Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 637 ΦΟΡΕΣ

> Βούτυρο από καϊμάκι


Μαζεύουμε καϊμάκι από γάλα αγελάδας, κατσικίσιο ή πρόβειο. ΄Οταν μαζευτεί αρκετό, το κτυπούμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα ή τηγάνι. Το τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά και το ανακατεύουμε κάθε τόσο, για να μην κολλήσει. Καθώς ψήνεται, αρχίζει σιγά-σιγά να ξεχωρίζει το βούτυρο, πού το μαζεύουμε μ' ένα κουτάλι και το βάζουμε σ' ένα μικρό βάζο.

΄Οταν βγει όλο το βούτυρο, σβήνουμε τη φωτιά. Αυτό, πού μένει, το λέμε' ποψήματα ή σιτάκα και μπορούμε να το φάμε με ζάχαρη ή αλάτι ή και με αυγά τηγανητά. Το βούτυρο το χρησιμοποιούμε σε μακαρόνια, πιλάφι. Δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά.

Ξεχωρίζει το βούτυρο πιο εύκολα, αν την ώρα, πού ψήνεται το καϊμάκι, προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Μια κουταλιά της σούπας περίπου για 3 φλιτζάνια καϊμάκι.

> Γιαούρτι


1 κιλό γάλα,
2 κουταλάκια γιαούρτι, (μαγιά).

Βράζουμε καλά το γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Βουτούμε το μικρό μας δάχτυλο, μετρούμε μέχρι το δέκα και, αν το δάχτυλο μας δέχεται την θερμοκρασία του, τότε είναι έτοιμο για να το πήξουμε. Το γάλα δεν πρέπει να κρυώσει πολύ, γιατί δεν θα πήξει, αλλ’ ούτε να είναι και πολύ ζεστό, γιατί θα κάνει τσίρο (υγρό). Βάζουμε λίγο από το γάλα σ' ένα φλιτζανάκι και διαλύουμε καλά σ' αυτό το γιαούρτι (μαγιά).

Το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε, το βάζουμε σε κεσεδάκια και το αφήνουμε σκεπασμένο με μάλλινο ύφασμα σ' ένα ζεστό μέρος, για να πήξει. Δεν πρέπει να το κουνήσουμε καθόλου, ώσπου να τελειώσει το πήξιμο.

"Αν θέλουμε, βάζουμε κατόπιν το γιαούρτι σ' ένα σακκούλι ή τουλουπάνι, το κρεμούμε και το κάνουμε στραγγιστό γιαούρτι σακκούλας.

*Οι παραδοσιακές παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων