Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου

Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου

Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Λόγω της έλλειψης προσωπικού

SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στο περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου οι οποίοι, προχθές, πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχοντας σ’ αυτήν που εξαγγέλθηκε πανελλαδικά και περιγράφουν μία δραματική κατάσταση αφού το προσωπικό είναι τόσο λίγο που δεν φθάνει ούτε για να είναι ασφαλείας!

Χθες, στο προαύλιο του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, όπου και πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση, εκτός από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), Σωματείων και Συλλόγων της περιοχής μας, του ΠΑΜΕ, όπως και εκπρόσωποι Συλλόγων που υπάγονται σ’ αυτό.

Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκε το Σωματείο των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος των Οικοδόμων, το Σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων, όπως και των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά.

Ωστόσο, η κινητοποίηση δεν ήταν τόσο μαζική όσο θα περίμενε κανείς ώστε να είναι ανάλογη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο αφού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δυναμικό «παρών» θα έπρεπε να δώσει η ίδια η κοινωνία της Ρόδου, μια και η κατάστασή του αφορά όλους μας.

Οι εργαζόμενοι
Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ρόδου. Την κατάσταση περιγράφει με δραματικούς τόνους η Αντιπρόεδρος του Σωματείου κα Ελένη Αγγέλη, η οποία είναι 25 χρόνια νοσηλεύτρια: «Είναι μία καινούργια απεργιακή κινητοποίηση, που αφορά την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων. Διεκδικούμε δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια για όλους, τα εργασιακά μας δικαιώματα που καταπατούνται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια και την τελευταία πενταετία έχουν φθάσει στην αποκορύφωση.

Είμαστε εξαθλιωμένοι, είμαστε ασθενείς που νοσηλεύουμε ασθενείς και ζητάμε ασφαλή υγεία για όλους μας, και για τους εργαζόμενους και για τους νοσηλευόμενους».
Σύμφωνα με την ίδια, τους οφείλουν οκτώμισι χιλιάδες ρεπό, δεν υπάρχει ασφαλής νοσηλεία και υγεία και δηλώνουν κουρασμένοι και εξαθλιωμένοι ενώ, όπως λένε, δεν τους δίνουν το περιθώριο να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και έτσι όπως θέλουν.

Η κα Αγγέλη περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση ως εξής:
«Η κατάσταση είναι άθλια και, αυτή τη στιγμή, το νοσοκομείο στηρίζεται στους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει. Έχουμε απομείνει λιγότερο από το εν τρίτο του νοσηλευτικού προσωπικού, δουλεύουμε με το 60% των γιατρών, το παραϊατρικό προσωπικό που αφορά τον εργαστηριακό τομέα, βιοχημικό-αιματολογικό και ακτινολογικό, δεν υπάρχει και αυτό. Οι άνθρωποι κουράζονται να βγάλουν τις εξετάσεις των τμημάτων. Δεν γίνονται οι εξετάσεις στα άλλα ιδρύματα και έχουν περιοριστεί και οι εξορμήσεις της αιμοδοσίας, που ξέρετε τι κόστος έχει αυτό για τη δημόσια υγεία, για τα παιδιά της Μεσογειακής αναιμίας και για το καλοκαίρι που έρχεται και για τα τροχαία που γίνονται το νησί».

Οι συνταξιούχοι
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της Ρόδου, συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του κ. Πάρις Παπαθεοδώρου, και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ του νησιού μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, απαιτούν:
Άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών θέσεων του νοσοκομείου, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, κατάργηση κάθε είδους εισιτηρίων για εισαγωγές και εξετάσεις και δωρεάν για όλους ιατρική περίθαλψη υψηλής στάθμης.

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του Νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας γενικότερα, βάζει τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο», τονίζεται σε ανακοίνωσή τους.
Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Συλλόγου, οι ίδιοι, επανειλημμένα, έχουν δώσει το «παρών», σε μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, το οποίο έχει καταλήξει να είναι ένα είδος Κέντρου Υγείας ενώ είναι ένα περιφερειακό. Δήλωσε, ακόμη:

«Αναγνωρίζουμε τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και οι γιατροί, και οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί. Απαιτούμε να προσληφθεί προσωπικό, να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις ώστε να παρέχεται περίθαλψη και υγεία στον κόσμο όπως ακριβώς επιβάλλεται στον 21ο αιώνα».

Το ΕΚΡ
Από πλευράς του ΕΚΡ, ο Γραμματέας του και Πρόεδρος των οικοδόμων, κ. Νίκος Τριπολίτης, δήλωσε:
«Και το ΕΚΡ είναι παρόν, και το Σωματείο Οικοδόμων είναι παρών. Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα του Συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά θα έπρεπε να είναι παρών και όλος ο ροδιακός λαός. Θα ‘πρεπε, λοιπόν, να συμπαρασταθούν όλοι οι φορείς-γιατί η συμμετοχή που βλέπω είναι ελάχιστη σε σχέση με τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο μας. Είναι δίκαιος ο αγώνας, έχουμε μία άριστη συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου, ο αγώνας τώρα αρχίζει, θα είμαστε δίπλα σαν ΕΚΡ σε οτιδήποτε χρειαστεί ο Σύλλογός τους».

Το ΠΑΜΕ
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των εκπροσώπων των Σωματείων του, δήλωσε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος: «Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου της Ρόδου, είναι μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για το ζήτημα της υγείας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά οργανώνουν δράσεις-σε μία σειρά μεγάλων νοσοκομείων της χώρας γίνονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τα Σωματεία των εργαζομένων εκεί.

Πραγματικά, η κατάσταση είναι δραματική και τα στοιχεία που δημοσίευσαν το προηγούμενο διάστημα εδώ οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι αντίστοιχα σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη και προσλήψεις να γίνουν και χρηματοδότηση να δοθεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ακόμα και η εξαγγελία που έγινε για τις τεσσεράμισι χιλιάδες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που τα προηγούμενα ακόμη χρόνια, πριν το κύμα συνταξιοδότησης, υπήρχαν τουλάχιστον 25 χιλιάδες νοσηλευτές που έλειπαν από τα νοσοκομεία.

Επομένως, δεν μπορούμε να το αφήνουμε αυτό το ζήτημα άλλο έτσι…Είναι επικίνδυνη η κατάσταση, ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως τη δική μας, που σε τουριστική περίοδο υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός και άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο