιχειρήσεων της, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, των δικαιωμάτων: της αντιγραφής, διανομής, μετάδοσης, δημόσιας προβολής, δημόσιας αναπαραγωγής, αλλαγής, μετάφρασης και επαναδιαμόφωσης των Υποβολών.

Παρέχεται επίσης η άδεια για δημοσίευση του ονόματος των χρηστών και η εκμίσθωση τέτοιων δικαιωμάτων σε οποιονδήποτε προμηθευτή των Διαδικτυακών αυτών υπηρεσιών.
(ακριβής μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο των Όρων Χρήσης στη διεύθυνση http://azure.microsoft.com/en-us/support/legal/website-terms-of-use/)

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποδεχόμενοι τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής ή μιας ανάλογης, τσεκάροντας το σχετικό κουτάκι (Αποδέχομαι τους όρους χρήσης ή i accept the terms of use), στην ουσία συναινούμε στην μεταβίβαση όλων των προσωπικών μας στοιχείων (όνομα, επώνυμο, email, φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία) στην εκάστοτε εταιρία που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή, χάνοντας έτσι και τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων.

Από το σημείο αυτό και εφεξής η εταιρία δύναται να διαχειρίζεται, να επεξεργάζεται και να προωθεί τα στοιχεία αυτά ως βούλεται και μάλιστα χωρίς να μας ενημερώνει πόσο δε μάλλον να ζητά τη συναίνεση μας για κάθε περαιτέρω προώθηση και επεξεργασία.

Tέλος, η εταιρία αναφέρει ότι είναι δυνατή η ανάκληση των δικαιωμάτων που οι χρήστες μεταβιβάζουν στην Microsoft μέσω της χρήσης της εφαρμογής, με τη διαγραφή της φωτογραφίας που είχαν προηγουμένων αναρτήσει.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η Microsoft δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης των χρηστών εάν μετά την διαγραφή της φωτογραφίας από τον εκάστοτε χρήστη, είχε προηγουμένως παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης των δεδομένων αυτών σε όλες ή κάποιες συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρίες.

Για τους λόγους αυτούς είναι σκόπιμο να τονίσουμε τη σημασία ανάγνωσης των Όρων Χρήσης μιας ιστοσελίδας, ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή εφαρμογής πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.

* Γράφει η Χρυσή Χρυσοχού

Δικηγόρος (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law)

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους